COVID-19 en Brexit wegen zwaar op de activiteiten van Eurotunnel
De shuttlediensten, omzet en winst van Eurotunnel hebben vorig jaar allemaal een flinke klap gekregen. Dat blijkt uit het jaarverslag van overkoepelende maatschappij Getlink, dat over de ganse linie een achteruitgang moest melden.
De totale winst daalde met 11 procent tot 297 miljoen euro, terwijl de omzet 774 miljoen euro bedroeg of een daling met 6 procent in vergelijking met 2020. De belangrijkste inkomstenbronnen van Getlink zijn die van de Eurotunnel en Europorte, het bedrijf gespecialiseerd in goederenvervoer per spoor. Getlink sloot 2021 af met een netto geconsolideerd verlies van 229 miljoen euro, meer dan het dubbele in vergelijking met de cijfers die het jaar voordien werden neergezet.
Alle cijfers maken een duik
Truckshuttles vervoerden ruim 1,36 miljoen voertuigen, of een daling van 6 procent ten opzichte van 2020. Tegelijkertijd kenden ook de vrachtvolumes een significante daling van 9 procent tot nog 1,04 miljoen ton.
Wat het passagiersvervoer betreft: vorig jaar maakten iets meer dan 953.000 personenauto’s gebruik van de Eurotunnel, een daling met 32 procent ten opzichte van 2020. Het aantal touringcars dat gebruikmaakt van de passagiersshuttle werd gehalveerd tot 7.052. Het aantal passagiers op de Eurostar daalde vorig jaar anderzijds met 35 procent tot 1.637 miljoen. Getlink verduidelijkte dat alleen Eurostar-passagiers die daadwerkelijk door de tunnel zijn gereisd, worden geteld, niet degenen die de continentale secties gebruiken.
Optimisme
Getlink is optimistisch over de financiële vooruitzichten voor 2022, aangezien de pandemiegerelateerde beperkingen momenteel in veel landen in de EU worden opgeheven. Het bedrijf zal zijn doelstellingen bekendmaken zodra de trends in de evolutie van de pandemie – die momenteel positief zijn – worden bevestigd.