DB ziet stijging in internationale langeafstandsreizen

ICE train in Liege, Belgium

De sector internationale langeafstandsreizen van Deutsche Bahn (DB) heeft een opmerkelijke stijging doorgemaakt, met 24 miljoen reizigers die in 2023 de grens oversteken, wat een aanzienlijke stijging van 21 procent betekent ten opzichte van 2019.

Deze stijging is beduidend hoger dan vóór de invoering van de OVID en weerspiegelt een robuust herstel van het langeafstandsverkeer. In dezelfde periode heeft de DB de zitplaatsencapaciteit met 13 procent uitgebreid, nieuwe routes geïntroduceerd en langere treinen ingezet om aan de groeiende vraag te voldoen.

Dr. Michael Peterson, bestuurslid langeafstandsreizigersvervoer bij DB, licht toe: “Europeanen kiezen steeds vaker voor reizen per trein, met in 2023 een opmerkelijke stijging van het aantal internationale reizen per trein. Deze groei onderstreept de aantrekkingskracht van de trein, die handige verbindingen tussen steden biedt met korte reistijden en concurrerende prijzen. Bovendien draagt elke treinreis bij aan actieve klimaatbescherming in Europa.”

De route Berlijn-Amsterdam kende de grootste stijging onder de internationale DB-routes, met 64.000 meer passagiers in 2023 dan in 2022, een stijging van 23 procent. Op de route Berlijn-Warschau kwamen er 51.000 reizigers bij, wat neerkomt op een aanzienlijke groei van 22 procent. Op de route München-Verona kwamen er 17.000 passagiers bij, wat neerkomt op een stijging van 20 procent. Op de route München-Wenen kwamen er 72.500 reizigers bij, wat neerkomt op een stijging van 17%. Tot slot werden er op de route München-Zürich 17.000 reizigers meer geteld, wat neerkomt op een stijging van 16 procent.

Increase in ridership (Source: DB, translated from German)
Toename in reizigersaantallen (Bron: DB, vertaald uit het Duits)

Uitbreiding van DB’s internationale service

Met het oog op de toekomst is Deutsche Bahn van plan om zijn internationale diensten verder uit te breiden. Een opmerkelijke ontwikkeling is de introductie van de ICE 3neo, die naar verwachting vanaf medio juni 2024 in gebruik zal worden genomen op de routes Frankfurt/Main-Brussel en Frankfurt/Main-Amsterdam, zes maanden eerder dan gepland. Deze versnelde planning is te danken aan de samenwerking met Siemens Mobility, regelgevende instanties en Europese partner spoorwegen. De inzet van ultramoderne treinen is bedoeld om oudere modellen te vervangen en om de betrouwbaarheid en het passagierscomfort op internationale routes te verbeteren.

In 2024 wordt de route Berlijn-Amsterdam met een half uur ingekort voor meer efficiëntie en gemak. Daarnaast zullen rechtstreekse treinen van Frankfurt/Main naar Bordeaux hervat worden op zomerse zaterdagen en zal de dienst van en naar Stuttgart worden uitgebreid vanaf midden juli, waardoor de reismogelijkheden voor passagiers toenemen. Verder biedt de introductie van de nachttrein Berlijn-Parijs/Brussel drie keer per week, samen met de nachttrein München-Wenen-Wroclaw-Krakau-Warschau, reizigers meer flexibiliteit en overnachtingsmogelijkheden.

Een andere opmerkelijke update is de introductie van een tweede rechtstreekse verbinding tussen Berlijn/Erfurt-Linz/Wenen, om tegemoet te komen aan de groeiende vraag op deze route. De uitbreiding van de dagelijkse verbinding (Berlijn-)Frankfurt/Main-Stuttgart-Innsbruck zorgt voor een betere connectiviteit tussen de grote steden. Bovendien zullen passagiers profiteren van een toename in directe verbindingen tussen Hamburg en Kopenhagen. Daarnaast wordt de dienst München-Zürich uitgebreid met een zevende treinpaar voor retourreizen, om tegemoet te komen aan de toegenomen vraag. Tot slot zullen er extra treinen rijden tussen Berlijn en Praag tijdens de zomermaanden juni tot september, om tegemoet te komen aan het toegenomen aantal reizen tijdens het hoogseizoen.

On the road through the winter.
ICE trein in de winter (Foto: DB / Oliver Lang)

Nieuw rollend materieel in dienstregeling 2024

Voor dienstregeling 2024 zullen verschillende nieuwe voertuigen in gebruik worden genomen. Deze omvatten een toenemende vervanging van Intercitytreinen door ICE-treinen tussen Duitsland en Oostenrijk, gericht op snellere en efficiëntere reizen. Bovendien kunnen reizigers vanaf april 2024 uitkijken naar de inzet van nieuwe Railjets tussen München en Italië, die een betere verbinding bieden met Italiaanse bestemmingen.

Vanaf juni 2024 brengt de introductie van de ICE 3neo op de routes Frankfurt/Main-Brussel en Frankfurt/Main-Amsterdam state-of-the-art technologie en comfort naar deze populaire internationale routes. Bovendien zal de introductie van de nieuwe Nightjet in de nachtdienst op de route Hamburg-Wenen/Innsbruck, met plannen voor uitbreiding naar de route Wenen/München-Rome vanaf de herfst van 2024, passagiers mogelijkheden bieden om ’s nachts te reizen. Het debuut van de SBB hogesnelheidstrein Giruno op het traject Frankfurt-Zürich-Milaan in de zomer zal het reizen tussen deze grote Europese steden verder verbeteren.

Bovendien kunnen reizigers tussen Berlijn en Praag vanaf de herfst van 2024 een geleidelijke introductie verwachten van nieuwe Railjets van de Tsjechische Spoorwegen ČD, die de connectiviteit tussen de twee hoofdsteden zal verbeteren. Om aan de grote vraag te voldoen, zullen er op bepaalde dagen treinen met dubbele capaciteit worden ingezet tussen Frankfurt en Parijs, zodat er tijdens piekperiodes meer zitplaatsen zijn voor reizigers.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com