Bij DB Cargo voelt gesimuleerd falen nog steeds als … falen

Het was het gesprek van de dag op internet. RailTech.com werd losgelaten in de cabine van een DB Cargo UK Class 66 werkpaardlocomotief. We bewezen dat het besturen van een trein een baan is die iedereen kan doen … slecht. Na vier minuten in onze ‘carrière’ slaagden we erin de East Coast Main Line te blokkeren net buiten station Harringay, een paar kilometer buiten King’s Cross. Gelukkig voor iedereen die het beroemde eindstation van Londen verliet, bleef de gênante storing beperkt tot de verbazingwekkend levensechte simulator in het nieuwe trainingscentrum van het bedrijf.

Tekort aan machinisten op de weg. Tekort aan machinisten op het spoor. Iedereen klaagt over het tekort aan machinisten in Groot-Brittannië. Maar niet DB Cargo UK. De Britse vrachtvervoerder pakt het probleem aan met een trainingsfaciliteit die ongeëvenaard is. Drie trainingscentra die ongeëvenaard zijn, in feite. Een in het hoofdkantoor in Doncaster, in het noorden van Engeland; een in de Wembley terminal in het noorden van Londen; en een die mobiel is en overal in het noorden komt.

Eigen doel net buiten The Emirates

We dachten dat het besturen van een trein een fluitje van een cent zou zijn. Uiteindelijk hadden we minder cake en meer ei op ons gezicht. Na wat lijkt op een pre-flight procedure die zou voldoen aan de complexiteit van SpaceX Mission Control, drukken we op de grote startknop en de hele cabine schudt zo hevig alsof Elon Musk en al zijn overprikkelde Starship lanceringsvrienden collectief op het dak zijn gesprongen. De dieselkrachtcentrale van de Class 66 komt echt tot leven. Prachtige beelden, surround sound en ‘dynamische’ trillingen maken deze simulatie zo echt als het maar zijn kan – tot en met instructeur-in-schef (officieel: operations trainer) Ian Dunn die ons “GBH on the lugholes” geeft omdat we te hard hebben gereden door de Gasworks Tunnel. Met andere woorden, niet alle “dynamische interactie” wordt gesimuleerd.

Het mobiele trainingscentrum van DB Cargo UK rijdt door het land
.

Het kan net zo goed de “Realator” worden genoemd – want niets aan deze ervaring lijkt gesimuleerd. Laat je concentratie zakken en het gewicht van de trein achter je zorgt ervoor dat je al snel door Finsbury Park scheurt (het Emirates Stadium van Arsenal doemt op boven de sporen) en probeert te beslissen of je gas terugneemt of op de rem gaat staan. Beginnende bestuurders (zoals wij) worden bang van de snelheidsmeter die aangeeft hoe gretig een ’66 kan zijn en kiezen voor beide. De gevolgen zijn maar al te snel duidelijk. Geen enkele regelaar die opnieuw wordt aangebracht, kan het oponthoud afwenden wanneer een paar duizend ton aggregaten tot stilstand komt in de noordelijke buitenwijken en de mensenmassa’s zich opstapelen in de prachtige hal van King’s Cross.

ERTMS invoeren

Dus, een dikke vette “F” voor “Fail” voor RailTech.com. Terug naar de klas voor een herkansing. Natuurlijk is het niet zo voor de echte cursisten. De mannen en vrouwen die door het akoestisch behandelde portaal het Lakeside Doncaster trainingscentrum binnenstappen, hebben nog een lange weg te gaan voordat ze in de bestuurdersstoel worden gezet. Maar serieus, dit was de enige mislukking van een rondleiding door het hypermoderne nieuwe centrum door operationeel trainer Ian Dunn.

Terug naar de klas. Ian Dunn is de Operations Trainer voor DB Cargo UK

De nieuwe trainingscentra van DB Cargo hebben een serieus doel. Ze maken deel uit van de lopende werkzaamheden van het bedrijf in het kader van het East Coast Digital Programme. Het project van Network Rail is bedoeld om de prestigieuze East Coast Main Line te upgraden naar geavanceerde signalering en de invoering door het Verenigd Koninkrijk van het European Railway Traffic Management System (ERTMS). In een toekomstig bericht meer over de uitstekende faciliteiten van het centrum. We moeten tenslotte terug naar de klas voordat we ooit nog in de buurt van de simulator mogen komen. Ook is ons oor nog steeds een beetje rood…

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com