Ruggengraat van Europa

Meer dan een trein: allereerste HS-verbinding Parijs-Berlijn gaat van start

The first ICE (ICE 3 series 407) of the new direct Berlin–Paris connection.

Het is officieel. Berlijn en Parijs zijn nu voor het eerst rechtstreeks met elkaar verbonden door een hogesnelheidslijn. De treinen van DB en SNCF zijn vandaag van start gegaan en rijden in slechts acht uur van de ene hoofdstad naar de andere.

SNCF Voyageurs en DB rijden al sinds 2007 hogesnelheidslijnen ICE en TGV tussen Duitsland en Frankrijk, maar er was nog nooit een directe verbinding tussen de twee hoofdsteden. Daar is vandaag verandering in gekomen toen DB CEO Richard Lutz, de Duitse minister van Transport Volker Wissing, de Berlijnse burgemeester Kai Wegner en Jean-Baptiste Guenot van SNCF Voyageurs bijeenkwamen op het Centraal Station van Berlijn om de nieuwe dienst te lanceren.

De reistijd van stadscentrum naar stadscentrum bedraagt ongeveer acht uur, waarbij de treinen via Frankfurt Zuid, Karlsruhe en Straatsburg rijden. Het is ook de eerste rechtstreekse verbinding overdag tussen Berlijn en de Elzasser metropool, het hoofdkwartier van het Europees Parlement.

De ruggengraat van een verenigd Europa

“Goede Duits-Franse samenwerking is de ruggengraat van een verenigd Europa”, zei Richard Lutz, CEO van Deutsche Bahn bij de lancering. “De nieuwe rechtstreekse ICE-verbinding tussen Berlijn en Parijs is daar een symbool van. Daarmee bieden we onze passagiers een nieuw hoogtepunt in het internationale langeafstandsvervoer.

PI-ICE-Paris-Berlin-data
De ICE-verbinding tussen Parijs en Berlijn. © Deutsche Bahn

“Steeds meer mensen kiezen voor het spoor als ze door Europa reizen dankzij aantrekkelijke aanbiedingen,” voegde hij eraan toe. “Daarmee versterken we ook onze winstgevendheid in de geest van het S3-herstructureringsprogramma.”

De Duitse minister van transport zei dat de nieuwe route over “veel meer” gaat dan het toevoegen van nog een dienst tussen de twee landen: “Het gaat over ontmoetingen, uitwisselingen, samen groeien en wederzijds begrip. Het gaat over een levende vriendschap. Zoals een nieuwe studie van mijn ministerie laat zien, hebben we hier nog veel potentieel om zoveel mogelijk mensen aan te trekken om langere reizen per spoor binnen Europa te maken en om deze vriendschap te beleven met aantrekkelijke aanbiedingen.”

Tickets en tijden

Tickets inclusief zitplaatsreservering voor de reis van Berlijn naar Parijs zijn verkrijgbaar vanaf 59,99 euro in de 2e klas en 69,99 euro in de 1e klas. DB verklaarde dat bijna driekwart van het aanbod al was volgeboekt, “wat de aantrekkelijkheid van deze nieuwe Europese verbinding onderstreept.”

De ICE vertrekt om 12:02 uur vanaf het Centraal Station van Berlijn en bereikt Paris Est om 19:55 uur, met stops in Frankfurt/Main Zuid om 15:52 uur, Karlsruhe Centraal Station om 17:06 uur, Hij verlaat de Franse hoofdstad om 9:55 uur en komt aan in Berlijn om 18:03 uur, opnieuw via Straatsburg om 11:40 uur, Karlsruhe om 12:34 uur en Frankfurt/Main Zuid om 14:04 uur.

Een ICE 3 uit de 407-serie wordt gebruikt voor de dienst, die al lange tijd deel uitmaakt van het hogesnelheidsverkeer tussen Duitsland en Frankrijk. De trein heeft 444 zitplaatsen, waarvan 111 in de eerste klas, en haalt een maximumsnelheid van 320 kilometer per uur op de Franse hogesnelheidslijn LGV Est. Met de rechtstreekse ICE Berlijn-Parijs is het aantal dagelijkse hogesnelheidsreizen tussen Duitsland en Frankrijk nu gestegen van 24 naar 26, wat overeenkomt met meer dan 320.000 extra zitplaatsen per jaar.

Parijs naar Berlijn: waarom nu pas?

Het ontbreken van een directe hogesnelheidsverbinding tussen Parijs en Berlijn tot voor kort kan aan veel factoren worden toegeschreven. Het feit dat de twee steden ongeveer 1.050 km (650 mijl) uit elkaar liggen, heeft vliegreizen lange tijd aantrekkelijker gemaakt voor de reis.

Ondertussen ontwikkelden Frankrijk en Duitsland hun hogesnelheidsnetwerken onafhankelijk van elkaar en gaven ze prioriteit aan binnenlandse verbindingen boven grensoverschrijdende routes, vooral voor zulke lange reizen. Het Duitse ICE-systeem was lange tijd gericht op gemakkelijkere verbindingen met Zwitserland, Oostenrijk en Nederland, terwijl Frankrijk zich richtte op Zwitserland, België en Spanje.

Maar met de groeiende focus van de EU op groenere mobiliteitsopties, een toename in populariteit voor treinreizen en een gezamenlijke inspanning om wat ooit verschillende stroomvoorzieningsnormen, spoorbreedtes en signaleringstechnologieën waren te integreren, besloten de twee door de staat gesteunde exploitanten vorig jaar dat het tijd was om de verbinding te maken. Hoewel de reis nog steeds relatief lang is in vergelijking met vliegreizen, is het belangrijk om te onthouden dat de reis geen tijd kost op het vliegveld en reizigers rechtstreeks naar de respectievelijke stadscentra brengt.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com