Catalunya gaat ‘over twee of drie jaar’ over op normaalspoor

The Can Tunis terminal near Barcelona in Catalunya. Image: Flickr. © Gustavo Rivera

Het verschil in spoorbreedte tussen het Iberisch schiereiland en de rest van Europa blijft een belangrijk knelpunt voor internationale spoordiensten. Het lijkt er echter op dat het probleem binnenkort kan worden opgelost, in ieder geval in de regio Catalonië. “De voorspelling is dat we binnen twee of drie jaar Europees spoor zullen hebben in heel Catalonië”, zei de regionale secretaris van Mobiliteit en Infrastructuur Manel Nadal.

De prioriteit blijft de kustlijn, met een ontbrekende verbinding tussen Castellón de la Plana en Tarragona die Barcelona met Valencia zou verbinden. Daarna moeten de inspanningen worden gericht op het verbeteren van de lijn Tarragona-Lleida-Zaragoza, aldus Nadal. De lijn heeft al een standaard spoorbreedte, maar Nadal dringt nu aan op een verdubbeling van het spoor, in ieder geval op enkele belangrijke trajecten.

Om dit te bereiken heeft de regionale mobiliteitssecretaris onlangs aan de commissaris van de TEN-T mediterrane corridor Josep Vicent Boria gevraagd om een nieuwe terminal voor normaalspoor te bouwen in Lleida, tussen Tarragona en Zaragoza. Het verzoek van Nadal volgt op het verzoek van de burgemeester van Lleida, dat gericht is op het creëren van een logistiek knooppunt voor de agrovoedingsindustrie, zoals de Spaanse media El Pais meldden. Boria zei dat de verzoeken zullen worden bekeken, maar dat de kwestie van de financiering van de projecten nog moet worden geanalyseerd.

Vracht gericht, maar passagiers profiteren

De omschakeling naar Europees normaalspoor in Catalonië is vooral gericht op vrachtvervoer, maar het zal ook het passagiersvervoer per spoor stimuleren door een belangrijk knelpunt weg te nemen dat lange tijd een vlotte reis tussen het Iberisch schiereiland en de rest van Europa in de weg heeft gestaan.

Zodra de kustlijn tussen Castellón de la Plana en Tarragona is aangesloten – het tijdsbestek dat Nadal voorstelt is misschien optimistisch – zullen passagiers sneller en efficiënter kunnen reizen tussen belangrijke steden als Barcelona en Valencia. Het verbeteren van de lijn Tarragona-Lleida-Zaragoza, inclusief het toevoegen van een nieuwe terminal met standaardspoor in Lleida, zal ook de connectiviteit en capaciteit voor zowel regionale als internationale diensten vergroten.

Knooppunt Catalunya wordt normaalspoor

Vorige maand nog voltooide Adif een van de meest complexe fasen van de aanpassing naar normaalspoor van een spoorwegknooppunt dat bekend staat als ‘de poort naar Europa’ in Catalonië. Als essentiële enclave voor de Mediterrane Corridor betekent de verbeterde infrastructuur dat Castellbisbal Junction binnenkort beschikbaar zal zijn voor goederen- en passagierstreinen, waardoor de spoorverbindingen met Spanje, Frankrijk en daarbuiten aanzienlijk worden verbeterd.

Hoewel de opwaardering van het belangrijke knooppunt duidelijk gericht was op het stimuleren van de goederenhandel, zal de overstap naar normaalspoor de Spaanse passagierstreinen ook een betere integratie met andere Europese spoorwegnetwerken bieden, evenals de mogelijkheid voor hogesnelheidstreinen op het spoor, en meer daarvan.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in RailTech’s zusterpublicatie RailFreight.com.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Marco Raimondi

Bron: RailTech.com