Alles in een dag werk

Baltische staten lanceren allereerste dagelijkse treinverbinding tussen hoofdsteden

From Vilnius to Estonia’s Tallinn in one day...

Voor het eerst zullen treinreizigers op één dag per trein tussen de Baltische hoofdsteden Vilnius, Riga en Tallinn kunnen reizen, een historische mijlpaal voor het ooit zo versnipperde spoornetwerk in de regio. De nieuwe verbinding, een belangrijke voorloper van het ambitieuze Rail Baltica project, laat zien hoe ver de Baltische samenwerking de afgelopen jaren is gekomen.

Tot nu toe was het onmogelijk om op één dag per trein van de Litouwse hoofdstad Vilnius naar het Estse Tallinn te reizen. De drie nationale spoorwegmaatschappijen van de Baltische staten werken echter snel aan een verbinding tussen de twee hoofdsteden via Riga in Letland.

Nadat Litouwen afgelopen december de treindienst Vilnius-Riga lanceerde, werd de volgende stap overeengekomen: alle drie de hoofdsteden met elkaar verbinden, zodat passagiers van Vilnius naar Tallinn kunnen reizen met twee overstappen, waarbij de dienstregeling wordt gecoördineerd tussen de drie spoorwegmaatschappijen. Deze dienst gaat nu over minder dan een maand van start.

]

Het tijdschema ziet er als volgt uit: LTG Link, de nationale spoorwegmaatschappij voor passagiersvervoer in Litouwen, zal maandag een testtrein laten rijden op het traject Vilnius-Valga met zijn partners Vivi (de nationale spoorwegmaatschappij van Letland) en Elron (de Estse staatsspoorwegmaatschappij) om ervoor te zorgen dat zijn PESA 730 ML-treinen probleemloos werken op het Estse spoorwegsysteem. Het Estse Valga, op de grens met Letland, zal dienen als een belangrijk doorvoerpunt voor de verbinding.

Vanaf 15 december zullen de Vivi-treinen van Riga naar Valga aansluiten op de LTG Link-treinen die van Vilnius naar Riga rijden, zodat passagiers in ongeveer 20 minuten van de ene naar de andere trein kunnen overstappen. Dit werkt ook in de tegenovergestelde richting. Dan, vanaf 6 januari 2025, zal Elron een trein toevoegen van Tallinn naar Valga om gelijk te lopen met de aankomst van de Vivi-trein op het station van Valga. Zo ontstaat er een dagelijkse treinverbinding tussen Vilnius, Riga en Tallinn in beide richtingen.

Een belangrijke stap

Marius Skuodis, waarnemend minister van Transport van Litouwen, juichte de doorbraak in connectiviteit toe en zei dat de lancering van passagiersdiensten tussen Vilnius, Riga en Tallinn “een belangrijke stap was, zelfs voor de voltooiing van de Europese spoorlijn Rail Baltica”. Egidijus Lazauskas, CEO van LTG Group, noemde het “een voorbeeld van samenwerking tussen de drie Baltische staten” en voegde eraan toe dat het team “ernaar streefde” om het aantal overstappen terug te brengen tot één overstap.

De technische haalbaarheid van reizen tussen de drie landen was er altijd al geweest, volgens ambtenaren, maar het gebrek aan gesynchroniseerde treindienstregelingen had het tot nu toe niet concurrerend gemaakt voor passagiers. Dankzij de recente verhoogde teaminspanningen tussen de drie landen is er echter beweging in de zaak gekomen.

Een voorloper van Rail Baltica

De nieuwe spoorverbinding tussen Vilnius, Riga en Tallinn is een belangrijke voorloper en een voorbode van het teamwerk dat nog moet komen voor het megaproject Rail Baltica, een van Europa’s grootste en meest ambitieuze infrastructuurprogramma’s, gericht op de aanleg van een hogesnelheidstrein die de Baltische staten met West-Europa verbindt.

De bouw van de hoofdlijn van Rail Baltica is eerder dit jaar begonnen in Letland en markeert een grote stap in het project. Tegen het einde van 2024 zal naar verwachting meer dan 150 km van de hoofdlijn in aanbouw zijn in de Baltische staten, met de voltooiing van het hele project gepland voor 2030. Sommige delen van de lijn zullen naar verwachting in 2028 in gebruik worden genomen.

De financiering blijft echter een probleem voor het veel te dure project. Het oorspronkelijke prijskaartje voor Rail Baltica werd geschat op 5,8 miljard euro, maar vanaf juni 2024 zijn de geraamde kosten voor de eerste fase geëscaleerd tot 15,3 miljard euro. Ondertussen wordt de totale prijs van het project, inclusief de volgende fasen, nu geschat op maar liefst 23,8 miljard euro.

Lees ons volledige verslag over wat de betrokken partijen doen om de torenhoge kosten en het daaruit voortvloeiende financieringstekort aan te pakken:

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com