Achterhaald’: Duitse lobby hekelt overheidsprognose voor spoorwegen 2040
De belangrijkste Duitse spoorwegcoalitie, de Pro-Rail Alliance, heeft de nieuwe 2040 verkeersprognose van de regering aan de kaak gesteld en beweert dat de beleidsaanpak op zijn best “verouderd” is. In plaats van de toekomst in eigen hand te nemen, zegt de spoorweglobby dat de regering het beleid aanpast aan prognoses, in plaats van veranderingen door te voeren om de komende 15 jaar vorm te geven. Volgens de Alliantie “hebben we geen ministerie van Transport nodig dat prioriteit geeft aan prognoses boven politieke doelen.”
Gisteren onthulde het Duitse ministerie voor Digital en Transport haar nieuwste verkeersprognose voor 2040, die prognoses laat zien voor toekomstige transportbehoeften over de weg, het spoor en het water. De prognose houdt rekening met economische, demografische en infrastructurele factoren om investeringen te sturen en het Duitse transportinfrastructuurplan bij te werken.
Om een voorbeeld te geven van zo’n prognose: het rapport voorziet een verwachte groei van 19 procent in passagierstreinen. Het rapport suggereert dan ook dat dit een prioriteitsgebied zou moeten zijn, wat zou moeten leiden tot aanzienlijke investeringen in spoorwegcapaciteit en modernisering. Muziek in de oren van de Duitse spoorweglobby? Blijkbaar niet.
Pro-Rail Alliance, dat grote spoorwegbedrijven vertegenwoordigt waaronder Siemens Mobility, Deutsche Bahn, Alstom en Stadler Rail, zei dat het de prognose niet ziet als “een baanbrekende basis voor de toekomstige uitbreiding van de transportinfrastructuur in Duitsland”.
Bouwen na de prognose
De directeur van de Alliantie, Dirk Flege, zei donderdag in Berlijn dat de beleidsaanpak verouderd was en dat de federale regering tot nu toe in de verkeerde volgorde te werk is gegaan bij het plannen van de transportinfrastructuur.
“Het federale ministerie van Verkeer geeft eerst opdracht tot een prognose en stemt vervolgens zijn beleid daarop af. Dat betekent dat het in sommige opzichten een verkeerd beleid is. Met andere woorden, het bouwt in zekere zin volgens de prognose. Zo wordt de status-quo verstevigd,” zei hij. “We moeten hier anders over denken: politici moeten ambitieuze doelen stellen en vervolgens de maatregelen nemen om deze doelen te bereiken.”
Hij zei bijvoorbeeld dat de voorspelde groei van 35 procent voor het goederenvervoer per spoor in 2040 “veel te pessimistisch” was. Flege verklaarde dat goederenvervoer per spoor “nu al te lijden heeft onder een gebrek aan capaciteit in het spoorwegnet. Het helpt niemand als we het potentieel van dit vervoer meten op basis van de huidige capaciteitsbeperkingen.” In het verleden is het goederenvervoer per spoor bijna verdubbeld ondanks het krimpende Duitse spoornetwerk, zei hij.
“Bedrijven dringen aan op het spoor om hun goederen te vervoeren, dus als politici ingrijpen en nieuwe spoorlijnen aanleggen in plaats van ze af te remmen, is een veel grotere verschuiving van verkeer van de weg naar het spoor mogelijk,” voegde hij eraan toe. Precies hetzelfde kan gezegd worden over passagierstreinen.
Wacht niet op prognoses om het spoor vorm te geven
De nieuwe prognose voor 2040 voorziet grote investeringen en initiatieven om aan de toekomstige vraag naar passagiersvervoer per spoor te voldoen. Met een beoogde toename van het passagiersvervoer per spoor van 19 procent in 2040, suggereert het rapport een vereiste toename van 20 procent in hogesnelheidsdiensten tussen grote steden. Dit moet in 2035 zijn afgerond om het spoor concurrerend te maken met andere vervoerswijzen, aldus het rapport.
Verbetering van de infrastructuur in overvolle corridors krijgt ook prioriteit om de capaciteit en de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Dit omvat uitbreidingen van hogesnelheidslijnen langs drukke corridors zoals München-Berlijn, verbeterde digitale signalering en geautomatiseerde systemen in grootstedelijke gebieden en verbeterde spoorknooppunten in regio’s met veel verkeer, zoals de Rijn-Ruhr en Frankfurt.
Meer doen, minder voorspellen
De snelheid waarmee de overstap naar het spoor wordt gemaakt ligt echter direct in handen van de Duitse regering, in termen van hoe snel ze doorgaat met het reguleren van korteafstandsvluchten en hoe snel ze investeert in een broodnodige revisie van het spoornetwerk. In wezen zou de regering de groei van het verkeer kunnen sturen in plaats van deze af te stemmen op de prognoses.
Zoals Flege stelt: “Wat we niet nodig hebben is een infrastructuurbeleid dat gelooft in voorspellingen en een transportministerie dat voorspellingen boven politieke doelen stelt.”
Lees meer:
- 2 miljard euro winst, maar hoe? Het herstructureringsplan van DB in detail
- DataHub Europa: DB onthult AI-platform dat spooroperaties moet stimuleren
- ‘Heel bitter’: Alstom gaat sluiten, Duitse fabrieken verkopen, DACH-Noordse regio’s samenvoegen
- ERTMS: Wat een nieuwe aanbesteding onthult over de ‘herijkte’ uitrol van NL
- Franse nachttreinen: Parlementsleden steunen push voor €150m extra voor slaapwagons in begroting 2025