Vierde keer

Vierde keer geluk? Roemenië heropent bod voor waterstofvloot

Romania has reopened its tender for hydrogen trains again.

Vierde keer geluk? Het is nog maar vier maanden geleden dat de Roemeense premier zei dat waterstoftreinen in wezen niet bestaan. Dat is nadat zijn regering voor de derde keer besloot om de aanbesteding voor een vloot van 12 H2-aangedreven treinstellen in te trekken. Er was gewoon geen legitieme belangstelling voor het contract. Maar het lijkt erop dat de regering van gedachten is veranderd en deze week heeft besloten om de aanbesteding voor de 12 H2 treinen opnieuw te openen.

Eerder deze week publiceerde de Roemeense spoorweghervormingsautoriteit (ARF) een aanbesteding voor 12 elektrische treinstellen op basis van waterstofcellen. Het contract bevatte een onderhouds- en reparatieclausule voor 15 jaar, met de mogelijkheid van verlenging tot 30 jaar. Het is een grote deal voor wie wil, met een waarde tussen 319 en 494 miljoen euro. Maar tot nu toe hebben de Europese spoorwegmaatschappijen niet de juiste interesse getoond.

Zoals ARF aangeeft, heeft ze al drie keer achter elkaar soortgelijke aanbestedingen geannuleerd vanwege een gebrek aan inschrijvingen in de eerste twee rondes, en de indiening van een “niet-conforme inschrijving” in de derde.

Er zijn geen waterstoftreinen!

De situatie was blijkbaar zo zinloos dat de Roemeense premier Marcel Ciolacu in augustus zei dat zijn regering de plannen om de 12 waterstoftreinen aan te schaffen volledig schrapte en in plaats daarvan zou proberen om het voor het project bedoelde EU-geld te herinvesteren in de aanleg van snelwegen.

Some of Germany's regional hydrogen trains will have to be replaced by diesel rolling stock for a year.
Een deel van de Duitse regionale waterstoftreinen zal een jaar lang vervangen moeten worden door dieselmaterieel. © RMV/Arne Landwehr

“We zullen opnieuw onderhandelen [over het gebruik van de EU-fondsen],” zei Ciolacu na een gesprek met EU-topman Ursula von der Leyen, meldde RailTech. Over waarom hij het geld een andere bestemming wilde geven, zei hij: “Heb je waterstoftreinen gezien in Europa, in de wereld? [Minister van Transport Sorin] Grindeanu hield de aanbesteding [voor de treinen] drie keer. Niemand kwam opdagen. Waarom? Omdat er geen waterstoftreinen zijn.”

Het lijkt erop dat men nu van gedachten is veranderd – of misschien was de EU niet geneigd om Roemenië geld voor duurzaam vervoer te laten gebruiken voor de aanleg van meer betonnen autowegen. Maar Ciolacu’s frustraties zijn misschien begrijpelijk. Terwijl de waterstoftechnologie lichtjaren heeft afgelegd in, nou ja, slechts jaren, heeft het commercieel gezien grote problemen.

Waterstof kinderziektes

Eind vorige maand kondigde de Duitse regionale spoorwegmaatschappij RMV aan dat ze een deel van haar relatief nieuwe waterstofvloot tijdelijk zou vervangen door rollend materieel dat op diesel rijdt. Dit na een “twee jaar durende reeks ongelukken”. Het bedrijf zei dat Alstom, de fabrikant achter de waterstoftreinen, “het vertrouwen in nieuwe aandrijvingstechnologieën een slechte dienst had bewezen”. Alstom zei op zijn beurt dat het “de uitdagingen aanging” om H2 in zijn rollend materieel te integreren.

Nationale spoorwegmaatschappijen investeren nog steeds in de technologie omdat het een potentieel solide alternatief is voor het elektrificeren van regionale routes om treinen op batterijen te laten rijden, een kostbare aangelegenheid in het streven naar uitbreiding van duurzame technologie. In Italië heeft Ferrovie del Sud Est (FSE) Alstom in januari 2024 een contract gegund voor twee Coradia Stream H waterstoftreinen ter vervanging van dieseltreinen in de regio Puglia.

Ondertussen heeft Stadler een contract binnengehaald om zijn eerste regionale waterstoftreinen in Italië uit te rusten met hogedrukwaterstofopslag- en brandstofcelsystemen, die eind 2025 moeten worden geleverd. En in Nederland lanceerde Arriva eind 2022 een aanbesteding voor waterstof, ter vervanging van 51 dieseltreinen in toekomstige concessies.

Een impuls voor H2-technologie

En er zijn nu ook meer opties op de markt, met een groeiende innovatie om de technologie hybride te maken. RailTech was eerder dit jaar in Berlijn voor de lancering door Stadler van de onlangs onthulde RS ZERO, die kan rijden op waterstof en batterijen. Het nieuwe rollend materieel wordt aangeprezen als het antwoord op de vervanging van milieuonvriendelijke dieseltreinen op ondergeëlektrificeerde en verkeersarme lijnen in Europa.

De vraag is of een van de grote Europese spoorwegmaatschappijen die waterstofopties aanbieden de Roemeense aanbesteding deze keer zal accepteren. Het venijn zal waarschijnlijk in de details zitten.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com