Bedrock’ van de toekomst: nieuw controlecentrum in Genève ‘maakt weg vrij’ voor ondergrondse lijnen
Het “grootste spoorwegcontrolecentrum van Zwitserland” is nu volledig operationeel na een weekend van “uitzonderlijke technische” werkzaamheden op het station van Genève om de vervanging van het seinsysteem af te ronden. Gedurende ongeveer 20 uur, van zaterdag op zondag, werden treinen stilgelegd op specifieke routes in en rond de kantonale hoofdstad zodat de door de staat gesteunde spoorwegexploitant SBB ongeveer zes jaar van inspanningen kon voltooien om het lokale treinverkeer te upgraden. SBB vertelt RailTech dat dit allemaal is om plaats te maken voor de nieuwe ondergrondse sporen onder het belangrijkste station.
Het nieuwe computergestuurde controlecentrum in Genève is volledig operationeel, aldus de regionale directeur van SBB voor Franstalig Zwitserland, David Fattebert. Dat is nadat het treinverkeer in het weekend 20 uur lang werd onderbroken om de laatste hand te leggen aan meer dan een half decennium van inspanningen om het spoorbeheer in en rond de stad te verbeteren.
Fattebert verklaarde dat de opening van het centrum de afronding was van een aantal “buitengewone” werkzaamheden. Zo werden er 88 computerkasten geïnstalleerd, 1.500 elementen aangesloten (seinen, bakens, wissels, enz.), 230 km kabels gelegd, 110 meter tunnel onder de sporen gebouwd en dit weekend ongeveer 400 medewerkers gemobiliseerd om de overgang te garanderen.
Seinen naar de toekomst in Genève
Op zondagochtend waren SBB-medewerkers druk bezig om de laatste oude lichten te vervangen door nieuwe apparatuur en alle aansluitingen af te ronden voordat het nieuwe controlecentrum volledig operationeel werd met het nieuwe geautomatiseerde verkeersmanagementsysteem. Het bedrijf is sinds 2019 bezig met het vernieuwen van het verouderde elektromechanische systeem, dat dateert uit 1986, en is sindsdien geleidelijk overgestapt op de nieuwe geautomatiseerde signalen. Ze hadden beide systemen in gebruik, maar nu het nieuwe controlecentrum operationeel is, zullen ze uitsluitend het nieuwe systeem gebruiken.
De geautomatiseerde vergrendelingssignalen maken gebruik van geavanceerdere technologieën en moeten zorgen voor een vlottere doorstroming rond het station naarmate het aantal passagiers op de corridor tussen Lausanne en Genève de komende decennia toeneemt. Het zal het ook gemakkelijker maken om in de toekomst op te waarderen naar niveau 2 van het gestandaardiseerde European Train Control System (ETCS), vertelde SBB aan RailTech.
De eerste steen
Maar het belangrijkste idee achter de upgrade, aldus een woordvoerder van het spoorwegbedrijf, was om meer flexibiliteit te bieden tijdens onderhoudswerkzaamheden terwijl SBB voorbereidingen treft om het station volledig te vernieuwen met een gloednieuwe ondergrondse spoorcorridor. Zoals Fattebert schreef: “Deze mijlpaal is het echte fundament van het toekomstige ondergrondse station.”
Inderdaad, eerder dit jaar begon SBB aan de laatste fase van de voorbereidende werkzaamheden voor de ondergrondse uitbreiding. Deze fase omvat de bouw van een nieuwe onderhoudshal voor treinen ter vervanging van de oude, naast een nieuwe faciliteit voor de onderhouds- en interventieteams van SBB.
Léman 2030 programma
De geplande verbeteringen omvatten ook de verlenging van de perrons 3 en 4 tot 420 meter tegen de herfst van 2025 om langere treinen te kunnen laten rijden zonder de werkzaamheden te verstoren. Bovendien worden de sporen 6 en 7 volledig vernieuwd en worden 11 andere sporen in de stationsparking aangepast. Deze voorbereidende werkzaamheden, die begroot zijn op 134 miljoen Zwitserse frank (136 miljoen euro), zullen naar verwachting eind 2026 afgerond zijn. Het treinverkeer zal dan grotendeels ongemoeid worden gelaten, met uitzondering van bepaalde weekenden, zoals dit weekend in 2024.
Het belangrijkste ondergrondse uitbreidingsproject zal naar verwachting in 2027 beginnen, in afwachting van de bouwvergunningen, en zal ongeveer acht jaar in beslag nemen. De belangrijkste onderdelen zijn de aanleg van een ondergronds perron, de bouw van verbindingstunnels naar Lausanne en de luchthaven van Genève en de verbreding van de toegangspassages. Met een budget van 1,88 miljard frank (€ 1,9 miljard) vormt het project een centraal onderdeel van het programma Léman 2030, dat gericht is op de modernisering en uitbreiding van de spoordiensten in de corridor Genève-Lausanne. De totale kosten worden geraamd op 4 miljard frank (4,28 miljard euro), waarbij de werkzaamheden rond Genève het mogelijk moeten maken om vier extra treinen per uur door het station te laten rijden.
De werkzaamheden van dit weekend zijn inderdaad een grote stap voorwaarts voor de toekomst van het spoornetwerk van Genève. Zoals Vincent Ducrot, CEO van SBB, aan zijn collega schreef: “Felicitaties aan alle teams die betrokken zijn bij de realisatie van dit zeer belangrijke project. Jullie hebben fantastisch werk geleverd.”
Lees meer:
- Shhh… de locatie van Frankrijks nieuwe TGV controlecentrum is geheim! Nou ja, bijna dan…
- Nieuwe Flirt-vloot: de toekomst van de Zwitserse regionale spoorwegen onthuld
- Grote financiële gevolgen’: Stadler wordt geconfronteerd met grote inkomstenverliezen na extreme overstromingen
- Plannen nachttrein Barcelona-Zürich ‘voorlopig geannuleerd’: ÖBB