ERTMS: Wat een nieuwe aanbesteding onthult over de ‘herijkte’ uitrol van NL
De Nederlandse spoorbeheerder ProRail heeft een nieuwe aanbesteding aangekondigd voor de uitrol van ERTMS op twee delen van de Noord-Friese spoorlijnen, waarvan de bouw naar verwachting in 2025 zal beginnen. Na jaren van achterstand ten opzichte van de buurlanden is dit een concreet voorbeeld van hoe de Nederlanders hun aanpak voor de installatie van het Europese signaleringssysteem aan het “herijken” zijn. Het nieuwe model richt zich op een veel gerichtere en stapsgewijze uitrol, ook voor regionaal spoor. Dus wat kan de Friese aanbesteding ons vertellen over het nieuwste ERTMS-ethos in Nederland en kan het het land echt helpen om de achterstand op zijn Europese collega’s in te lopen?
Het is niet de eerste en het zal ook niet de laatste zijn. ProRail is actief op zoek naar een aannemer die de infrastructuur voor ERTMS kan aanpassen op twee trajecten van het noordelijke regionale net: tussen de stations Harlingen Haven en Leeuwarden en tussen Leeuwarden en Stavoren.
De aanbesteding is eerder deze week gepubliceerd op TenderNed. Maar zoals een ambtenaar van ProRail aan RailTech’s zusterblad SpoorPro vertelde, is het document niet openbaar, omdat alleen een selecte groep aannemers met de juiste certificaten zich kan inschrijven. Maar vergeleken met eerdere ERTMS-aanbestedingen in Nederland voor een vergelijkbare spoorlengte, zal de aanbesteding waarschijnlijk in de tientallen, zo niet honderden miljoenen euro’s lopen.
De twee baanvakken maken deel uit van het ERTMS Northern Lines (ENL) project, dat sinds 2019 in de pijplijn zit en in totaal acht baanvakken in de provincies Groningen en Friesland omvat. Als de contracten eenmaal zijn gegund, zullen de nieuwe baanvakken naar verwachting in 2027 zijn aangepast. Maar deze specifieke aanbesteding maakt deel uit van een opmerkelijke koerswijziging voor de uitrol van ERTMS in Nederland.
ERTMS herkalibreren
Het werk aan de Noordelijke Friese lijnen maakt deel uit van een nieuw programma waaraan Nederland de afgelopen zes maanden heeft gewerkt om de implementatie van het nieuwe seinsysteem te versnellen. Eerder deze maand verklaarde het ERTMS Programmamanagement (PD) dat er onlangs “belangrijke stappen” waren gezet om de aanpak te “herijken”. Dat betekent een meer gerichte toepassing van het systeem, uitgevoerd in kleinere en meer beproefde stappen.
“We moeten ERTMS zo snel mogelijk implementeren om het spoor toekomstbestendig te houden,” zei de PD na het uitbrengen van de laatste voortgangsrapportage eerder deze maand. “Tegelijkertijd weten we dat een te snelle uitrol kan leiden tot operationele onvoorspelbaarheid en daarmee ook tot aanzienlijke verstoring. Dit vraagt om een methode waarbij we ERTMS stap voor stap uitrollen en de opgedane ervaring meteen meenemen in de volgende stap van de uitrol.”
PD zegt nu “een duidelijk onderscheid te maken tussen de programmering en realisatie van ERTMS. De programmering kijkt naar de lange termijn en omvat ontwikkelingen die van invloed zijn op de implementatie van ERTMS, zoals (hybride) treindetectie en het Future Railway Mobile Communication System (FRMCS). Relevante ontwikkelingen worden meegenomen in de programmering van een gedefinieerde tranche. Bij de realisatie richten we ons op kritieke mijlpalen waar meerdere componenten en organisaties samenkomen. Op deze manier identificeren we risico’s en problemen vroeg in het proces en vergroten we onze controle.”
Eerste tranche onder nieuwe ERTMS-ethos
De Nederlandse ERTMS-beheerder voegde eraan toe dat het nu bezig was met de eerste fase van zijn ERTMS-uitrol onder de nieuwe werkmethode. Deze fase omvat een testtraject op de Zeeuwse Lijn, de installatie van ERTMS op het Kijfhoek-Belgische grenstraject en alle werkzaamheden die nodig zijn om ERTMS op de Noordelijke lijnen in te voeren.
