Eurostar rijdt vanaf februari rechtstreeks tussen A’dam en Londen
Eurostar heeft aangekondigd dat er vanaf februari 2025 weer reguliere diensten zullen rijden tussen Amsterdam, Rotterdam en Londen. De route is sinds 15 juni gesloten vanwege grote werkzaamheden op Amsterdam Centraal en problemen met grenscontroles. De CEO van Eurostar had vorige maand gedreigd de route permanent te schrappen vanwege “toenemende betrouwbaarheidsproblemen”, maar de Nederlandse spoorwegmaatschappijen lijken de zaken te hebben gladgestreken.
De hogesnelheidsspoorwegmaatschappij, eigendom van de Franse SNCF, zei dat dankzij een “sterke samenwerking” met de Nederlandse spoorbeheerder ProRail en de Nederlandse staatsspoorwegmaatschappij NS, de route Amsterdam-Londen vanaf 10 februari 2025 officieel weer in gebruik zou worden genomen.
Ingrijpende renovatiewerkzaamheden op Amsterdam Centraal Station hadden ertoe geleid dat de lijn sinds 15 juni was opgeschort. De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit het Schengengebied leidde tot gecompliceerde grenscontroleprocedures op het grote spoorwegknooppunt. De trein naar Nederland vanuit Londen moet momenteel overstappen in Brussel.
Vanwege de verstoringen zei Gwendoline Cazenave, CEO van Eurostar, nog maar een paar weken geleden dat onzekerheden rond de upgrade van Amsterdam Centraal Station, evenals nieuwe snelheidslimieten op de hogesnelheidslijn in Nederland, haar bedrijf hadden doen overwegen om de route volledig te schrappen.
“Het is niet Eurostar die Nederland verlaat…
In juli stelde de Nederlandse spoorbeheerder ProRail strenge snelheidsbeperkingen in op het noordelijke deel van de HSL-Zuid, de hogesnelheidslijn die Amsterdam met de Belgische grens verbindt, nadat er scheuren waren ontdekt op het traject. Dit was blijkbaar de druppel voor Eurostar.
Cazenave zei in een opiniestuk in het Financieele Dagblad dat het mogelijke vertrek van de maatschappij uit Nederland niet het gevolg zou zijn van een beslissing van haar bedrijf, maar van “een gebrek aan interesse en zorg” voor internationale reizigers. “Het is niet Eurostar die Nederland verlaat, maar Eurostar die gedwongen wordt Nederland te verlaten.”
De verschillende problemen lijken echter tot op zekere hoogte te zijn opgelost. “Eurostar is volledig toegewijd aan een mooie toekomst in Nederland, en we bedanken onze partners NS en ProRail voor hun samenwerking met ons om ervoor te zorgen dat de directe diensten naar Londen konden terugkeren en die naar Parijs en Brussel konden worden voortgezet,” zei Cazenave bij de aankondiging van het nieuws. “We kijken uit naar de opening van de nieuwe terminal in Amsterdam, die meer ruimte en een uitzonderlijke ervaring voor klanten zal bieden.”
Meer ruimte voor passagiers
Een van de belangrijkste problemen was de toegang tot het platform, omdat de renovaties in Amsterdam het aantal passagiers dat in de Nederlandse hoofdstad aan boord kon gaan aanzienlijk beperkten. Er werd verwacht dat er in 2025 slechts 200 meter perron beschikbaar zou zijn voor Eurostar-treinen, een ernstig probleem als je bedenkt dat Eurostar-treinen 400 meter lang zijn.
Tot nu toe konden slechts 250 passagiers tegelijk instappen in de treinen in Amsterdam, maar vanaf februari springt dat aantal omhoog naar 450 passagiers, en blijkbaar “ergens in de lente of zomer” wordt dat verhoogd naar 650, aldus Eurostar.
“Dit is fantastisch nieuws,” zei John Voppen, de CEO van ProRail. “We zijn erg blij met de beslissing van Eurostar… We wisten dat er een strak tijdschema was en ik wil iedereen die hieraan heeft bijgedragen oprecht bedanken. We hebben nog veel te doen, zowel op Amsterdam Centraal als op de Hogesnelheidslijn (HSL). Ik heb er alle vertrouwen in dat alle partijen zich zullen blijven inzetten voor het behoud en, hopelijk, de uitbreiding van duurzame mobiliteit in heel Europa.”
Lees meer:
- België moet ‘meest ambitieuze vervoersplan ooit’ terugschroeven
- NS schrapt 500 banen na miljoenenverlies in 2024
- Hyperloops, pan-Europese tickets: Wat de EU wil van haar nieuwe transportchef
- NL: Wat betekent sluiting belangrijke Betuwelijn voor reizigersvervoer per spoor?
- NS installeert ‘baanbrekend’ systeem om rollend materieel te monitoren