EU-steunmaatregelen voor het spoor tijdens pandemie mogelijk verlengd

De aankomst van de Connecting Europe Express in Amsterdam
Bron: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op LinkedIn

De Europese Commissie heeft voorgesteld de mogelijkheid om de toegangsrechten voor het spoor te verlagen of kwijt te schelen te verlengen. Dit om de spoorwegsector tijdens de pandemie te blijven steunen. Er wordt voorgesteld om de steunmaatregel te verlengen tot 30 juni 2022, met de mogelijkheid deze indien nodig nogmaals verder te verlengen tot 31 december 2023.

De mogelijkheid om de toegangsrechten tot het spoor te verlagen of kwijt te schelden, geformaliseerd in Verordening 2020/1429, eindigde op 31 december. Veel organisaties hebben echter om verlenging gevraagd, omdat de spoorsector nog steeds aanzienlijke verliezen lijdt.

Maatregelen zijn nog steeds nodig

De Europese Commissie heeft deze noodzaak erkend. Het schrijft: “Omdat de corona pandemie nog niet voorbij is en een zekere mate van onvoorspelbaarheid nog steeds aanwezig is, is het noodzakelijk om de bovengenoemde periode telkens met maximaal zes maanden te verlengen, uiteraard in continuïteit met het bestaande wettelijke kader.”

De Commissie merkt ook op dat zij deze wetgeving niet eerder kon goedkeuren vanwege de onvoorziene ontwikkeling van de COVID-19 uitbraak en met name de plotselinge opkomst van nieuwe zorgwekkende varianten. Verordening (EU) 2020/1429 vereist dat de Commissie het besluit over een eventuele verlenging van de referentieperiode baseert op gegevens die infrastructuurbeheerders moesten verstrekken nadat de helft van de verlenging van de referentieperiode was verstreken.”

De steunmaatregelen kunnen met terugwerkende kracht worden toegepast om de periode na 31 december 2021 te dekken. De juridische tekst van de verordening blijft hetzelfde.

Wat betekent het?

De verordening heeft tot doel spoorwegondernemingen te beschermen tegen financiële verliezen geleden als gevolg van de pandemische beperkingen. Het machtigt infrastructuurbeheerders met name om de toegangsrechten voor spoorwegondernemingen kwijt te schelden, te verlagen of uit te stellen. De Commissie heeft de maatregel op 7 oktober 2020 ingevoerd en hij werd met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020 actief. De oorspronkelijke maatregel zou gelden tot 31 december 2020, maar werd eerst verlengd tot 30 juni 2021 en daarna tot 31 december.

Veel EU-landen hebben de verordening toegepast. Onder hen waren Nederland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Duitsland.

Auteur: Jos Sterk