Hogesnelheidslijn Madrid-Lissabon

Spanje, Portugal streven naar HS-lijn Madrid-Lissabon in 2030

They've ratified their commitment.

Spanje en Portugal hebben officieel toegezegd tegen 2030 een hogesnelheidslijn aan te leggen tussen Madrid en Lissabon. Zonder directe spoorverbinding tussen de twee hoofdsteden kan de reis wel twaalf en een half uur duren. Dat gaat veranderen nu beide landen “grote vooruitgang” boeken bij de ontwikkeling van de Atlantische Corridor.

De Spaanse minister van Transport en Duurzame Mobiliteit, Óscar Puente, en het Portugese hoofd van Infrastructuur en Huisvesting, Miguel Pinto Luz, bekrachtigden vorige maand formeel hun belofte om een hogesnelheidslijn van Madrid naar Lissabon aan te leggen. De infrastructuur moet klaar zijn in 2030, de streefdatum voor de voltooiing van het TEN-T kernnetwerk van de EU.

Tijdens een bilaterale top in Faro op 23 oktober, waar de Spaanse president Pedro Sánchez en zijn Portugese ambtgenoot Luis Montenegro aanwezig waren, werd het besluit door de ministers verwelkomd als een stap voorwaarts in het Europese spoornetwerk. “Beide landen hebben grote vooruitgang geboekt in de implementatie van de spoorweginfrastructuur van de Atlantische Corridor op het schiereiland,” zei Puente tijdens zijn toespraak tijdens de plenaire zitting.

Traag spoor op weg naar verandering

Op dit moment maakt de snelheid van het treinverkeer tussen Lissabon en Madrid andere alternatieve vormen van vervoer – met name vliegreizen – veel aantrekkelijker: een van de treinroutes tussen de twee hoofdsteden loopt door het midden van de landen, via de Spaanse grensstad Badajoz, en duurt ongeveer negen en een half uur. Maar dat kan oplopen tot twaalf en een half uur als de trein door het noorden van Portugal rijdt, via de Spaanse stad Vigo. Ondertussen duurt een vlucht ongeveer anderhalf uur.

Puente uitte zijn waardering voor de beweging die tijdens de bijeenkomst is gemaakt en benadrukte het belang van het stimuleren van grensoverschrijdende verbindingen in heel Europa en in het bijzonder aan de grens tussen Spanje en Frankrijk.

“Onze president en minister-president hebben een nieuwe mededeling aan de Franse minister-president ondertekend waarin ze er bij hem op aandringen om vaart te zetten achter zijn acties voor de nieuwe grensoverschrijdende spoorweginfrastructuur van de Atlantische en Mediterrane corridors,” zei hij. “Dit is essentieel om onze aanzienlijke investeringen goed te gebruiken, om het toegenomen verkeer te kunnen absorberen dat het gevolg zal zijn van de acties die Portugal en Spanje hebben uitgevoerd en nog zullen uitvoeren, en om bij te dragen aan de doelstellingen van de Europese Unie om de CO2-uitstoot terug te dringen.”

De Atlantische corridor stimuleren

Er staat momenteel een groot aantal spoorwegprojecten op stapel langs de Atlantische corridor, een van de belangrijkste routes van het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T) van de EU, dat het zuiden van Portugal en Spanje verbindt met het noorden van Europa. Dit omvat de ontwikkeling van verbindingen tussen Porto en Vigo, als onderdeel van de bredere verbetering van de verbinding Lissabon-Porto-Vigo-A Coruña, die de twee belangrijkste steden van Portugal verbindt met de Spaanse regio Galicië. Vorige maand nog gunde infraestruturas de Portugal het consortium LusoLav het contract voor het hogesnelheidslijntracé Porto-Oiã, dat het vervoer naar West-Spanje een impuls zal geven.

De ministers benadrukten ook dat er een reeks mobiliteitsstudies en kosten-batenanalyses aan de gang zijn voor onder andere de spoorverbinding Faro-Huelva, naast de elektrificatie van het netwerk tussen Aveiro en Salamanca. Zoals de Portugese premier Luis Montenegro zei, zijn alle ondertekende overeenkomsten van vitaal belang “voor de opbouw van een duurzame toekomst en samenwerking tussen onze twee landen”.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com