Was het liberalisering? Gebruik hogesnelheidstrein Spanje met 37% gestegen in 2023

Spain's high-speed rail network

Het gebruik van hogesnelheidstreinen in Spanje is in 2023 met 37 procent gestegen, volgens het laatste jaarverslag over de spoorwegsector. Verschillende van de belangrijkste lijnen braken passagiersrecords, aldus het rapport, deels dankzij corridors die werden opengesteld voor concurrentie.

Het passagiersvervoer per spoor in Spanje werd eind 2020 opengesteld voor meer particuliere bedrijven. Het duurde echter tot mei 2021 en november 2022 voordat bedrijven als Ouigo en Iryo de hogesnelheidscorridor Madrid-Barcelona gingen exploiteren. Vorig jaar steeg het aantal passagiers op deze lijn met 34,6% tot 14 miljoen.

In het laatste kwartaal van 2022 begonnen Ouigo en Iryo met de exploitatie van de lijn Madrid-Valencia, waarbij het aantal passagiers in 2023 met maar liefst 73,5 procent steeg ten opzichte van het jaar daarvoor. In het tweede kwartaal van 2023 breidden ze beide uit naar de lijn Madrid-Alicante, terwijl Iryo in maart 2023 de Andalusië-corridor betrad. Renfe Viajeros lanceerde ook zijn nieuwe merk AVLO, dat nu op al deze lijnen actief is.

Ondanks de nieuwe concurrentie blijft Renfe, het Spaanse staatsspoorwegbedrijf, marktleider met 55 procent van het verkeer op de corridors Madrid-Barcelona en Madrid-Valencia alleen. In totaal vervoerde het ongeveer 75 tot 80 procent meer passagiers dan zijn concurrenten. Het modale aandeel van treinen ten opzichte van luchtdiensten steeg ook op alle routes naar een gemiddelde van 85 procent, behalve op de route Madrid-Malaga.

Vraag overtreft pre-pandemische niveaus

De spoorwegheffingen die bedrijven betalen aan Adif, de infrastructuurbeheerder van Spanje, vertegenwoordigen een deel van de inkomsten uit de kaartverkoop. Dat percentage is sinds de verdere privatisering gestegen van 37 naar 57 procent op de route Madrid-Barcelona en van 25 naar 34 procent op de route Madrid-Valencia.

De totale toegangsrechten voor infrastructuur en spoorwegtarieven die door bedrijven worden betaald, zijn ook gestegen naar 1.341 miljoen euro in 2023, 15 procent meer dan in het voorgaande jaar. Met 21 procent meer passagiers dan in 2022 zag het Spaanse spoornetwerk de vraag voor het eerst boven de pre-pandemische niveaus uitstijgen, met een stijging van 5 procent.

Volgens het rapport hebben subsidies die via het Koninklijk Besluit 14/2022 zijn ingevoerd – een reeks energiebesparende maatregelen die zijn genomen na de energie- en economische schokken als gevolg van de COVID-19-crisis en de oorlog in Oekraïne – de vraag naar hogesnelheidstreinen aanzienlijk gestimuleerd. Er was een stijging van 18,5% voor forensentreinen, 46% voor conventionele middellangeafstandstreinen en 47% voor hogesnelheidstreinen voor de middellange afstand. De conventionele langeafstandsdiensten waren echter nog ver verwijderd van het niveau van 2019, nog steeds een daling van ongeveer 22 procent.

Upgrades en uitbreiding

Met meer dan 3400 km aan hogesnelheidslijnen heeft Spanje het grootste hogesnelheidsnetwerk in Europa en het op één na grootste ter wereld, na China. De treinen van het netwerk rijden met een maximumsnelheid van 320 km/u en een van de belangrijkste doelen van het netwerk is om alle Spaanse provinciehoofdsteden met elkaar te verbinden, idealiter met reistijden van minder dan twee uur.

Ondanks het succes van het netwerk in de afgelopen jaren, begon Adif in 2023 met de noodzakelijke moderniseringswerkzaamheden aan de hogesnelheidslijnen, begroot op meer dan € 700 miljoen. Deze werkzaamheden gaan nu hun laatste fase in en zullen naar verwachting in november van dit jaar worden afgerond. De infrastructuurbeheerder zegt dat het al 85 procent van zijn “ongekende uitgebreide renovatieplan” heeft uitgevoerd.

Ondertussen gaat het door met de uitbreiding van een aantal van zijn belangrijkste lijnen. Een daarvan is Madrid naar de westelijke regio Extremadura. Na voltooiing zal de lijn 400 km lang zijn, met nieuwe en verbeterde stations in steden als Plasencia, Cáceres, Mérida en Badajoz. De lijn Murcia-Almería, die deel uitmaakt van de Mediterrane Corridor, zal ook ongeveer 180 km lang worden langs de zuidkust van Spanje, terwijl de hogesnelheidslijn van Galicië, die Madrid met de noordwestelijke regio verbindt, ook zal worden verlengd.

Tot slot zal het kroonjuweel van de huidige netwerkuitbreiding van Spanje, de Baskische Y of Baskisch hogesnelheidsnetwerk, Baskenland integreren in het nationale en Europese hogesnelheidsnet. Het project, een van de grootste investeringen ooit om de spoorverbindingen tussen de hoofdsteden van de regio, Spanje en de rest van Europa te verbeteren, heeft tot nu toe 2,83 miljard euro ontvangen van de Europese Investeringsbank.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com