Directeur spoorterminal Athus: weer volledig operationeel na overstromingen

TCA terminal in Athus1
TCA terminal in Athus@tca

De Athus spoorterminal, een belangrijke hub tussen en Antwerpen en de regio Luxemburg is sinds deze week weer volledig operationeel. Dat meldt Koen Vanspringel, directeur van de spoorterminal in Athus, aan vakblad RailTech. Medio juli werd het bedrijf geraakt door het uitvallen van Waalse spoorwegen na de watersnoodramp. Toen de spoorterminal stil lag werden vrachtauto’s als alternatief ingezet.

De Terminal Container Athus (TCA) in Zuid-België aan de grens met Luxemburg geldt als een belangrijke spoorgoederenknooppunt tussen de Antwerpse haven en de regio Luxemburg. De terminaluitbater fungeert tevens als spooroperator en legt wekelijks twaalf dedicated treinen in tussen de Antwerpse haven en TCA.  Daarnaast heeft het ook een wekelijkse verbinding met de haven van Zeebrugge.

Medio juli kwamen deze trafieken plotseling tot stilstand nadat hevige waterval en overstromingen immense schade aan het Waalse spoor berokkenden. Ook de standaardroute naar de spoorterminal, de lijn Athus-Meuse (154 + 166) liep ernstige schade op waardoor Infrabel het treinverkeer op de route moest stremmen.

Anderhalve week volledige stilstand

“We hebben vervolgens anderhalve week stil gelegen”, vertelt Koen Vanspringel, directeur van de spoorterminal in Athus, aan RailTech. Zijn team zette die dagen alles in het werk om alternatieve transporten te regelen voor klanten. “In veel gevallen hebben we een oplossing gevonden met wegtransport.”

Hij geeft aan dat de vakantieperiode de organisatie hierbij enigszins in de kaart speelde. “Hierdoor was sommige lading niet altijd even dringend en kon de levering uitgesteld worden. Ook hebben klanten soms zelf een oplossing gevonden.”

Alternatieve spoorlijn biedt ademruimte

Sinds vorige week is terminal weer bereikbaar voor treinverkeer. Vanspringel refereert hierbij aan de heropening van de lijn 162, die al alternatief geldt voor de Athus-Meuse route. “Normaal wordt deze verbinding meer gebruikt voor passagiersvervoer, maar Infrabel heeft deze nu ook opengesteld voor goederenvervoer.”

De Artère Nord Est, een spoorverbinding in Noord-Frankrijk en ook (in mindere mate) een alternatief voor de Athus-Meuse verbinding, was al een week langer operationeel. “Maar hier gingen in de beginfase maar mondjesmaat goederentreinen over”, vervolgt de TCA-directeur.

Op halve capaciteit door opstartproblemen

Alhoewel TCA met deze twee alternatieven sinds 2 augustus weer volledig bereikbaar was, draaide het vorige week maar aan vijftig procent van de standaardcapaciteit. Dit had alles te maken met het herloceren van treinmateriaal, opstartproblemen op de nieuwe route en het afstemmen van het treinschema en de planning.

Vanaf deze week volledig operationeel

Vanspringel geeft aan dat deze opstartproblemen deze week verholpen zijn, en het spoorvervoer tussen Athus en Antwerpen volledig kan herstellen. Het is daarbij volgens hem nog wel afwachten of hetzelfde volume gehaald zal worden. “Sommige klanten hebben tijdens de spoorproblemen alternatieve oplossingen gevonden. Het is maar afwachten of zij terugkomen.”

Hij is hierover positief gestemd en denkt niet dat de watersnoodramp en spoorschade een ‘reversed modal shift’ teweeg zullen brengen. “Iedereen is zich bewust van de uitzonderlijke omstandigheden”, klinkt het. “Maar het is zeker een feit dat we deze gebeurtenis op de jaarafrekening zullen terugzien.”

Volledige normalisering vanaf 16 augustus

Momenteel zijn nog niet alle containers weggewerkt die zich sinds het stilvallen van het treinvervoer hebben opgehoopt in Athus. Deze achterstand verwacht de directeur pas in de loop van volgende week te hebben weggewerkt. Vanaf 16 augustus zal het treinverkeer verder normaliseren als – volgens de huidige planning van Infrabel – ook de Athus-Meuse route weer operationeel wordt.

Capaciteitsproblemen Antwerpse terminals

Ook in normale tijden heeft TCA overigens voldoende uitdagingen. Een probleem dat al langer speelt, is het capaciteitsgebrek op de Antwerpse deapsea-terminals. Door drukte mogen containers pas enkele dagen voor de closing op terminal worden aangeleverd.” Dit kan een probleem vormen bij het wegwerken van de achterstand”, besluit Vanspringel.

Lees ook: 

Auteur: Jerom Rozendaal