Intelligent Rail Summit ’24: Rail Baltica stelt 1,4 miljard euro aan EU-fondsen veilig
Met nog maar vijf dagen te gaan tot RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn, zal een grote geldinjectie in het megaproject Rail Baltica een nieuwe wending geven aan onze conferentie. De joint venture RB Rail AS, die verantwoordelijk is voor het ambitieuze Baltische spoorwegprogramma, heeft 1,394 miljard euro aan financiering van de EU binnengehaald, een investering die het hogesnelheidsprogramma “aanzienlijk zal versnellen”. De twee financieringsovereenkomsten, die medegefinancierd worden door de drie Baltische staten, vormen “een van de meest substantiële bedragen” die voor een vergelijkbaar EU-infrastructuurproject zijn toegekend en het geld zal worden gebruikt om de hoofdlijn Rail Baltica vooruit te helpen. Hoe wordt het geld verdeeld tussen de drie landen?
Zoals bij elk groot infrastructuurproject is de visie voor Rail Baltica aanwezig, maar een van de grootste problemen voor het megaproject is het verkrijgen van langetermijnfinanciering. Het is de bedoeling dat de hoofdlijn van Rail Baltica van het noordelijke puntje van de Baltische staten in Tallinn via Letland en de hoofdstad Riga helemaal naar Vilnius in Litouwen en verder naar de Poolse grens loopt. Maar door de onzekere financiering zijn sommige oorspronkelijke plannen vertraagd en in sommige gevallen aanzienlijk gewijzigd.
Vorige week zei Letland bijvoorbeeld dat het zijn oorspronkelijke plannen voor een dubbelsporige lijn van de Litouwse grens naar Estland waarschijnlijk zou moeten terugschroeven en in plaats daarvan voorrang zou geven aan het gebruik van een enkel spoor. Gevraagd naar de haperende voortgang van de aanleg, zei de Letse minister van Transport Kaspars Briškens toen: “We moeten waarschijnlijk onze diplomatieke dienst of het ministerie van Financiën vragen wat onze verwachtingen zijn voor deze meerjarige begrotingsonderhandelingen met de Europese Unie.”
Vraag en er komt hulp…
Het lijkt erop dat de EU, vooruitlopend op die onderhandelingen, op een belangrijke manier hulp heeft geboden aan het project. De nieuwe financieringsovereenkomst voorziet in 1,394 miljard euro, inclusief ongeveer 1,163 miljard euro van de Connecting Europe Facility (CEF) van de EU en 231 miljoen euro aan cofinanciering van de drie Baltische staten, wat Rail Baltica “de grootste toegekende financiering in deze financiële periode” noemt.
Marko Kivila, interim CEO van RB Rail AS, zei dat de steun van de EU cruciaal was om “Rail Baltica om te vormen van een ambitieuze visie tot een tastbare realiteit”, maar deze specifieke ronde was speciaal: “het is een investering in een meer verbonden, veerkrachtig en verenigd Europa,” zei hij. “Het project bereidt zich nu voor om een aanvraag in te dienen voor de laatste oproep tot het indienen van voorstellen binnen de huidige financiële periode (2021-2027) en zal nauw samenwerken met nationale partners in de hele Baltische regio om een sterke positie te verwerven in de komende onderhandelingen over de EU-begroting.”
Waar gaat het geld van Rail Baltica naartoe in Estland?
Aan het noordelijke uiteinde van het geplande grensoverschrijdende spoorwegproject in Estland wordt het geld toegewezen voor de aanleg van hoofdlijnen, voornamelijk rond de hoofdstad Tallinn, waar IRS ’24 volgende week bijeenkomt. Dit omvat werkzaamheden aan de onderbouw op secties als Soodevahe naar Kangru, Kangru naar Saku, het Harjumaa-gebied en Hagudi naar Alu. Aanvullende werkzaamheden zijn gepland voor de secties Saku tot Harju/Rapla grens en Alu tot Kärpla en Kärpla tot Selja. Estland heeft financiering ontvangen voor ongeveer 58 kilometer van de hoofdlijn, met ongeveer 352 miljoen euro uit de CEF en 88 miljoen euro uit nationale bronnen, in totaal ongeveer 440 miljoen euro.
Daarnaast heeft Rail Baltic Estonia een aanbesteding uitgeschreven ter waarde van 57 miljoen euro voor de bouw van de internationale passagiersterminal Ülemiste Linda. De terminal, ontworpen door het wereldwijd bekende architectenbureau Zaha Hadid Architects, zal volgens Ral Baltica “een van de modernste en ecologisch duurzaamste vervoersknooppunten in de regio” worden. Het zal het internationale treinverkeer verbinden met lokale vervoersnetwerken, waaronder trams en bussen, en een sleutelrol spelen in het megaproject om Estland en de Baltische staten met elkaar te verbinden.
