Eén dode, 15 ziekenhuisgewonden na botsing tussen twee treinen in Wales

Wales train collision

Een persoon is overleden en vijftien mensen raakten gewond nadat twee passagierstreinen op elkaar botsten in Wales op maandagavond. Er werd verwacht dat de spoorwegen in het Verenigd Koninkrijk ernstig verstoord zouden blijven door de grootschalige hulpverlening.

Het ongeluk vond plaats in de buurt van Llanbrynmair in het centraal Welshe graafschap Powys net voor 19.30 uur op maandagavond, waardoor de spoorlijn moest worden gesloten en alle passagiers uit de trein moesten worden geëvacueerd, aldus hoofdcommissaris Andrew Morgan van de British Transport Police.

“We kunnen helaas bevestigen dat een man is overleden na het incident van vanavond. We betuigen ons diepste medeleven aan zijn dierbaren, net als aan alle andere getroffenen, en gespecialiseerde agenten blijven ondersteuning bieden,” zei Morgan in een verklaring.

“British Transport Police werkt snel samen met onze collega’s van de hulpdiensten en de spoorwegindustrie om de omstandigheden te begrijpen die tot deze botsing hebben geleid. Als gevolg daarvan zullen de bewoners de komende dagen een verhoogde aanwezigheid van de politie in het gebied zien.”

Nog eens vijftien mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, maar hun verwondingen werden niet als levensbedreigend beschouwd.

Twee treinen botsen

Bij het incident waren de Transport for Wales 18.31 uur dienst van Shrewsbury naar Aberystwyth en de Transport for Wales 19.09 uur dienst van Machynlleth naar Shrewsbury betrokken. Network Rail en Transport for Wales zeiden dat de Cambrian spoorlijn ten oosten van Machynlleth gesloten zou worden terwijl het onderzoek voortduurt en riepen passagiers op om niet in dat deel van het netwerk te reizen.

“De lijn is gesloten terwijl ze hun werk uitvoeren,” zeiden de bedrijven in een verklaring terwijl de reactie op de noodsituatie zich ontvouwde. “Onze belangrijkste prioriteit is de veiligheid van onze passagiers en collega’s, en we doen er alles aan om de hulpdiensten te ondersteunen tijdens hun werkzaamheden. We willen passagiers aanmoedigen om vooruit te plannen en reizen te controleren via National Rail Enquiries.”

Ernstige verstoring

Een woordvoerder van de British Transport Police vertelde aan journalisten: “Agenten werden op maandag 21 oktober om 19.29 uur opgeroepen naar de spoorlijn bij Llanbrynmair voor een melding van een treinbotsing met lage snelheid waarbij twee treinen betrokken waren. Paramedici, brandweer en reddingsdiensten en de politie van Dyfed-Powys zijn aanwezig en het incident is nog gaande.

Transport for Wales zei dat het om een “operationeel incident” ging, wat betekent dat alle diensten tussen Shrewsbury en Aberystwyth geannuleerd moesten worden en voegde eraan toe dat de diensten “ernstige verstoringen zouden ondervinden”.

“De diensten tussen Shrewsbury en Aberystwyth worden tot nader order geannuleerd, spoorvervanging is in werking. Wegens wegafsluitingen kunnen we tot nader order het station van Caersws niet aandoen. De diensten tussen Machynlleth en Pwllheli rijden normaal. Houd er rekening mee dat er vertragingen en verstoringen kunnen optreden als gevolg van nooddiensten op de hoofdweg.”

“Mijn gedachten zijn bij iedereen die betrokken was bij het treinincident in Powys eerder vanavond,” schreef Welsh First Minister Eluned Morgan op X. “Ik wil de hulpdiensten bedanken voor hun reactie en heb gevraagd om op de hoogte te worden gehouden van alle ontwikkelingen gedurende de nacht.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com