Noorwegen: dodelijke ontsporing op belangrijke route doet vragen rijzen over dreigende aardverschuivingen
Het zijn een paar zware weken geweest wat betreft treinontsporingen in Europa. Eerst was er het ongeluk in de hogesnelheidstunnel van Madrid. 48 uur later was er de fatale frontale botsing in Wales. Slechts vier dagen later kwam in Noorwegen een machinist om het leven nadat een reizigerstrein in het noorden door een rotsval was ontspoord. De cruciale spoorverbinding is nog steeds gesloten en de dreiging van nog meer aardverschuivingen heeft de schoonmaakoperatie onder druk gezet. De Noorse staatsspoorwegmaatschappij Bane NOR geeft de laatste informatie over de crash, inclusief hoe het tot de conclusie is gekomen dat de route veilig is, terwijl het aantal aardverschuivingen in de bergachtige regio snel toeneemt.
Afgelopen donderdag ontspoorde een passagierstrein met ongeveer 55 mensen aan boord in het noorden van Noorwegen in de buurt van het dorp Finneidfjord, waarbij de machinist om het leven kwam en vier anderen gewond raakten. De Arctic Circle Express werd geraakt door een vallend rotsblok toen hij op weg was tussen de op twee na grootste stad van Noorwegen, Trondheim, en het noordelijke vervoersknooppunt Bodø. De locomotief en het eerste rijtuig van de trein kantelden op een helling tussen de sporen en een weg eronder.
Bane NOR meldde dat er eerst een enorm stenen blok moet worden verwijderd voordat de beschadigde trein met kranen kan worden opgetild, terwijl de dreiging van nog meer aardverschuivingen in het bergachtige gebied een tijdelijke onderbreking betekende voor de opruimwerkzaamheden. Maandagochtend vroeg viel er nog eens 30 kubieke meter puin in de buurt van de locatie.
Geen treinen, bielzen of wegverkeer voor Noord-Noorwegen
Als gevolg hiervan is het transport in het ruige noordelijke gebied volledig overhoop gehaald, omdat Bane NOR zei dat het “nog niet mogelijk was om in te schatten” wanneer de Nordland Line, de enige spoorverbinding die centraal Noorwegen met de noordelijke regio’s verbindt en daarom een vitale transportcorridor is voor zowel passagiers als vracht, weer geopend zou kunnen worden. Het bedrijf zei dat het uiterlijk maandag 4 november meer nieuws zou geven over de belangrijke lijn.
.
Ondertussen meldde de Zweedse staatsspoorwegmaatschappij SJ dat er geen treinen vertrekken tussen het industriële knooppunt Mosjøen en de grootste stad van Noord-Noorwegen, Bodø, en dat er geen alternatief vervoer is geregeld. Nachttreinen tussen Trondheim en Bodø zijn ook geannuleerd zonder alternatief vervoer. Het verkeer op de belangrijke weg E6 werd ook zwaar getroffen door de afsluitingen en een echtpaar zette werknemers over het plaatselijke fjord om de transportblokkade te omzeilen.
“Zodra we het stenen blok naar beneden hebben gehaald en het gebied voldoende hebben beveiligd, zullen we de grote kranen opstellen die de locomotief en de laatste twee wagons naar buiten zullen hijsen”, aldus het bedrijf. “Vanwege de veeleisende omstandigheden ter plaatse kunnen we geen exact tijdschema geven. Er is veel regen gevallen, wat het werk bemoeilijkt. De veiligheid van de bemanning komt op de eerste plaats.”
De toenemende dreiging van aardverschuivingen
De veiligheid van het reizen op dergelijke routes is een groot probleem in Noorwegen. Het land heeft de afgelopen jaren een piek in aardverschuivingen gezien, een trend die grotendeels wordt toegeschreven aan klimaatverandering en meer en intensere regenval.
.
Studies tonen aan dat de gemiddelde neerslag in Noorwegen de afgelopen eeuw met ongeveer 18 procent is toegenomen en dat de trend naar verwachting zal verslechteren naarmate het Noorse klimaat verder opwarmt. Dat dwingt de Noorse autoriteiten om na te denken over een reeks aanpassingsstrategieën en kaders voor risicobeheer. Bane NOR maakt al gebruik van een leger drones om de veiligheid langs de meer afgelegen sporen in kaart te brengen, terwijl er interesse is om een IoT-gebaseerd real-time monitoringsysteem in te zetten voor het risicobeheer van aardverschuivingen in de meer afgelegen gebieden van het land.
Het risico in Noorwegen beoordelen
“We weten dat spoorwegen en wegen in Noorwegen gevoelig zijn voor aardverschuivingen”, aldus de nationale spoorwegmaatschappij. “Bane NOR voert geologische onderzoeken en beoordelingen uit en op basis daarvan voeren we verschillende maatregelen uit.” Het bedrijf zei dat het “goed op de hoogte was” van het gebied van het recente ongeluk en eerdere incidenten daar, maar verdedigde zijn beslissing om treinen te laten rijden op de route.
“We hebben veel veiligheidsmaatregelen uitgevoerd op basis hiervan,” voegde het eraan toe. “Er is onder andere een opvanggreppel aangelegd en er zijn een geotextiel, net, muren en bouten geïnstalleerd.” De organisatie zegt dat toen het Noorse Geologische Instituut (NGI) in 2022 een aardverschuivingsonderzoek uitvoerde voor de hele Nordland Line, “er geen beoordeling was van de noodzaak van maatregelen op deze locatie omdat hier al een aantal maatregelen waren genomen.”
“We hebben het gebied uiterlijk twee jaar geleden in kaart gebracht en hebben eerder dit jaar het laterale terrein op dit traject gecontroleerd. Er waren toen geen punten gemarkeerd die een follow-up nodig hadden.”
Wel waren er tot voor kort regels over hoe snel treinen over het traject mochten rijden. Maar die werden in 2021 opgeheven “na beoordelingen door externe geologen.” In wezen, zei Bane NOR, moeten de politie en de Nationale Raad voor Ongevallenonderzoek het ongeval en de oorzaak ervan onderzoeken.
Lees meer:
- ‘Heel, heel ingewikkeld’: SJ onthult verborgen hordes om Deense nachttreinen in eigen beheer te nemen
- ‘Heel bitter’: Alstom gaat Duitse fabrieken sluiten, verkopen, DACH-Noordse regio’s samenvoegen
- Geen 5G? Fins ‘unieke’ treincommunicatiesysteem biedt Europa nieuw model
- Noorwegen: AI-camera’s om spoorwegovergangsongevallen aan te pakken