VDV waarschuwt voor te ambitieuze groeidoelen voor goederenvervoer per spoor

De Vereniging van Duitse Transportondernemingen (VDV) waarschuwt dat de groeidoelstellingen voor het goederenvervoer per spoor in het land wellicht te ambitieus zijn. Een marktaandeel van 25 procent in 2030 is misschien moeilijk te bereiken, omdat factoren als infrastructuurwerken, hoge energieprijzen en personeelstekort een verdere ontwikkeling in de weg kunnen staan.

“Het komt erop neer dat het goederenvervoer per spoor tot nu toe relatief ongeschonden door de Coronacrisis is gekomen. De sector kan momenteel betere cijfers voorleggen dan voor de pandemie. Toch zijn deze nog niet voldoende voor de noodzakelijke groei en voor het realiseren van de klimaatbeschermingsdoelstellingen voor 2030”, benadrukt Oliver Wolff, algemeen directeur van VDV.

Een noodzakelijk kwaad

Het Duitse spoorwegnet heeft momenteel te maken met veel knelpunten als gevolg van bouwwerkzaamheden. “Capaciteitsknelpunten door bouwwerkzaamheden zijn vervelend maar noodzakelijk”, aldus VDV. De vereniging erkent dat upgrades en uitbreidingen van het spoorwegnet noodzakelijk zijn en uiteindelijk kunnen bijdragen aan de groei van het goederenvervoer per spoor.

Toch blijkt het capaciteitsmanagement tijdens de bouwfasen problematisch te zijn. “Het toegenomen aantal bouwplaatsen is een mooi teken dat er in het land vooruitgang wordt geboekt, dat we routes moderniseren, uitbreiden en digitaliseren. Toch hebben we tijdens de aanlegfasen ook stabielere netwerken nodig, ook al verhoogt dat de financiële lasten. Het spoor moet immers ook tijdens de werkzaaheden een betrouwbaar vervoermiddel blijven”, legt Wolff uit.

Energieprijzen en personeel

Aan de andere kant zorgen de torenhoge prijzen voor elektriciteit en diesel ook voor toenemende zorgen over de haalbaarheid van de groeidoelstellingen. De hoge elektriciteitsprijzen zijn al een paar maanden een feit en een aantal bedrijven onderzoekt momenteel hoe ze het marktaandeel van het goederenvervoer per spoor kunnen verkleinen. “Hoge energieprijzen zullen niet iedereen in gelijke mate treffen, maar toch moeten we ons grote zorgen maken over individuele spoorwegmaatschappijen in sommige gebieden”, zei Wolff. Tegelijkertijd drong hij er bij de Duitse federale regering op aan om in te grijpen en de situatie te helpen verlichten.

Tot slot, een probleem dat niet zo vaak voorkomt bij goederenvervoerders per spoor is dat van personeelsschaarste. “De structurele knelpunten bij geschoolde arbeiders in zowel het goederen- als het personenspoor voor het lokale en langeafstandsvervoer worden steeds dwingender”, benadrukt Wolff. Dit is deels te wijten aan de Corona-pandemie die werknemers belette om te gaan werken. Het is echter ook een zaak van de lange adem met betrekking tot meerdere functies waarvoor onvoldoende personeel te vinden is. “We zoeken nieuw personeel voor tal van functies, vooral machinisten, maar ook personeel op commercieel-technisch gebied. We adverteren voor ingenieurs, we werven IT-specialisten, we zouden er nog veel meer willen opleiden en aannemen”, besluit Wolff.

Auteur: Jos Sterk