Het besluit om de Noordelijke lijnen – waarvan de Friesland baanvakken deel uitmaken – in deze eerste fase op te nemen loopt als volgt. Het huidige treinbeveiligingssysteem op de regionale lijnen in de Nederlandse provincies Groningen en Friesland is aan vervanging toe. Investeringen in het oude systeem, dat uiteindelijk toch vervangen moet worden door ERTMS, kunnen worden vermeden door het vernieuwde systeem – level 2, baseline 3, release 2 – eerder te installeren.
Een vroege uitrol van ERTMS op de Noordelijke lijnen biedt namelijk ook de mogelijkheid om te beginnen op een deel van het spoor buiten de drukke Randstad, in dit geval het traject Harlingen Haven – Leeuwarden. Het besluit ontlast ook de testwerkzaamheden van NS en goederenvervoerders en maakt het voor alle betrokken partijen mogelijk om eerder, gecontroleerder en in kleinere stappen te leren. In essentie betekent de nieuwe aanpak dat PD “activiteiten kan uitvoeren die we als programma gecontroleerd kunnen voortzetten.”
Mooie ontwikkelingen, grote uitdagingen
Gerard Scheffrahn, directeur van de PD, zei blij te zijn met de laatste ontwikkelingen en de heldere blik op de toekomst. “Een koerswijziging gaat niet van de ene op de andere dag. We hebben het afgelopen half jaar belangrijke stappen gezet om de koerswijziging in gang te zetten: zowel in ons denken als in ons werken. Met onze nieuwe werkwijze brengen we dingen naar boven die voorheen verborgen waren.”
Maar zoals PD zegt, is het Nederlandse programma een “grote uitdaging” geweest. Tot 2014 was het officiële plan in Nederland om over te stappen op het gestandaardiseerde EU-systeem door massaal over te schakelen op ERTMS Level 2. De upgrade naar niveau 2, waarbij constante radiocommunicatie wordt gebruikt om de treinen seingevingsinformatie te sturen, maakt seinen langs het spoor overbodig. Destijds was het idee om het geavanceerdere ERTMS-systeem in één grootschalige, gelijktijdige implementatie uit te rollen over het hele Nederlandse spoorwegnet.
Alles of niets, of slechts enkele delen
Het programma bleek echter veel te ambitieus. Het in één klap vervangen van het verouderde ATB-signaleringssysteem van Nederland – dat al sinds de jaren 1950 bestaat – door niveau 2 leverde een heleboel problemen op, van de integratie van het oude systeem met de nieuwe technologie tot aanzienlijke kostenoverwegingen, waaronder het updaten van al het rollend materieel.
Ter vergelijking: België koos voor een gefaseerde aanpak van ERTMS, waardoor ze gestaag vooruitgang konden boeken zonder hun systeem te overweldigen. Het hielp natuurlijk dat het oude Belgische signaleringssysteem, Transmission Balise-Locomotive (TBL), veel minder verouderd en flexibeler was dan het oude ATB-systeem van Nederland.
Om een idee te geven van hoe deze verschillende benaderingen en systemen de uitrol in de twee landen sindsdien hebben beïnvloed: meer dan driekwart van het Belgische netwerk is nu uitgerust met ERTMS. In Nederland is dat 12 procent. Aan de andere kant koos België vooral voor de uitrol van niveau 1, terwijl Nederland globaal voor niveau 2 gaat.
Het roer omgooien
De verantwoordelijken voor de Nederlandse uitrol realiseerden zich de fout misschien te laat, maar werden uiteindelijk gedwongen om het over een andere boeg te gooien en gingen in 2016 officieel over op de strategie van hun buurland, waarbij ERTMS geleidelijker werd ingevoerd.
Vanaf dat moment begon Nederland prioriteit te geven aan installaties van niveau 2 op belangrijke goederen- en passagiersroutes, terwijl op andere routes naast het oudere ATB-systeem ook niveau 1 – dat gebruik maakt van baanapparatuur – werd ingevoerd. Dit omvat de installatie van niveau 2 op de passagiers- en goederenlijn Amsterdam-Utrecht-Eindhoven, die in 2016 van start ging – het is nog steeds gemengd met het oudere Nederlandse systeem – en op de goederenlijn Rotterdam-Venlo, die in 2021 van start ging. Ondertussen werd in 2017 begonnen met de installatie van niveau 1 op delen van de belangrijke regionale lijn Amersfoort-Zwolle.
