Spanje: tunnelwerkzaamheden zullen regionale spoorwegen in het zuiden voor 2025 overhoop halen

Southern Spain will see major works on its rail tunnels.

Het reizigersverkeer in Zuid-Spanje zal gedurende het grootste deel van 2025 hinder ondervinden van infrastructuurverbeteringen in het kader van de aanleg van de goederensnelweg Algeciras-Zaragoza. De aanpassing van spoortunnels in de gebieden Córdoba, Ciudad Real en Jaén zal leiden tot een verkeersonderbreking van 8,5 maanden langs deze as, waarbij sommige lokale en middellangeafstandstreinen voor een groot deel van volgend jaar zullen worden opgeschort.

De uitbreiding van 13 spoortunnels is een noodzakelijke stap om de doorvoer van konvooien met opleggers vanuit de grootste haven van Spanje in Algeciras te garanderen. De infrastructuurbeheerder van het land, Adif, heeft een aanbesteding uitgeschreven voor deze operatie voor een totaalbedrag van 29,7 miljoen euro. Er wordt verwacht dat deze sluiting een aanzienlijke impact zal hebben op het treinverkeer, aangezien de enige omleidingsoptie die Adif beschikbaar heeft gesteld de lijn Sevilla-Extremadura is, zoals Spaanse media hebben opgemerkt.

Ondertussen zal het verkeer tussen Venta de Cárdenas (Ciudad Real) en Los Cansinos gedurende acht en een halve maand volledig worden stilgelegd. Deze onderbreking zal een grote impact hebben op duizenden treinreizigers. De lancering in maart 2023 van lokale diensten tussen Córdoba en Palma del Río en Villa del Río gaf de aanzet tot een aanzienlijke toename van het gebruik van de trein in deze gebieden, mede dankzij de gratis passen die de overheid heeft ingevoerd voor frequente reizigers. Alleen al in Villa del Río maakten in het eerste jaar meer dan 35.000 passagiers gebruik van de trein.

De meeste tunnels (11) bevinden zich in de provincie Jaén, terwijl er één is in Córdoba (de langste van de 13) en Ciudad Real. Naast de uitbreiding van de tunnels omvatten de werkzaamheden ook de vervanging van ballast, dwarsliggers en sporen, evenals drainage- en elektrificatiewerkzaamheden. Soortgelijke initiatieven worden ook uitgevoerd op het traject van de toekomstige rollende snelweg tussen Madrid en Zaragoza om 26 tunnels en 40 viaducten aan te passen.

Autosnelweg Algeciras-Zaragoza

Het project voor de aanleg van een rolweg op Iberisch spoor tussen de haven van Algeciras en de Plaza Terminal van Zaragoza werd in 2022 gelanceerd. Adif lanceerde toen een haalbaarheidsstudie om de staat van viaducten en tunnels langs de spoorweg te beoordelen. De opening van de rollende snelweg Algeciras-Zaragoza werd echter eind november vorig jaar voor onbepaalde tijd uitgesteld. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn het gebrek aan beschikbaar rollend materieel en de lopende werkzaamheden om de infrastructuur aan te passen.

Dit artikel verscheen eerst in RailTech’s zusterpublicatie RailFreight.com.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Marco Raimondi

Bron: RailTech.com