Meer Avril problemen

Nieuwjaarspanne: Renfe’s Talgo Avril treinen stilgevallen door batterijstoring

Talgo's new Avril fleet continue to cause problems for Renfe.

Het was een moeilijke start van het nieuwe jaar voor het Spaanse Renfe. Op de eerste dag van 2025 viel de hele vloot van de door Talgo geproduceerde Avril hogesnelheidstreinen uit door een grote communicatiefout met de computer. Het bedrijf was gedwongen om alternatief vervoer te vinden voor meer dan 14.000 passagiers op enkele van de belangrijkste lijnen van het land. De treinen rijden nu weer, maar wat is er gebeurd met het ooit zo geplaagde rollend materieel?

Op nieuwjaarsdag om 7.00 uur ontdekte Renfe dat door een computerstoring alle Avril 106 treinen, die pas zeven maanden geleden in gebruik werden genomen, buiten dienst waren gesteld. Op de lijnen die Madrid verbinden met Galicië, Asturië, Zaragoza, Barcelona, Valencia, Alicante en Murcia, waren voor woensdag 28 diensten gepland met de Talgo Avrils, goed voor 14.100 passagiers.

Degenen die hoopten op Nieuwjaarsdag met de treinen te reizen, werden gedwongen om alternatieve – zij het gratis – vervoersmethoden te vinden, waarbij Renfe de capaciteit van de rest van haar hogesnelheids- en langeafstandstreinen moest verdubbelen om de gevolgen op te vangen.

De lijn Madrid-Valencia-Alicante-Murcia, die haltes heeft in Cuenca en Albacete, had een gemiddelde vertraging van 30 minuten, terwijl de vertragingen op de lijnen Galicië en Asturië opliepen tot gemiddeld een uur. Veel meer lijnen werden getroffen.

Communicatiestoring

Volgens het bedrijf was het incident te wijten aan een communicatiefout tussen het besturingssysteem en de acculaders van de treinen. Het bedrijf verklaarde dat de treinen in wezen “onbruikbaar waren en vervangen moesten worden door andere soorten zelfrijdende treinen” en werkte “samen met Ingeteam, de exploitant van de acculader van de trein, om het incident op te lossen en de dienst zo snel mogelijk te herstellen.

Met 36 extra Avril treinen die vandaag zouden rijden, met een potentieel van 19.430 passagiers, zijn de noodmaatregelen van kracht gebleven. Op donderdagochtend kondigde Renfe echter aan dat het probleem was opgelost: “Nu de computerstoring op de Talgo Avril treinen is verholpen, is de gebruikelijke dienstregeling hersteld vanaf het begin van de dienst op de drie corridors die Madrid verbinden met Galicië/Asturië, Madrid-Zaragoza/Barcelona en Madrid-Levante.”

Uitgave op uitgave voor Avril vloot

De hogesnelheidstreinen zijn de meest geavanceerde van de vloot van Renfe dankzij hun hoge capaciteit en lage gewicht, waardoor ze het energieverbruik minimaliseren en de efficiëntie verhogen. In vergelijking met de vorige generatie van de treinen hebben ze 12 passagierswagons en zijn ze 200 meter lang.

Het paradepaardje van Talgo heeft sinds de lancering echter met aanzienlijke technische problemen te kampen gehad: slechts tweeënhalve maand na de lancering werden 479 incidenten gemeld – een gemiddelde van zes per dag. In het ernstigste geval zaten in de zomer bijna 500 passagiers twee uur vast in een tunnel in Madrid, wat de frustratie tijdens het toeristische hoogseizoen nog groter maakte.

De treinen, die in 2016 door Renfe werden gekocht voor 1,4954 miljard euro (met een korting van 43 procent die leidde tot juridische geschillen), werden ook bijna twee jaar te laat geleverd, waardoor Renfe 166 miljoen euro schadevergoeding eiste van Talgo. Ondanks het slimme systeem om de spoorbreedte te veranderen en het vermogen om met 300 km/u op zowel hogesnelheids- als conventionele netwerken te rijden, hebben de operationele problemen van de treinen de reputatie van Renfe flink geschaad en de relatie met Talgo onder druk gezet.

Een probleem uit 2025

Talgo zei dat het probleem met de batterij te maken had met de jaarwisseling. “Nadat Talgo het probleem gisteren aan het begin van de dag ontdekte, is het aan de slag gegaan met de apparatuur van Ingeteam en, in samenwerking met Renfe en Tarvia, om het communicatieprobleem met de acculaders op te lossen”, aldus Talgo.

Het probleem zal echter waarschijnlijk de toch al gespannen relatie tussen de grootste fabrikant van rollend materieel in Spanje en de nationale spoorwegmaatschappij nog verder onder druk zetten. Niet bepaald wat je een gelukkig nieuwjaar zou noemen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com