Lockdowns in China leggen op een kritiek moment nog meer druk op de toeleveringsketen

https://www.railfreight.com/business/2022/03/24/lockdowns-in-china-put-even-more-strain-on-the-supply-chain-at-a-critical-time/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-12

China’s nul-covid-beleid, wat inhoudt dat nieuwe lockdowns zelfs bij de geringste toename van coronagevallen worden afgekondigd, zal waarschijnlijk op lange termijn effecten hebben op de toeleveringsketen. Als gevolg hiervan zal de containerbeschikbaarheid afnemen en zullen de tarieven waarschijnlijk weer stijgen na een periode van lagere prijzen en meer stabiliteit op de markt.

Een van de meest recente lockdowns die door de Chinese overheid werd opgelegd, heeft betrekking op de industriestad Shenyang, die 9 miljoen inwoners telt. China heeft te maken met verschillende uitbraken van het virus door de opmars van omikron en als gevolg daarvan gaan steden, productielocaties en fabrieken naargelang van de evolutie van de pandemie in of uit lockdowns.

Kritieke periode

Jammer genoegd gebeurt dit in een kritieke periode. Zoals Container xChange het stelt: “Deze tijd van het jaar is cruciaal voor de meeste bedrijven, aangezien deze meer producten beginnen te verzenden met het oog op het hoogseizoen. Lockdowns in China zullen niet alleen een vertraging in de productie betekenen, maar ook een vertraging van het transport met zich meebrengen. Beiden zijn uiteraard nadelig voor de toeleveringsketen.”

Minder goederenvervoer per spoor verergert de situatie

“De lockdowns in China zullen de capaciteit verder verminderen en een stijging van de reeds hoge verzendkosten veroorzaken”, zegt Johannes Schlingmeier, CEO van Container xChange. In combinatie met de al verstoorde Euraziatische toeleveringsketen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en van de sancties die aan Rusland zijn opgelegd, verhogen de lockdowns de druk en bedreigen ze het al fragiele evenwicht in het wereldwijde transport.

“In de nabije toekomst zal de lagere capaciteit van de Azië-Europa-spoorweg (die slechts ongeveer 2,5 procent van de Azië-Europese vracht uitmaakt) ertoe leiden dat de hoogwaardige vracht naar het transport overzee wordt geduwd, dat al krap zit qua capaciteit. Dit zal meer druk leggen op de toch al moeilijke situatie in de toeleveringsketen”, voegde Schlingmeier toe.

Containerprijzen stijgen weer

Eind oktober 2021 was de gemiddelde prijs voor een 40-voet high cube container in China met 22 procent gedaald. De verlaagde prijs kwam op een ideaal moment, namelijk tussen de Chinese Gouden Week en Kerstmis. Daarvoor hadden de containerprijzen recordniveaus bereikt, met een container (40′ high cube) die 8.516 US dollar kostte.

Nieuwe prijsstijgingen op komst?

Tussen februari en maart zijn de gemiddelde containerprijzen in de Chinese havens van Shenzhen, Qingdao en Ningbo met 12-18 procent gedaald, laat Container xChange weten. Deze trend gaat echter veranderen. “Tot nu toe is de impact op de gemiddelde containerprijs beperkt gebleven. Afgaand op hoe de gemiddelde prijzen zich vorig jaar ontwikkelden na de sluiting van de haven van Ningbo (juli – augustus 2021), verwachten we dat de prijzen op de langere termijn weer zullen stijgen. Zodra de Chinese havens hun activiteiten weer volledig hervatten, zal er druk komen om meer containers te leveren. Wat zal leiden tot een stijging van de gemiddelde containerprijzen in de komende maanden naarmate de industrie dichter bij het pre-piekseizoen komt”, besluit het logistieke technologiebedrijf.

Auteur: Jos Sterk