DataHub Europa: DB onthult AI-platform dat spooroperaties moet stimuleren

German Chancellor Olaf Scholz was there for the presentation of DataHub Europe.

Deutsche Bahn en Schwarz Digits, de IT- en digitale divisie van de Schwarz Group, hebben een nieuwe joint venture onthuld: DataHub Europe. Het is een nieuw platform dat een veilige infrastructuur biedt voor het trainen van AI-modellen met gegevens van hoge kwaliteit, die essentieel zijn voor de effectieve digitalisering van de Duitse spoorwegen.

Volgens de oprichters van DataHub Europe is de belangrijkste missie van het project het stimuleren van de digitale soevereiniteit en het concurrentievermogen van Europa door de ontwikkeling van robuuste, betrouwbare en compliant AI-toepassingen aan te moedigen. DB gaf niet aan hoeveel investeringen er in het project zullen worden gestoken, maar voor soortgelijke AI-platforms van deze omvang zijn meestal tientallen miljoenen euro’s nodig om van de grond te komen.

De hoogwaardige gegevens die via het platform worden verzameld en afkomstig zijn uit sectoren als industrie, technologie, wetenschap en media, worden beschikbaar gesteld aan partners uit de industrie om AI-modellen op een veilige manier te trainen. Het doel, zegt DB, is om bedrijfsspecifieke AI-oplossingen snel, veilig en voordelig te implementeren als “echte tools” in een breed scala aan zakelijke toepassingen. Voor de Duitse operator betekent dit het integreren van AI in de dagelijkse activiteiten en het aanbieden van tastbare, wettelijke tools die processen kunnen stroomlijnen en de dienstverlening kunnen verbeteren.

DB’s maatschappelijke verantwoordelijkheid

Dr. Daniela Gerd tom Markotten, DB’s bestuurslid voor Digitaal en Technologie, benadrukte het voortdurende belang van AI in de spoorwegindustrie. “Als kritieke infrastructuur en staatsbedrijf hebben we een speciale maatschappelijke verantwoordelijkheid en zien we het als onze taak om de digitale soevereiniteit van Duitsland en Europa te helpen vormgeven en bevorderen,” zei ze. “De DataHub Europe stelt ons in staat om gegevens te verwerken in een beschermde Europese infrastructuur. Dit stelt ons in staat om AI-toepassingen te integreren in ons dagelijks werk als nuttige en wettelijk conforme tools.”

“Tegelijkertijd profiteren we van de gegevens en knowhow van de partners in het ecosysteem en kunnen we gezamenlijk nog krachtigere AI-oplossingen ontwikkelen. AI maakt ons efficiënter, zowel in de administratie als in de spoorwegexploitatie en levert zo een belangrijke bijdrage aan ons herstructureringsprogramma, S3′”, voegde ze eraan toe.

DataHub Europe: digitale soevereiniteit versterken

Een belangrijk aspect van DataHub Europe, zeggen de bedrijven, is de toewijding aan het waarborgen van gegevensprivacy. Het platform stelt bedrijven, overheidsinstellingen en wetenschappelijke organen in staat om AI-modellen te trainen met behulp van gegevens van hoge kwaliteit zonder dat dit ten koste gaat van de regelgeving voor gegevensbescherming, zoals de GDPR. Dit is cruciaal voor de spoorwegsector, waar de gevoeligheid van gegevens en operationele integriteit van het grootste belang zijn.

Schwarz Digits, dat al toonaangevend is op het gebied van AI voor supply chain-optimalisatie en administratieve functies, benadrukte de waarde van een dergelijk veilig gegevensbeheer. Christian Müller, de Co-CEO van het bedrijf, verklaarde: “Met DataHub Europe gebruiken we dit maximale niveau van gegevenssoevereiniteit om samen met Deutsche Bahn een Europees dataplatform te bouwen voor AI-waardecreatie.”

AuditGPT: een eerste blik op AI in actie

Een van de eerste toepassingen die onder DataHub Europe zijn ontwikkeld is AuditGPT, een tool die is ontworpen om auditprocessen te stroomlijnen. AuditGPT werd gepresenteerd op de Duitse 2024 Digital Summit aan bondskanselier Olaf Scholz en wordt al getest bij Deutsche Bahn en de Schwarz Group. Het automatiseert en standaardiseert auditwerkzaamheden, waardoor werknemers zich elders kunnen concentreren. En dat is nog maar het begin, want het platform wil nog meer AI-toepassingen ontwikkelen die administratieve taken ten goede komen, vooral in de Duitse spoorwegsector, maar ook daarbuiten.

Wat DataHub Europe betekent voor de spoorwegen

Voor de spoorwegsector bieden platforms zoals DataHub Europe een heleboel voordelen. AI-tools kunnen belangrijke processen automatiseren en optimaliseren, van planning tot onderhoud, waardoor de operationele kosten dalen en de betrouwbaarheid van de dienstverlening toeneemt. En met toegang tot een enorme verzameling gecureerde gegevens kunnen spoorbedrijven beter geïnformeerde beslissingen nemen. De aanpak van DataHub Europe houdt ook in dat de integratie van AI de rechten van gegevenseigenaren of passagiers niet in gevaar brengt, doordat strenge wetten voor gegevensbescherming worden nageleefd.

Het platform creëert ook een ecosysteem waar bedrijven uit verschillende sectoren kunnen samenwerken, inzichten kunnen delen en AI-oplossingen kunnen ontwikkelen, wat een van de algemene problemen is bij het bevorderen van de effectiviteit van big data in verschillende sectoren.

Nieuwsgierig naar de nieuwste technologie in de spoorwegsector? Doe mee aan RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn. De conferentie vindt plaats van 12 tot 13 november in Estland – een van de oprichters van Rail Baltica – en wordt bijgewoond door een groot aantal experts uit de sector die bespreken hoe geavanceerde technologie zinvol kan worden ingezet langs het Europese spoor.

Van de echte toepassing van AI tot de wendingen van het meest ambitieuze infrastructuurproject van het continent, kom en help ons de toekomst van de spoorwegsector vorm te geven. Lees hier meer over het boeiende programma

.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com