‘Een zwarte vrijdag voor Novi Sad’: Dodelijke instorting Servisch station leidt tot schuldvraag
Veertien mensen kwamen om het leven en drie raakten ernstig gewond dit weekend in Novi Sad in Servië nadat een dak instortte bij de ingang van het pas herbouwde treinstation van de stad. De Servische premier omschreef het als een “zwarte vrijdag voor heel Servië en Novi Sad” en zei dat de schuld voor het tragische incident zou worden beoordeeld met “een koel hoofd, rationeel, en niet met tweets en aankondigingen op sociale media”.
Vrijdagmiddag moesten reddingswerkers door stapels beton en verwrongen metaal op zoek naar overlevenden nadat een 35 meter lange dakbedekking was ingestort boven de ingang van het treinstation van Novi Sad.
De instorting vond plaats rond het middaguur op een zonnige dag in de stad, ongeveer 70 kilometer ten noordwesten van de Servische hoofdstad Belgrado. Kranen en bulldozers hielpen mee om het wrak te doorzoeken, samen met reddingswerkers en bouwvakkers, terwijl medisch personeel en ambulances in de buurt wachtten. Ze bleven tot laat in de avond lichamen uit het puin halen.
De Servische president Aleksandar Vučić beloofde snelle gerechtigheid voor de slachtoffers. “Het is moeilijk om iets zinnigs te zeggen”, zei hij in een televisietoespraak. “Als president van Servië eis ik dat iedereen die hiervoor verantwoordelijk is … gestraft wordt.”
Een zwarte vrijdag voor Novi Sad
Het vertrek van treinen vanaf het station werd stilgelegd volgens het lokale nieuws, dat meldde dat een reconstructie van het gebouw deze zomer was voltooid, maar dat het deel van het dak dat instortte niet in het project was opgenomen.
“Dit is een zwarte vrijdag voor heel Servië en Novi Sad”, zei premier Miloš Vučević tegen verslaggevers. “Ongeacht het feit dat dit gebouw is gebouwd in 1964, zullen we erop staan dat degenen die verantwoordelijk zijn voor deze tragedie worden geïdentificeerd.”
Vanuit Shanghai, waar hij een Chinese handelsbeurs bijwoonde, vertelde hij journalisten dat hij met de president had gesproken over wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het incident: “We zullen die beslissing nemen met een koel hoofd, rationeel, en niet met tweets en aankondigingen op sociale netwerken.”
“We zullen zien wat de uiteindelijke beslissing zal zijn. Je loopt er niet voor weg, je steelt geen tijd. Ik denk dat het belangrijkste is om de pijn van de families van de slachtoffers te begrijpen, om ruimte te laten voor wat deel uitmaakt van onze gewoonte, deel van de cultuur, namelijk dat de families hun slachtoffers in vrede begraven en versturen en dat iedereen dat respecteert.”
Renovatie gevolgd door instorting
Hij benadrukte echter dat het onderzoek nu in handen is van het Openbaar Ministerie en de politie, en voegde eraan toe dat hij op de hoogte was van het feit dat iedereen die in de besluitvormingsketen over de reconstructie van het station zat, verklaringen had afgelegd over het incident en de uitvoering van het project.
Het treinstation is tussen 2021 en 2024 twee keer gerenoveerd, maar de luifel boven de hoofdingang maakte geen deel uit van de werkzaamheden, aldus de regering. Het station werd meer dan twee jaar geleden met veel tamtam ingehuldigd door president Vučić en zijn Hongaarse ambtgenoot Viktor Orbán, als onderdeel van plannen om van het station een belangrijke stopplaats te maken voor een hogesnelheidslijn tussen Belgrado en Boedapest.
Critici van de Servische regering hebben de tragedie al toegeschreven aan corruptie en incompetentie bij de renovatie, waarbij een politicus van de oppositie verklaarde dat “dit geen ongeluk is, dit is moord”. In Belgrado kwam de liberale oppositie GroenLinks bijeen voor het hoofdkwartier van de Servische regering en gooide rode verf op de grond om de boodschap over te brengen dat “jullie bloed aan jullie handen hebben”.
“Veel dingen zijn op dit moment onbekend en de waarheid moet worden verteld,” zei de Servische premier. “Niemand heeft alle gegevens, want het is echt een heel ingewikkelde kwestie… we hebben het over het hele treinstation, dan over hoe het ongeluk is gebeurd, wat er is gebeurd, hoe het mogelijk was dat de bouw vertraging opliep, hoe het mogelijk was dat de constructie het plotseling begaf.”
Lees meer:
- 6 miljard euro voor Kroatisch spoor? HŽ Infra legt uit waar het heen gaat
- Spoorlijn tussen Servië en Hongarije opent na 8 jaar sluiting voor passagierstreinen
- Servische hogesnelheidslijn Belgrado-Novi Sad 1 jaar in gebruik