Vijfde jaar op rij winst voor vrachtvervoerder Europorte
Europorte is de eerste particuliere exploitant in Frankrijk die een vergunning van de overheid heeft gekregen om zijn activiteiten in de hele Europese Unie te ontwikkelen. Europorte ontwikkelt de verschillende maar sterk complementaire activiteiten van zijn twee commerciële dochterondernemingen: Europorte France en Socorail (merknaam Europorte Services).
Door zijn dicht netwerk op Frans grondgebied positioneert Europorte zich als een groeimotor voor Getlink, door in te grijpen in de hele logistieke keten van het goederenvervoer per spoor, van het ophalen en routeren op de hoofd- en secundaire netwerken (Europorte France), het laden en lossen van wagons op de private emplacementen van industrie- en haventerreinen (Europorte Services/Socorail) of het beheer van spoorinfrastructuur (havens, private en semi-openbare industrieterreinen) in Frankrijk en België.
Productiviteit boven volume
In 2021 bevestigde Europorte nogmaals de duurzame winstgevendheid van zijn activiteiten op het gebied van tractie, spoorlogistiek en infrastructuurbeheer en van de kracht van zijn economisch model. Het goede resultaat was volgens de exploitant het resultaat van een strategie die productiviteit boven volume stelt.
De inkomsten van Europorte bedroegen € 130 miljoen in 2021, of een stijging van 6% in vergelijking met 2020, dankzij een goede sectorpositionering, een zeer beperkte blootstelling aan intermodaal transport en aanhoudende groei van haar transportactiviteiten op de grensoverschrijdende stromen tussen Frankrijk, België en Duitsland.
Op het gebied van spoortractie hebben de concentratie van commerciële en operationele middelen op de grote klanten en de optimalisatie van human resources, met name door middel van krachtige digitale tools, geleid tot productiviteitswinsten.
In 2021 bereikte het vervoer, ondanks de pandemische context, bijna 8,4 miljoen ton voor een productie van bijna miljard tonkilometer. De vervoerder heeft 826 medewerkers en laat zo’n 184 treinen per week rijden, waarmee het geen dwerg meer is in het goederenvervoer per spoor.
Een dochteronderneming van Getlink
Europorte werd in 2004 opgericht door wat toen nog de Eurotunnel-groep was. Het was het eerste particuliere bedrijf dat sinds 2005 een Franse spoorvergunning verkreeg als spoorgoederenvervoerbedrijf, actief in Frankrijk.
Op 1 december 2009 verwierf de Eurotunnel-groep Veolia Cargo France en breidde zo haar actiegebied in Frankrijk aanzienlijk uit, dit terwijl de activiteiten van Veolia Cargo in het buitenland werden overgenomen door de SNCF-groep.
In 2011 behaalde Europorte zijn veiligheidscertificaat in België, waardoor het mogelijk werd om de beroemde Euro 4000-locomotieven op Belgisch land te laten rijden. 32 locomotieven maken deel uit van de vloot van de operator.
Nieuwe markten
Naast lokaal verkeer en activiteiten op het gebied van interne logistiek op vertakte terminalfaciliteiten (afhandeling van infrastructuren, laden/lossen en onderhoud van wagons, enz.), zet Europorte nu in op “grote treinen”.
Zo kreeg Europorte een tractiemissie in opdracht van CargoBeamer France. Dit is een nieuwe gecombineerde vervoersdienst die Keulen verbindt met de haven van Sète, een verbinding die werd opgestart op 5 maart 2022. De verbinding accepteert trailers met een P400-spoor (4 m hoog) en zal in eerste instantie worden uitgevoerd op basis van twee retourritten per week.
Europorte is ook van plan om de Kanaaltunnel (wat het merkwaardig genoeg tot nu toe niet heeft gedaan), te gebruiken met een nieuwe dienst die het continent verbindt met Barking, ten zuiden van Londen. Een project dat eind 2022 operationeel zou moeten zijn.