Tsjechië: Alstom, Škoda ondertekenen ETCS 2 overeenkomst voor RegioJet treinen

Alstom will be installing ETCS Level 2 on more trains in Czechia.

Alstom heeft zijn samenwerking met Škoda Group versterkt door de ondertekening van een addendum bij hun contract, dat zich richt op de integratie van het European Train Control System (ETCS) Level 2 op de Tsjechische RegioJet treinen. Meer specifiek zal Alstom zijn Onvia Cab, voorheen bekend als Atlas, ETCS Level 2 systeem leveren voor 23 elektrische treineenheden, waarvan de levering start in de eerste helft van 2025. Het nieuwe pact zal een zegen zijn voor de plannen van Tsjechië om de uitrol van ETCS te versnellen, die vergelijkbaar snel verloopt met andere EU-staten, en met goede reden.

De nieuwe overeenkomst tussen de twee spoorweggiganten heeft betrekking op vijftien elektrische treinen met twee en acht elektrische treinen met drie wagons, die door Škoda worden geproduceerd voor RegioJet en die voornamelijk zijn ontworpen voor de activiteiten van het bedrijf in Tsjechië en aangrenzende regio’s. Onvia Cab ETCS Level 2 van Alstom wordt rechtstreeks geïnstalleerd in de boordsystemen van de treinen en rust ze uit met ETCS-hardware, waaronder sensoren, antennes en boordcomputers om te communiceren met apparatuur langs het spoor.

ETCS, het gestandaardiseerde treinbeveiligingssysteem dat in heel Europa wordt uitgerold, werkt door continu de snelheid en positie van treinen te controleren en automatisch te remmen als het systeem detecteert dat een trein te snel gaat of te dicht bij een andere trein komt.

Niveau 2 verschilt van niveau 1 omdat het niet afhankelijk is van intermitterende gegevensoverdracht via bakens op het spoor of van signalering langs het spoor. Door de continue communicatie en de mogelijkheid om treinbewegingen in realtime aan te passen, kunnen treinen met hogere snelheden en een hogere frequentie rijden. Doordat ETCS Level 2 niet afhankelijk is van baanapparatuur en de verschillende signaleringssystemen van de verschillende nationale netten, verloopt grensoverschrijdend reizen veel vlotter.

Tsjechische grensoverschrijdende zegen

Het komt erop neer dat de Tsjechische RegioJets gemakkelijk over hogesnelheidslijnen zullen kunnen rijden en naar andere landen zullen kunnen oversteken zonder van signaleringssysteem te hoeven veranderen, een groot voordeel aangezien de EU hard werkt aan de integratie van de Europese spoorwegnetten door ervoor te zorgen dat de technologie op het hele continent wordt toegepast. De installatie van ETCS op nieuw rollend materieel is sinds 2019 verplicht in de EU, maar niveau 2 wordt meestal alleen geïnstalleerd als het systeem al in gebruik is of als er toekomstige upgrades naar niveau 2 gepland zijn.

Dit is het geval in Tsjechië, dat zich concentreert op de uitrol van niveau 2 langs zijn belangrijkste spoorwegcorridors, met name die welke deel uitmaken van het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T). Dit omvat belangrijke lijnen zoals de routes tussen Praag en Brno, Pardubice, Ostrava en Břeclav, die essentieel zijn voor zowel binnenlandse reizen als internationale verbindingen naar Oostenrijk, Slowakije, Duitsland en Polen.

“We zijn er trots op dat we innovatieve en concurrerende signaleringsoplossingen kunnen bieden die niet alleen de frequentie van het treinverkeer verhogen, maar ook de veiligheid op het spoor waarborgen,” zei Dan Kurucz, Managing Director van Alstom Tsjechië en Slowakije, bij de aankondiging van de deal. “Ons ETCS Level 2 systeem is een hoogwaardige oplossing die voldoet aan de huidige behoeften van de spoorwegen. Dit contract bevestigt het vertrouwen van onze RegioJet-klant in de betrouwbaarheid van onze oplossingen.”

ETCS raast voort in Tsjechië

Tsjechië is een van de snelste landen in Centraal-Europa waar het nieuwe signaleringssysteem van de EU wordt ingevoerd. De snelheid is deels beïnvloed door de druk die door de EU wordt uitgeoefend vanwege de strategische ligging als vrachtvervoerder; Správa Železnic wil niet het risico lopen om spoorwegfinanciering van het blok mis te lopen, die is gekoppeld aan het halen van de deadlines voor de implementatie van exclusief ETCS in 2025. Dat is vooral belangrijk omdat Tsjechië zijn noodlijdende spoorwegnet wil verbeteren, met de implementatie van ETCS als topprioriteit.

Als alles volgens plan verloopt, zal Tsjechië in het nieuwe jaar starten met exclusief ETCS niveau 2 op belangrijke lijnen. De ingebruikname van het exclusieve ETCS-bedrijf zal beginnen tussen Česká Třebová – Olomouc – Dluhonice – Prosenice/Přerov vanaf 1 januari 2025. Daarna Břeclav – Bohumín vanaf 8 januari, gevolgd door Česká Třebová – Adamov, Modřice – Břeclav vanaf 15 januari. Tot slot wordt de lijn Praha-Běchovice – Pardubice – Česká Třebová vanaf 22 januari aangepast.

Toekomstige ongevallen voorkomen

Dat betekent dat ongeveer 50.000 treinen per maand, 42 procent van al het verkeer, onder ETCS-toezicht zullen rijden op de prioritaire routes. Tegen 2030 zal ETCS verder worden uitgerold over 4.600 km van het netwerk, dat 60 procent van de Tsjechische spoorweginfrastructuur bestrijkt. Dit deel van het netwerk verwerkt ongeveer 98% van het totale treinverkeer, wat betekent dat het overgrote deel van het netwerk veel veiliger zal zijn.

Dat is des te dringender omdat treinongelukken in Tsjechië dit jaar steeds meer onder de loep zijn genomen. In juni kwamen vier mensen om het leven en raakten meer dan 20 mensen gewond toen een sneltrein frontaal botste met een goederentrein in de stad Pardubice, ten oosten van Praag. Het onderzoek naar wat een van de ergste ongelukken in Tsjechië in decennia was, is nog gaande en zal naar verwachting enkele maanden in beslag nemen. De eigenaar van Regiojet, Radim Jančura, zei destijds echter dat dergelijke storingen in de toekomst voorkomen kunnen worden door de uitbreiding van ETCS.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com