Europese Commissie neemt staatssteun aan DB Cargo onder de loep

DB Cargo Belgium
Bron: DB-AG-Wolfgang-Klee

De Europese Commissie is een onderzoek gestart om na te gaan in hoeverre bepaalde steunmaatregelen van de Duitse overheid voor DB Cargo al dan niet in overeenstemming zijn met de EU-staatssteunregels. De commissie maakte bekend dat naar aanleiding van een klacht daarover een ‘diepgaand onderzoek’ zal uitgevoerd worden.

DB-Cargo is een dochteronderneming van het staatsbedrijf Deutsche Bahn AG. Het bedrijf leed de afgelopen jaren aanzienlijke financiële verliezen, maar Deutsche Bahn heeft deze structureel opgevangen op basis van een winst-en-verliesovereenkomst tussen de twee bedrijven. Volgens de klager(s) ontstaat hierdoor oneerlijke concurrentie met particuliere spoorvervoerders.

Vier punten van onderzoek

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat zij de winst-en-verliesovereenkomst tussen Deutsche Bahn AG en DB Cargo onderzoekt, evenals mogelijke (te) gunstige voorwaarden voor leningen die aan laatstgenoemde onderneming werden toegestaan. Hetzelfde geldt voor prijzen voor intragroepsdiensten aan DB Cargo en de gedeeltelijke dekking door het Deutsche Bundesbahnfonds van de bezoldiging van ambtenaren die voorheen in dienst waren van de voormalige nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bundesbahn en momenteel zijn toegewezen aan DB Cargo. Het betreft dus een vrij uitgebreid onderzoek.

Dankzij de financiële steun die DB Cargo van de overheid krijgt, kan het bedrijf investeren in zijn groei en expansie, wat anders onmogelijk zou zijn. Volgens de huidige EU-staatssteunregels wordt overheidsinterventie echter niet als staatssteun beschouwd als deze onder marktconforme voorwaarden wordt toegestaan. In een dergelijk geval, en dit op grond van artikel 107 van het EU-werkingsverdrag, wordt staatssteun aan een bedrijf als financieel voordelig beschouwd ten opzichte van zijn concurrenten.

‘Niet meer concurreren met de dikke geldbuidels van DB’

Hans-Willem Vroon, directeur van RailGood, signaleerde dit probleem vorige week al in een LinkedIn-bericht naar aanleiding van het nieuws over de vervanging van de locomotiefvloot van DB Cargo. Het bedrijf bestelde 200 hybride locomotieven nadat het een jaar geleden al 100 nieuwe locomotieven had besteld.

“Concurrenten op de vrije markt moeten concurreren met Deutsche Bahn met zijn oneindig diepe geldzakken, een bedrijf dat geniet van royale Duitse staatssteun. Een eerlijke marktwerking op het spoor blijft een aandachtpunt in Europa. Ondernemers zijn slim en inventief, maar deze vorm van concurrentie is zowel zakelijk als financieel niet eerlijk”, zo benadrukte hij.

Eerlijke concurrentie is een hoeksteen van de Europese samenwerking

Ook Ludolf Kerkeling, CEO van het Netwerk van Europese Spoorwegen, is voorstander van een diepgaand onderzoek naar DB Cargo. “Namens de goederenspoorwegen juicht de NEE het besluit van de Commissie om een onderzoek te doen uitdrukkelijk toe. Eerlijke concurrentie is een hoeksteen van de Europese samenwerking en het is de plicht van de Commissie om deze eerlijkheid te eisen en te reageren bij mogelijke schendingen. We hebben herhaaldelijk bij onze leden klachten gehoord over onbegrijpelijk lage prijsaanbiedingen gedaan door DB Cargo. Daarom kijken we ook reikhalzend uit naar het resultaat van het onderzoek”, zei hij.

Auteur: Jos Sterk