WEBINAR: Rail Baltica systeemchef legt uit hoe megaproject intelligente spoorwegen transformeert

Rail Baltica is implementing some of the latest in intelligent tech, as one of its top systems managers explains.

Spoorwegtechnologie stuwt het meest ambitieuze infrastructurele megaproject van het continent de toekomst in. In dit RailTech webinar, ‘Hoe Rail Baltica het landschap van intelligente spoorwegen in Europa verandert’, bespreken drie industrie-experts wat het Baltische project drijft en waarom het zo’n veelbelovende fase voor innovatie is.

Jean-Marc Bedmar, hoofd van de afdeling Systemen en Operaties bij RB Rail, legt uit: “Rail Baltica gaat over de implementatie van de ontbrekende transportcorridor in het noordoosten van Europa. Het gaat over het verbinden van de Baltische staten met het Europese spoorwegnet via het standaardspoor… het versterken van de veiligheid, het versterken van de economie en het bijdragen aan het koolstofvrij maken van de transportsector in de Baltische staten.”

Maar dat is geen geringe prestatie gezien de omvang van het project, zoals de man die verantwoordelijk is voor de implementatie van het spoorwegsysteem van Rail Baltica, inclusief elektrificatie en seingeving, beschrijft. Ongeveer 15 procent van de hoofdlijn van het project, die zal lopen van de noordelijke punt van de Baltische staten in Tallinn door Letland, helemaal naar beneden naar Vilnius in Litouwen en verder naar de Poolse grens, is nu in aanbouw, zegt hij. “De contracten zijn getekend… Rail Baltica is niet langer een virtueel project of een project op papier. Het is echt, het is op de grond en je kunt het zien in de Baltische staten.”

De nieuwste spoorwegtechnologie

Maar met deze vooruitgang in de bouw komt ook de noodzaak om de nieuwste spoorwegtechnologie toe te passen, en op grote schaal. “We richten ons nu echt op het operationele deel van het spoor en de technologie voor de spoorwegsystemen, zoals elektrificatie, besturing en seingeving,” zegt hij.

“We gaan de nieuwste technologie implementeren die is vrijgegeven door het Europees Spoorwegbureau, dus dit is ERTMS Level 4,” stelt hij. Dat is een conceptuele uitbreiding van het gestandaardiseerde Europese spoorsignaleringssysteem dat volledig autonoom treinverkeer mogelijk maakt met real-time verkeersmanagement en zonder vaste blokken. Het overtreft andere ERTMS-niveaus in die zin dat het de capaciteit, flexibiliteit en efficiëntie maximaliseert door continue, bewegende blokoperaties. De integratie ervan zal een enorm project op zich blijken te zijn.

Hij voegt eraan toe dat het de eerste keer is dat een dergelijk project FRMCS-radiotechnologie op deze schaal heeft geïmplementeerd. Hetzelfde geldt voor de aanpak van de elektrificatie, waarbij een statische frequentieomvormer op 50 hertz wordt gebruikt. “Dat zal ons helpen om de afstand tussen onderstations te vergroten en een veel slimmer systeem te hebben dat gekoppeld is aan het slimme netwerk,” zegt hij.

Twee belangrijke drijfveren achter Rail Baltica

Alsof dat nog niet genoeg is, voegt Bedmar eraan toe dat het centrale projectcoördinerende orgaan van Rail Baltica nu in de aanbestedingsfase zit voor een geïntegreerd wisselbesturingssysteem dat niet alleen het wissel zal omvatten, maar ook alle besturingscommando’s eromheen, plus wisselverwarmingssystemen en conditiebewakingssystemen. “Dat is ook een hele première,” zegt hij.

Dus waarom is Rail Baltica zo bezorgd over de integratie van de nieuwste technologie in plaats van bijvoorbeeld te gebruiken wat er al is in heel Europa? “We zijn echt op zoek naar een zeer efficiënte spoorweg en we hebben twee belangrijke drijfveren,” zegt hij. “De eerste is kijken naar de levenscycluskosten; hoe kunnen we de operationele uitgaven voor de infrastructuurbeheerders verlagen. Daarom zijn we zo op zoek naar innovatie.” De tweede, zegt hij, is om het project en de daaruit voortvloeiende diensten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. “Met deze twee drijfveren zijn we op zoek naar alle relevante technologische innovaties die geïmplementeerd kunnen worden in Rail Baltica.”

Registreer nu voor IRS24!

Hetzelfde kan gezegd worden van RailTech’s Intelligent Rail Summit 24. Onze conferentie vindt plaats van 12-13 november in Tallinn en zal het gesprek over de nieuwste doorbraken in spoorwegtechnologie en hun real-life toepassing voortzetten, van AI tot Big Data tot BIM. Je kan het themaprogramma van Rail Baltica – we zijn tenslotte in Tallinn – hier bekijken en je hier registreren voor de conferentie.

Ondertussen kun je hieronder ook het hele webinar bekijken, met inzichten uit de industrie van Harald Hopfgartner, Managing Director van CSO bij voestalpine Railway Systems, en Hermann Orth, het hoofd van Strategisch Asset Management bij AFRY.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com