Hoe zit het met Letland?
In Letland is de belangrijkste prioriteit de aanleg van het kerntracé van Misa tot aan de Lets-Litouwse grens, met aanvullende financiering voor een segment van ongeveer 27 kilometer lang. Er is ook financiering toegekend voor bouwtoezicht, het opzetten van een hoogspanningsaansluitpunt in Iecava in het zuiden van Letland en een faciliteit voor infrastructuuronderhoud in Skulte, die zal dienen als logistieke basis voor de bouw voor de ontwikkeling van de kernroute richting Estland.
Er zijn ook middelen gereserveerd voor de aankoop van onroerend goed in het Skulte-traject en de verplaatsing van de aardgaspijpleiding langs het Vangaži-Misa-traject. In het kader van de CEF-financieringsovereenkomst kreeg Letland ongeveer 337,6 miljoen euro uit de CEF en 59,5 miljoen euro aan nationale cofinanciering, wat neerkomt op 397 miljoen euro.
En Litouwen?
In Litouwen gaat de financiering naar 36,7 kilometer onderbouwwerkzaamheden op de trajecten Ramygala tot Berčiūnai en Berčiūnai tot Joniškelis langs de grens tussen Litouwen en Letland, inclusief hoogspanningsaansluitpunten bij de onderstations Panevėžys, Išorai en Liudvinavas Rail Baltica. Het geld is ook bestemd voor de aanleg van 69 kilometer spoor op het traject Kaunas – Panevėžys – staatsgrens. Litouwen heeft ongeveer 450 miljoen euro ontvangen uit de CEF en 79 miljoen euro aan nationale bijdragen, in totaal ongeveer 529 miljoen euro voor deze bouwactiviteiten.
Daarnaast wordt de EU-financiering gebruikt voor het ontwerp van de subsystemen voor elektrificatie van Rail Baltica en verschillende Generieke Ontwerpen van het Spoorwegsysteem. De huidige activiteiten omvatten ook gedeeltelijk supervisiediensten en beoordelingen van bouwwerkzaamheden, gericht op gebieden zoals beoordelingen door de aangemelde instantie (NoBo) en beoordelingsinstantie (AsBo), systeemengineering, risicobeheer, voortgangsrapportage en projectbeheer. Voor de algemene projectactiviteiten is in totaal ongeveer 28,8 miljoen euro toegewezen, waarvan 24,5 miljoen euro uit de CEF en 4,3 miljoen euro aan nationale bijdragen.
Rail Baltica op Intelligent Rail Summit ’24
Alles bij elkaar is het een enorme investering in het megaproject in de Oostzee, maar ook een broodnodige investering. Rail Baltica gaat een voortrekkersrol spelen in de uitbreiding van het Europese spoor. Dit omvat de integratie van technologieën zoals AI, big data en machine learning in de systemen die zich over een groot gebied uitstrekken en het stroomlijnen ervan over de grenzen van de verschillende landen heen. Het is een groot onderdeel van het bouwproces en zal centraal staan in de activiteiten zodra de treinen op de rails rijden.
🚆Join us in Tallinn 🇪🇪 for #IntelligentRailSummit as we discuss discuss the future of rail, including topics like predictive maintenance, AI integration, & cybersecurity.
h ttps://t.co/nSqm41OzJD
❕ Gebruik de code IRS24RB25 om 25% korting te krijgen op uw registratie. pic.twitter.com/B0yQIyTVaF
– RailBalticaOfficial (@RailBaltica) 24 oktober 2024
Maar hoe moeten deze technologische ontwikkelingen, die nog in de kinderschoenen staan, precies worden gebruikt om het spoorvervoer en de efficiëntie echt te transformeren en tegelijkertijd de veiligheid te handhaven? En hoe kunnen we, met al deze toegenomen verwerkingskracht, ervoor zorgen dat deze vooruitgang groen blijft en beveiligd tegen cyberbedreigingen? En dan hebben we het nog niet eens over hoe al deze overwegingen moeten worden toegepast bij het samenwerken met zoveel verschillende nationale en internationale instanties.
Van de echte toepassing van AI tot de wendingen van het meest ambitieuze infrastructuurproject van het continent, topspoorwegspecialisten, van het managementteam van Rail Baltica tot de minister van Infrastructuur van Estland, zullen deze kwesties onderzoeken op RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn tussen 12 en 13 november 2024. Kortom, als je de toekomst van de Europese spoorwegindustrie wilt helpen vormgeven, dan is Tallinn de plek waar je in november moet zijn. Registreer je nu en lees hier meer over het boeiende programma.