Bewustwording Network Rail bruggen raakt thuis

Het kon niet op een beter moment komen. Network Rail, het infrastructuuragentschap van de Britse overheid, heeft een nieuwe bewustwordingscampagne voor bruggen gelanceerd. Het initiatief is gericht op vrachtwagenchauffeurs die verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de meer dan 1.500 jaarlijkse incidenten, aldus NR. Twee recente ongevallen in Schotland benadrukten het gevaar voor lijf en leden.

Om de aandacht te trekken heeft Network Rail gekozen voor een grillige benadering van brugstakingen. De strapline van hun campagne, “Lorries Can’t Limbo”, lijkt een serieuze zaak licht op te vatten. Truckers – “vrachtwagenchauffeurs” in het Britse taalgebruik, die er geen gewoonte van maken het metselwerk te verminken – zouden ook kunnen beweren dat Network Rail zich in allerlei bochten wringt om een schijnbaar hardnekkig probleem aan te pakken.

Echt gevaar van brugstakingen

Het is net zo schokkend als het moment waarop je lading snel en ongepland van de oplegger afstapt. Network Rail heeft onthuld in welke mate vrachtwagens in 2024 in botsing komen met bruggen. Verbazingwekkend, het is 1.500 keer in de afgelopen twaalf maanden. Dat is zes keer per dag smash, bang, wallop.

Afgezien van de humor van de strapline, is er een reëel gevaar van bruginslagen. De gevolgen zijn niet om te lachen. Bij tweerecente incidenten in Schotland zijn zeven mensen in het ziekenhuis beland. Toegegeven, bij het ene was een bus betrokken en geen vrachtwagen, maar het voertuig doet er niet toe – er raken mensen gewond.

Aspirine voor Stuntney Road Bridge

De nieuwe cijfers komen op een moment dat Network Rail vervoerders en hun chauffeurs aanspoort om ‘Wijzer te worden, de maat te nemen’ en voorzichtiger te zijn op de weg. Stuntney Road, Ely, heeft de weinig vleiende titel van “de meest verpletterde brug van Groot-Brittannië”. Met een hoogte van slechts 2,7 m (nine feet and six inches) is het nauwelijks de helft van de minimumstandaard voor een brug die in deze eeuw is gebouwd, niet in de negentiende. Voor de goede orde: Stuntney werd in de afgelopen twaalf maanden maar liefst 18 keer aangereden.

Ongelooflijk genoeg heeft de locatie in Ely een alternatieve gelijkvloerse kruising, parallel aan de brug. Bestuurders hebben op verzoek toegang tot de gesloten oversteekplaats. De brug niet raken is een kwestie van een telefoontje. Toegegeven, de drukke spoorlijn kan voor oponthoud zorgen – maar niet zoveel als het beantwoorden van vragen van een politieagent.

Bruggen blijven omhoog, trend gaat omlaag

Stuntney Road verbergt een olifant in de kamer. De nabijheid van Felixstowe. Network Rail heeft geen cijfers vrijgegeven over het aantal overzees geregistreerde voertuigen dat betrokken is bij de brug. Er is echter begeleiding beschikbaar, zonder de grappen, in acht talen en slechts één daarvan is Engels.

Nog een truckersherstel. Nou, die brug liep gewoon voor me uit. Ik had geen kans, agent.

“Elke keer dat een voertuig een brug raakt, [veroorzaakt] dat ernstige veiligheidsproblemen voor spoor- en weggebruikers,” zei Martin Frobisher, groepsdirecteur veiligheid en techniek van Network Rail. “We hebben veel werk verricht met transportpartners om bruginslagen aan te pakken. Het is bemoedigend om te zien dat dit zijn vruchten afwerpt met een algemene neerwaartse trend in het aantal incidenten.

Samenwerking tussen spoor en weg

Zelfs met een dalende trend, zegt Network Rail dat er nog veel te doen is. Bewustwording van het probleem is één ding, bewustwording van machinisten achter het stuur is een andere zaak. “We dringen er bij vervoerders en machinisten op aan om hun routes goed te plannen,” zegt Frobisher. “Volgens de wet moeten ze de hoogte van hun voertuigen kennen en alert zijn op verkeersborden die de hoogte van bruggen aangeven.

De wegbeheerders zijn er ook bij betrokken. “Incidenten met bruginslagen kunnen urenlange verstoringen veroorzaken”, zegt Hideo Takano, senior structures advisor bij National Highways. “We werken samen met andere vervoersautoriteiten om het aantal brugstakingen te verminderen en zijn blij dat Network Rail dit probleem onder de aandacht brengt. Ongeveer tweederde van de bruginslagen op onze wegen wordt veroorzaakt door voertuigen die een lading op een open trailer vervoeren. Om het risico op deze incidenten te verminderen, dringen we er daarom bij bestuurders op aan om hun hoogte te kennen, hun route te plannen en hun lading te beveiligen.”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton