Contracten ondertekend

Vooruitgang bij de renovatie van de lijn Hamburg-Berlijn. Nee, niet deze, de volgende…

The Hamburg-Berlin line is set for more renovations.

Meer renovaties? Er is nu tenminste iemand aan het werk. Deutsche Bahn (DB) heeft het eerste contract toegekend voor het grootschalige renovatieproject op een van de belangrijkste lijnen van Duitsland, het traject Hamburg-Berlijn. De werkzaamheden, die op 1 augustus 2025 van start gaan, zullen nog vele maanden verstoring betekenen voor de belangrijke route, die al voor een groot deel van 2024 is stilgelegd.

Het is niet het makkelijkste moment voor reizigers die tussen de twee grootste steden van Duitsland willen reizen. De route Hamburg-Berlijn is nog steeds gesloten, en dat al sinds augustus, vanwege zorgen over de veiligheid en de verslechtering van de infrastructuur. De reguliere diensten zullen medio december weer van start gaan. Dan zijn er acht maanden van reguliere diensten… voordat de werkzaamheden weer beginnen.

Maar met de volgende renovatieronde kan de lijn hopelijk weer jaren vooruit. DB heeft eindelijk de eerste negen maanden durende contracten voor de grote revisie van de lijn Hamburg-Berlijn gegund aan de Duitse SPITZKE SE, Leonhard Weiss GmbH und Co. KG, STRABAG SE en DB Bahnbau Gruppe, een dochteronderneming van de Duitse spoorwegmaatschappij. Maar het maakt deel uit van een veel breder plan.

Grootschalige revisie

Bij de algehele reconstructie van de lijn Hamburg-Berlijn, die deel uitmaakt van Duitslands poging om zijn verouderde en steeds problematischer wordende infrastructuur op te knappen, zullen tegen eind 2030 in totaal 40 corridors volledig zijn gerenoveerd. De werkzaamheden aan de 278 kilometer lange route, die normaal gesproken zo’n 30.000 passagiers per dag vervoert, omvatten de verbetering van meer dan tweederde van de sporen en ongeveer 200 wissels. Er komen zes extra zogenaamde overlaadpunten om meer stabiliteit en flexibiliteit te creëren en ervoor te zorgen dat snellere passagierstreinen vracht kunnen inhalen op de drukke lijn.

En DB hoopt dat haar werk aan de Riedbahn tussen Frankfurt/Main en Mannheim, die sinds juli haar eigen modernisering ondergaat, hopelijk zal helpen bij de aanpak van dit enorme project. Helaas ligt het werk aan de Riedbahn al achter op schema, dus we hopen dat DB kan leren van zijn eerdere fouten. Vooral omdat het werk tussen Hamburg en Berlijn nog uitdagender wordt omdat het ongeveer vier keer zo lang is als de Riedbahn.

Eerste stappen voor lijn Hamburg-Berlijn

Als eerste stap rust DB de trajecten uit met digitale signaleringstechnologie om de capaciteit rond de grootstedelijke regio’s te verhogen. Dat omvat het uitrusten van de trajecten tussen Hamburg-Rothenburgsort en Büchen, en Nauen en Berlijn-Spandau, met het gestandaardiseerde European Train Control System (ETCS). Andere delen van het traject zullen voorlopig op een zijspoor moeten worden gezet.

Volgens DB “is de uitrusting van het baanvak tussen Büchen en Nauen in overleg met de bondsregering en gezien de huidige marktsituatie gepland voor 2030/31”. Dat is blijkbaar omdat het te duur zal zijn om de treinen te laten rijden op zowel het oude analoge Duitse signaleringssysteem als het digitale ETCS. De bouwwerkzaamheden voor het traject tussen Hamburg en Büchen worden naar verwachting in april 2025 gegund.

Betere stations, betere ontvangst

DB zal tijdens de algehele renovatie in totaal ook 28 treinstations in vijf deelstaten moderniseren. Deze werkzaamheden moeten eind april 2026 klaar zijn. De DB wil de lijn ook compatibel maken met 5G-technologie, zoals RailTech eerder meldde.

En hoewel 5G niet noodzakelijk is voor het gebruik van het Future Rail Mobile Communication System (FRMCS), is het wel zinvol om tegelijkertijd de zendmasten voor de toekomstige spoorradio te bouwen. Na de renovatie zegt DB dat het de masten en toevoercontainers, evenals de stroom- en datalijnen beschikbaar zal stellen aan mobiele telefoonbedrijven voor het testen van versterkt internet langs het traject.

Meer verstoringen voor Hamburg-Berlijn

Er is duidelijk bezorgdheid over meer verstoringen langs de lijn. Maar volgens DB “zullen passagiers en goederen tijdens de werkzaamheden van 1 augustus 2025 tot 30 april 2026 hun bestemming op een betrouwbare manier bereiken”. Voor het langeafstandsverkeer tussen Hamburg en Berlijn gebruikt DB omleidingsroutes via Stendal en Uelzen met een vervangende stop in Salzwedel en daarnaast met een overstap in Hannover. Afhankelijk van de omleidingsroute wordt de reistijd met minstens 45 minuten verlengd.

Het bedrijf zegt dat er “uitgebreide en hoogwaardige” vervangende busdiensten zullen zijn voor passagiers op regionale diensten en om de langeafstandshaltes aan te sluiten die zijn geschrapt in Ludwigslust, Wittenberge en Büchen. Het bedrijf zegt dat het een soortgelijk vervangingsconcept zal gebruiken als dat van de Riedbahn.

Goederentreinen zullen over omleidingsroutes rijden, terwijl er blijkbaar individuele oplossingen zijn ontwikkeld voor bedrijven met een spooraansluiting. De achterlandverbinding van de Noord-Duitse havens is ook nog steeds veilig, zegt DB, maar het zal begin volgend jaar meer informatie geven over de details van de sluitingen en vervangingen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com