De nieuwste ERTMS-acties in Nederland
Meer recentelijk is begonnen met de uitrol van niveau 2 op de goederenspoorlijn Kijfhoek-Belgische grens, die in 2023 van start gaat, terwijl de implementatie van het verbeterde systeem op de regionale Noordelijke Lijnen vorig jaar echt van start ging met de uitschrijving van verschillende ERTMS-aanbestedingen.
Wat betreft 2024 zei PD dat het tot nu toe een aantal “belangrijke successen” had behaald. “Qbuzz heeft de contracten gegund voor de aanschaf van tien nieuwe treinen met ERTMS in maart 2024”, aldus de uitrolmanager. “Daarnaast is de Drielandentrein van Arriva op 30 juni gaan rijden tussen Heerlen en Aken. De eerste sessies met treindienstleiders en machinisten vonden plaats in de nieuwe SIGMAT-omgeving. In deze omgeving testen we operationele scenario’s die we ook gebruiken voor het test- en proefbedrijf. Dit moet uiteindelijk zorgen voor verdere risicobeheersing in de loop van de tijd.”
Dan zijn er nog de Frysische aanbestedingen, terwijl eerder deze maand ook bekend werd dat de Zeeuwse Lijn is geselecteerd als testtraject. Maar niet alles loopt op rolletjes. Door de tests zal een deel van de provincie in 2029 vier maanden onbereikbaar zijn per trein. De overheid stelt daar geld, werk en opleidingen tegenover, maar Provinciale Staten ziet het project toch niet zitten en wil het stopzetten.
Nieuwe horizonten
Nederland is niet het enige EU-land dat worstelt met de uitrol van ERTMS. Duitsland heeft slechts ongeveer 15 procent van zijn netwerk uitgerust met het systeem, terwijl Frankrijk het met 16 procent iets beter doet. Elk land, met zijn verschillende netwerken, verschillende oude signaleringssystemen en verschillende investeringsprogramma’s, staat voor verschillende uitdagingen als het gaat om ERTMS. Het lijkt er echter op dat de Nederlanders nu weer op de goede weg zijn.
En de ERTMS-directeur van de EU, Jo De Bosschere, is het daarmee eens. In een gesprek met SpoorPro zei de Belgische spoormanager dat hij uitkeek naar het ERTMS Congres in Amersfoort volgende week. “Leuk om al mijn Nederlandse vrienden in de spoorsector weer te ontmoeten… Helemaal nu we een mooi onderwerp hebben om samen over uit te weiden: de herijkte uitrol van ERTMS in Nederland. Ik zie dat als iets heel positiefs.” Laten we hopen dat het zich vertaalt in een snellere uitrol, van de noordelijke lijnen, naar het hele land.
Een deel van de verslaggeving in dit artikel is afkomstig van onze zusterpublicatie SpoorPro. Bekijk hun aankomende conferentie over ERTMS volgende week hier.
[Benieuwd naar de nieuwste technologieën in de spoorwegsector en hoe ze worden toegepast? Kom dan naar RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn. De conferentie vindt plaats van 12 tot 13 november in Estland – een van de oprichters van Rail Baltica – en wordt bijgewoond door een groot aantal experts uit de sector die bespreken hoe geavanceerde technologie zinvol kan worden ingezet op het Europese spoor.
Van de echte toepassing van AI tot de wendingen van het meest ambitieuze infrastructuurproject van het continent, kom en help ons de toekomst van de spoorwegsector vorm te geven. Lees hier meer over het boeiende programma. [/highlight]
Lees meer:
- Tsjechië: Alstom, Škoda ondertekenen ETCS 2 overeenkomst voor RegioJet treinen
- Had ETCS kunnen helpen? 35 gewonden bij treinongeluk Praag
- Hoe bouw je duizenden treinen om naar ETCS? Vraag het Trigo
- Tsjechië racet vooruit met de invoering van ETCS