Noodlijdende Deutsche Bahn plant €2 miljard winst in drie jaar

Na zware verliezen in 2023 heeft Deutsche Bahn (DB) nu een herstructureringsplan om binnen drie jaar winstgevend te worden. In een intern document van 110 pagina’s staat blijkbaar het doel om in 2027 2 miljard euro winst te maken. Het wordt op 18 september besproken tijdens een vergadering van de Raad van Toezicht van de spoorwegen, maar het doel kan onrealistisch zijn gezien de recente problemen van het bedrijf – en de huidige oplossingen.

Het is een ambitieus doel omdat het bedrag van 2 miljard aanzienlijk hoger is dan het verlies van DB van 1,27 miljard euro voor rente en belastingen voor 2023. In het document worden volgens Reuters plannen uiteengezet om 2,2 miljard euro aan besparingen in de wacht te slepen voor de afdeling langeafstandsreizigersvervoer van het bedrijf, waarbij investeringen in nieuwe treinen het bedrijf naar verwachting zullen helpen om meer winst te maken.

DB kondigde vorig jaar aan voor miljarden euro’s rollend materieel te kopen van bedrijven als Siemens of Talgo. Veel daarvan zal echter pas in 2030 arriveren. Volgens het interne document wil het bedrijf ook dat 75 tot 80 procent van zijn intercitytreinen op tijd arriveert in 2027. Dat is 15 procent hoger dan de huidige percentages, nog zo’n ambitieus plan.

De cijfers zijn blijkbaar naar voren gebracht door DB’s bestuursvoorzitter Richard Lutz in het lange document, dat “S3” wordt genoemd, en zijn vergelijkbaar met de cijfers die vijf jaar geleden zijn beloofd voor 2024, schrijft de Duitse transportpublicatie DVZ, die Süddeutsche Zeitung citeert. Lutz blijft de kwakkelende Duitse infrastructuur en onverwacht hoge personeelskosten de schuld geven van de neergang van vorig jaar en het onvermogen van het bedrijf om zijn doelstellingen te halen.

De personeelskosten, 34 miljard euro in plaats van de voorspelde 28 miljard, gooiden volgens de voorzitter roet in het eten voor DB. Sindsdien heeft DB plannen aangekondigd om 30.000 banen te schrappen in vijf jaar. Maar of dat genoeg zal zijn om zo snel winstgevend te worden, valt nog te bezien.

“Oude wijn in nieuwe zakken

De grote lijnen van het herstructureringsplan zijn bevestigd door Reuters en het Duitse persbureau. En met de sterke druk van de Duitse regering – eigenaar van Deutsche Bahn – om de financiën van het bedrijf op orde te krijgen, is het een toezegging die op het juiste moment komt. Het probleem is echter dat insiders, volgens DVZ, het doel van 2 miljard als onrealistisch beschouwen en zeggen dat de plannen om eerdere voorstellen te herhalen het in wezen “oude wijn in nieuwe zakken” maakt.

Er wordt ook gemompeld over het feit dat een groot aantal managers met hoge salarissen bij het bedrijf waarschijnlijk ongemoeid zal blijven. Critici wijzen ook op de verliezen van DB Cargo als een obstakel voor winstgevendheid. De goederentak kondigde eerder dit jaar eigen herstructureringsplannen aan. Ondertussen wordt verwacht dat er tegen 2025 een overeenkomst zal zijn om DB Schenker te verkopen – vorig jaar een van de enige winstgevende onderdelen van het bedrijf – wat de toekomstige prognoses nog gecompliceerder zal maken.

Ondanks dat infrastructuur en vrachtvervoer de grootste obstakels voor succes zijn, lijkt het herstructureringsplan tot nu toe te zoeken naar een oplossing in het personenvervoer. Volgens DVZ belooft Lutz de forenzenverbindingen te laten groeien, regionale netwerken te herontwerpen, internationaal te groeien, de omlooptijden van treinen te verkorten en de reserve aan hogesnelheidstreinen ICE te verminderen. Een andere vertegenwoordiger van Deutsche Bahn verklaarde naar verluidt dat het document zich richt op de infrastructuur en de operationele en economische situatie bij het bedrijf.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op RailFreight.com.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Dennis van der Laan

Bron: RailTech.com