Mireo revolutie

Eerste waterstoftreinen rijden deze week in de regio Berlijn en Beieren

The first Mireo hydrogen trains are coming to Bavaria and the Berlin region.

De eerste waterstoftreinen Mireo Plus H van Siemens hebben groen licht gekregen om te gaan rijden in Beieren en Berlijn-Brandenburg, net op tijd voor de geplande wijziging van de dienstregeling in Duitsland op 15 december. De goedkeuring markeert een “belangrijke mijlpaal” voor de Duitse regio’s, waar voor het eerst waterstoftreinen op het spoor worden ingezet.

De Duitse regionale spoorwegmaatschappij Niederbarnimer Eisenbahn Betriebsgesellschaft (NEB), die zich voornamelijk richt op de regio Berlijn-Brandenburg, gaat vanaf het einde van het jaar zeven van de waterstoftreinen inzetten op de Heidekrautbahn. De waterstof die in de brandstofcellen van de treinen wordt gebruikt, zal naar verwachting 1,1 miljoen liter dieselbrandstof per jaar besparen en de CO2-uitstoot met 3.000 ton verminderen, omdat de waterstof lokaal wordt gewonnen en waterdamp het enige bijproduct is dat wordt uitgestoten.

Ondertussen zal de nieuwe Mireo Plus H van Beieren, de “Freistaat Bayern” (Bayern is de Duitse naam voor Beieren), vanaf 16 december voor tweeënhalf jaar de dieseltreinen van de Bayrische Regiobahn (BRB) vervangen. Volgens Siemens beginnen de testritten in fasen, te beginnen met geselecteerde ritten in het oostelijke Allgäu-Lechfeld-netwerk. Later zullen de activiteiten worden uitgebreid en zal de trein ook rijden op het Ammersee-Altmühltal netwerk in het zuiden en midden van Beieren.

De voordelen van waterstof

De Mireo Plus H-treinen zijn bijzonder omdat ze een actieradius tot 1.200 kilometer hebben, worden aangedreven door een H2-tractiesysteem met een hoog aandrijfvermogen van 1,7 MW voor acceleraties tot 1,1 m/s², en een topsnelheid van 160 km/u hebben.

The H2 trains will mean serious energy reductions.
De H2 treinen zullen een serieuze energiebesparing betekenen. © Siemens Mobility

“De eerste van deze treinen gaan nu rijden en we zijn verheugd dat we een drijvende kracht zijn achter de uitfasering van dieseltreinen”, zegt Andre Rodenbeck, de CEO van Rollend Materieel bij Siemens Mobility. “Deze overgang zal de CO2-uitstoot verminderen en passagiers in Duitsland klimaatvriendelijke, krachtige en comfortabele treinen bieden.”

Batterijtreinen in Oost-Brandenburg

Siemens heeft ook nog ander klimaatvriendelijk rollend materieel op weg naar de Duitse regionale spoorwegen: NEB lanceert in de zomer van 2025 een vloot van 31 Mireo Plus B batterijtreinen op zijn netwerk in Oost-Brandenburg. Het tweewagenstel heeft een bereik van meer dan 120 kilometer op batterijen alleen. De inzet van de batterij-elektrische modellen zal het verbruik van dieselbrandstof op het netwerk van Oost-Brandenburg met ongeveer 4,4 miljoen liter per jaar verminderen, aldus Siemens.

De nieuwe treinstellen zijn uitgerust met drie deuren aan elke kant om de toegang voor passagiers in een rolstoel of met een kinderwagen te vergemakkelijken, ook vanaf lagere perrons. Elk van de nieuwe treinen biedt passagiers 127 zitplaatsen en meerdere ruimtes voor fietsen, rolstoelen en kinderwagens.

Meer diesel?

Last but not least zal het Duitse Regensburg-Donauvallei netwerk ook debuteren met 21 Mireo-treinen, maar deze worden aangedreven door dieselmotoren. De lancering van de reguliere Mireo’s, die worden geëxploiteerd door de Duitse regionale spoorwegmaatschappij Agilis, zal samenvallen met de geplande dienstregelingwijziging. Deze moderne treinen zullen RE-lijn 50 (Neurenberg-Regensburg-Plattling) en RE-lijn 51 (Neumarkt-Regensburg-Plattling) bedienen, evenals de Airport Express tussen Neurenberg en München. In totaal krijgt Agilis 23 Mireo-treinen met vier wagons.

Hoewel de komst van de diesel Mireo’s misschien niet zo spannend is voor Duitsland als hun waterstofneefjes, zouden ze wel veiliger kunnen zijn in termen van betrouwbaarheid. Dat is nadat de regionale spoorwegexploitant RMV, die diensten onderhoudt in de Duitse regio Hesse, aankondigde dat het vanaf volgend jaar tijdelijk een deel van zijn relatief nieuwe waterstofvloot gaat vervangen door dieselaangedreven rollend materieel. Dat is blijkbaar na een “twee jaar durende reeks ongelukken”.

Het bedrijf zei dat Alstom, de fabrikant achter de waterstoftreinen, “het vertrouwen in nieuwe aandrijvingstechnologieën een slechte dienst had bewezen”. Alstom, op zijn beurt, zei dat het “de uitdagingen aanging” om H2 in zijn rollend materieel te integreren. Lees het volledige verhaal hier:

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com