Sneller dan een vliegtuig: India voltooit ‘Hyperloop’-testbaan
India heeft delen van zijn nieuwe “Hyperloop”-prototypebaan voltooid, wat een doorbraak betekent in de ontwikkeling van de hyperhogesnelheidslijn van het land. Met proeven die al gepland zijn, zou dit binnenkort kunnen betekenen dat reistijden tussen Mumbai en de nabijgelegen stad Pune worden teruggebracht van drie uur naar 30 minuten.
Het 400 meter lange testspoor is een van de weinige hogesnelheidsprojecten ter wereld en maakt gebruik van verzegelde buizen om een vacuüm te creëren, waardoor de trein wrijvingsloos kan rijden. Hoewel de technologie nog in de kinderschoenen staat, wordt verwacht dat hyperloop-treinen snelheden tot 1.100 km/u kunnen bereiken. Dat is sneller dan het gemiddelde vliegtuig.
Pods onder druk, ontworpen om maximaal 28 passagiers te vervoeren, zullen binnenkort worden getest langs de faciliteit, dus hoewel India misschien nog niet zo ver is als Zwitserland en China in termen van daadwerkelijke tests, betekenen de komende proeven dat het bezig is met een inhaalslag.
Bekijk: Bharat’s eerste Hyperloop testbaan (410 meter) voltooid.
Team Railways, Avishkar Hyperloop-team van IIT-Madras en TuTr (startup in incubatie)
📍Op de ontdekkingscampus van IIT-M, Thaiyur pic.twitter.com/jjMxkTdvAd
– Ashwini Vaishnaw (@AshwiniVaishnaw) 5 december 2024
Het systeem is ontwikkeld door het Avishkar Hyperloop-team, waaronder ingenieurs van het Indian Institute of Technology (IIT Madras). Minister Ashwini Vaishnaw van Spoorwegen van de Unie kondigde de mijlpaal donderdag aan en deelde een video van het voltooide spoor op X.
Hyperloop-technologie wordt in India in twee fasen uitgerold: eerst een testbaan van 11,5 kilometer (7 mijl), gevolgd door een grotere uitbreiding van 100 kilometer (62 mijl). De plannen op lange termijn omvatten het terugbrengen van de reistijd tussen Mumbai en Pune tot minder dan 30 minuten, vergeleken met de huidige reisduur van drie uur.
Tegelijkertijd ontwikkelt India ook een hogesnelheidslijnproject tussen Mumbai en Ahmedabad, twee van de belangrijkste steden van het land, met treinen die snelheden van 280 km/u halen.
Hyperloop wordt steeds populairder
De wereldwijde belangstelling voor hyperlooptechnologie neemt ironisch genoeg toe. Ontwikkelings- en implementatie-initiatieven komen overal ter wereld van de grond, onder andere in Duitsland, Spanje, Italië, Zwitserland, Turkije, India en Saoedi-Arabië. De VS, dankzij het Virgin Hyperloop project, en China lijken verder te zijn met het testen van de technologie. Eerder dit jaar vestigde een Chinees maglevmodel een nieuw wereldsnelheidsrecord voor treinen met een snelheid van 623 km/u tijdens een test op het Shanxi-spoor.
Het concept van een hogesnelheidsvervoerssysteem gebaseerd op een lagedrukbuis werd meer dan een eeuw geleden voor het eerst geopperd door de Amerikaanse raketpionier Robert Goddard. Het idee beleefde echter een spectaculaire opleving in 2012 toen Elon Musk, CEO van SpaceX, zijn voorstel voor een zogenaamde ‘hyperloop’ lanceerde. Musk’s eigen pogingen om het project te realiseren stortten eind 2023 in nadat zijn ontwikkelingsbedrijf er niet in slaagde een contract in de wacht te slepen om een werkend model te bouwen.
Ondertussen neemt de technologie in Europa een hoge vlucht en heeft de EU deze erkend in haar beleid voor het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T). Dit komt deels doordat het lagere infrastructuurkosten belooft dan hogesnelheidstreinen en minder ingewikkelde ruimtelijke integratie vanwege de geprefabriceerde modulaire buizen en het lage landgebruik. Het energieverbruik is naar verwachting ook tien keer lager dan dat van auto’s of vliegtuigen, wat betekent dat het een energie-efficiënte hogesnelheidsoplossing zou kunnen zijn voor langeafstandsreizen in Europa.
Lees meer:
- Nederlandse hyperloop krijgt tractie met eerste succesvolle test
- Hyperloop race versnelt nu China ‘vliegende trein’ systeem test
- Delft Hyperloop realiseert eerste baanwissel ter wereld
- RailTech Europe`24: Delft Hyperloop dream-team maakt zich klaar voor Zürich