Europees spoorwegklassement

Eurostar bestempeld als slechtst presterende treindienst in Europa

Eurostar fails to impress in the new ranking.

Eurostar is uitgeroepen tot de slechtst presterende spoorwegdienst in Europa, terwijl de Duitse Deutsche Bahn een van de minst betrouwbare is, volgens een nieuwe ranglijst van 27 Europese spoorwegmaatschappijen.

De nieuwe ranglijst, vandaag onthuld door de campagnegroep voor duurzaam vervoer Transport and Environment (T&E ), bekijkt 27 spoorwegexploitanten aan de hand van acht criteria, waaronder ticketprijzen, betrouwbaarheid en voorzieningen aan boord. Volgens het rapport hebben slechts 11 Europese vervoerders een punctualiteit van meer dan 80 procent.

T&E has ranked 27 European operators. © T&E
T&E heeft 27 Europese exploitanten gerangschikt. © T&E

Sommige maatschappijen blonken echter uit: het Italiaanse Trenitalia, het Zwitserse SBB en de Tsjechische privémaatschappij RegioJet kregen de hoogste algemene cijfers. Trenitalia viel op door haar reiservaring, SBB door haar stiptheid en RegioJet door haar betaalbaarheid.

Ondertussen eindigde de noodlijdende Eurostar op de laatste plaats, voornamelijk door zijn hoge prijzen en slechte betrouwbaarheidsscore. Op een schaal van 10 voor ticketprijzen kreeg het Londense bedrijf een schokkende 2,1, aanzienlijk lager dan andere vervoerders.

Passagiers wegjagen van treinen

T&E zei dat de bevindingen aangaven dat Europa moet beginnen met het verlagen van de spoorwegprijzen en het verbeteren van de betrouwbaarheid van het spoor als het een legitieme modale verschuiving wil maken in het licht van de groeiende dreiging van de klimaatcrisis.

T&E says there's a big problem with European rail pricing.
T&E zegt dat er een groot probleem is met de Europese spoorwegtarieven. © T&E

“De torenhoge ticketprijzen jagen passagiers weg van de trein. Om het volledige potentieel van het spoor te ontsluiten, moeten we kaartjes betaalbaarder maken,” zegt Victor Thévenet, beleidsmanager spoor bij T&E. “Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de industrie en overheden. Spoorwegexploitanten moeten klantvriendelijke tarieven vaststellen, terwijl de lidstaten en de EU moeten zorgen voor eerlijke concurrentie en lagere spoortarieven. Dat is het ticket om treinreizen toegankelijk te maken voor alle Europeanen.”

De NGO voegde eraan toe dat haar analyse ook aantoonde dat hogere prijzen niet noodzakelijk een betere service garanderen. Oostenrijkse ÖBB en Trenitalia, bijvoorbeeld, boden “enkele van de beste prijs-kwaliteitsverhoudingen in Europa”, terwijl Eurostar en het Britse Avanti hoge tarieven rekenen “maar ondermaatse diensten leveren”.

Hoe te beoordelen?

T&E beoordeelde hun beoordelingen op acht criteria, van kosten tot kwaliteit, en gaf meer gewicht aan onderwerpen die het belangrijkst zijn voor passagiers, zoals prijzen en speciale tarieven. Zaken als beschikbaarheid van nachttreinen en fietsbeleid kregen minder gewicht en droegen slechts 5 procent bij aan elke totaalscore.

De belangrijkste ticketprijzen werden berekend door de gemiddelde standaard ticketkosten op weekdagen te onderzoeken, zowel zeven als 28 dagen van tevoren, waarbij speciale tarieven en kortingen apart werden geanalyseerd. Interessant genoeg waren het vooral de particuliere exploitanten die zowel de hoogste als de laagste tarieven aangaven, waarbij Flixtrain, Ouigo en RegioJet de meest betaalbare tarieven aanboden, terwijl Avanti, Eurostar en GWR de duurste spoorwegexploitanten waren.

High prices didn't necessarily ensure high quality.
Hoge prijzen zorgen niet noodzakelijk voor hoge kwaliteit. © T&E

Over het algemeen scoorde Trenitalia in Italië echter het hoogst in de totale ranglijst, met een gemiddelde van 7,7 uit 10, gevolgd door SBB in Zwitserland, RegioJet in Tsjechië, ÖBB in Oostenrijk en SNCF in Frankrijk. Onderaan de lijst stonden Griekenland’s Hellenic Train, Frankrijk’s budget hogesnelheidsdienst Ouigo, en dan Eurostar.

]

Eurostar, die diensten onderhoudt van Londen naar Parijs en Brussel, rekent bijna het dubbele van de gemiddelde Europese prijs per kilometer, zo bleek uit het rapport. Het bedrijf vertelde The Guardian dat sinds de gegevens voor het rapport verzameld werden, het zijn boekingservaring en fietsbeleid had bijgewerkt, terwijl het een dienst om last-minute tarieven tegen speciale prijzen te kopen opnieuw lanceerde.

“We zijn ervan overtuigd dat als dit rapport opnieuw zou worden gemaakt, de scores hoger zouden zijn”, aldus een woordvoerder. “We hebben dit jaar een recordaantal passagiers die met ons reizen gehad en we verwachten dat dat cijfer zal groeien omdat we blijven investeren in onze service.”

Lege beloften?

Sommige spoorwegspecialisten hebben de veelzijdigheid van het rapport bekritiseerd, maar T&E zei dat de ranglijst komt in een groeiende consensus over de noodzaak om de spoordiensten in Europa te verbeteren. Het rapport wijst op de recente oproep van EU chef Ursula von der Leyen voor een nieuwe Single Digital Booking and Ticketing Regulation die reizigers in staat zou stellen om gemakkelijk tickets te boeken in verschillende landen en bij verschillende exploitanten zonder bang te hoeven zijn om aansluitingen te missen.

The winners and losers when it comes to reliability.
De winnaars en verliezers op het gebied van betrouwbaarheid. © T&E

Zij voegde eraan toe dat de werkzaamheden voor de komende EU-begroting en de toekomstige herziening van de Connecting Europe Facility (CEF), Europa’s belangrijkste financieringsprogramma voor vervoersinfrastructuur, “een goede gelegenheid bieden om de EU-investeringen in het spoor ook te richten op onderhoud, verbetering en digitalisering van de spoorweginfrastructuur”.

“De EU heeft een kans geopend om treinmaatschappijen eindelijk te verplichten hun tickets te delen met boekingsplatforms, zodat grensoverschrijdend boeken met slechts één klik mogelijk wordt,” zei Thévenet. “Samen met de invoering van de Europese norm voor het ERTMS-besturingssysteem, die de capaciteit en punctualiteit van de treinen zal verhogen, hebben deze voorschriften het potentieel om het spoor betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker te maken. Het is nu tijd voor de Commissie om te laten zien dat dit geen loze beloften zijn.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com