Zoektocht naar alternatieve routes voor Noordzee-Middellandse Zeecorridor nog gaande
De watersnoodramp van vorige week, waarbij grote delen van het Waalse spoor beschadigd werden, heeft ook de Noordzee-Middellandse Zeecorridor lamgelegd. Infrabel zoekt in allerijl andere opties voor de strategische spoorgoederencorridor, maar de alternatieven liggen niet voor de hand.
De schade aan het Belgische spoor, die werd aangericht door de overstromingen van vorige week, concentreert zich in Zuid-Belgiƫ, in de provincie Luik en Namen. Door deze provincies loopt de belangrijke Noordzee-Middellandse Zeecorridor die de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent verbindt met het zuiden van Europa.
Hoofroute beschadigd door overstromingen
Meerdere trajecten op deze zijn ernstig beschadigd door de overstromingen. Zo is de L139 tussen Sint-Joris-Weert en Ottiginies ten vroegste operationeel vanaf 2 augustus. Ā De L154 tussen Dinant en Beauraing is volgens de planning van Infrabel zelfs uit de running tot 9 augustus.
Ook alternatieve omleidingsroutes gestremd
Herstelwerkzaamheden aan de L161 tussen Ottignies en Gembloers en Gembloers en Namen duren tot respectievelijk 3 augustus en 26 juli. De L162 tussen Rochefort-Jemelle en Poix-St.-Hubert, die geldt als een alternatief traject voor de goederenspoorcorridor, is nog tot 9 augustus uit de roulatie.
Omleiding via Parijs onderzocht
Infrabel zegt dat het alternatieve opties onderzoekt en in gesprek is met klanten en buitenlandse infrabeheerders. Zo wordt onder ander een omleiding via Parijs onderzocht. āOm vanuit de Vlaamse havens naar Frankrijk en ItaliĆ« te gaan kan je eventueel ook via Kortrijk (vanuit Zeebrugge en Gent) of via Gent (vanuit Antwerpen) naar Moeskroen om daar de Franse grens over te steken naar Lille en door te gaan naar Parijsā, vertelt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken.
Hij vervolgt: āVanuit Parijs kan je dan naar Dijon en zo verder door te reizen naar Basel/Zwitserland. Vanuit Parijs kan je ook naar Lyon en via de Alpen naar Turijn in ItaliĆ«.ā
De woordvoerder geeft aan dat dit lange omleidingsroutes zijn en zeker geen eenvoudig alternatief. āTreinbestuurders hebben lijnkennis nodig, soms zijn er capaciteitsbeperkingen, soms zijn er tonnagebeperkingen en soms heb je dubbele tractie nodig. Niet evident dus voor de spooroperatoren en bedrijven.”
Spoorperatie Lineas ook geraakt
De Noordzee-Middellandse Zeecorridor is voor verschillende Belgische spooroperatoren een belangrijke route. Zo ook voor Lineas. De spoorgoederenvervoerder gaf eerder deze week te kennen dat de helft van haar goederentreinen waren stilgevallen naar aanleiding van de watersnoodramp en de schade aan het spoor.
In een post op LinkedIn laat Lineas-topman Geert Pauwels weten dat het bedrijf nooit eerder een dergelijke logistieke uitdaging te verwerken kreeg.
Lees ook:
- Goederenvervoer op spoorlijn Luik-Maastricht hervat, personenvervoer ligt nog stil
- Infrabel: schade spoor door overstromingen tientallen miljoenen euroās
- Geleidelijke heropstart treinverkeer Walloniƫ vanaf vandaag
- Treinverkeer in Zuid-Belgiƫ stilgelegd door wateroverlast
- Spoorverzakkingen door hevige regenval Walloniƫ, herstel kan weken duren
- Ook treinuitval in Henegouwen door wateroverlast
- Montzenroute hersteld: spoorgoederenvervoer naar Duitsland weer mogelijk