Nieuwe alliantieovereenkomst voor Schotse spoorwegen

ScotRail, de Schotse overheid die passagiers vervoert, en Network Rail, de Britse overheidsinstantie voor infrastructuur, hebben een versterkte alliantieovereenkomst ondertekend. Als dat er ingewikkeld uitziet – maak je geen zorgen. Dat is het ook. De verantwoordelijkheid voor de spoorwegen in Schotland ligt tussen de gedecentraliseerde regering in Edinburgh en de Britse regering in Londen. Toch slagen ze er op de een of andere manier in om samen te werken en de twee instanties hebben zojuist een vernieuwde alliantie getekend, die voortbouwt op een bestaande overeenkomst.

De nieuwe overeenkomst verplicht zowel ScotRail als Network Rail tot meer integratie. In het bijzonder zullen ze samenwerken om een veilige, betrouwbare en groene spoorweg te leveren. Hoewel zowel ScotRail als Network Rail deel uitmaken van de publieke sector, bevinden ze zich in verschillende delen van de publieke sector. De Schotse regering van haar kant zegt dat ze streeft naar een geĆÆntegreerde spoorweg om de beste resultaten te leveren voor de Schotse economie, maatschappij en gebruikers van de spoorweg.

Heel veel administratie

De relaties tussen Waterloo Street en Buchanan House zijn nooit echt ijzig geweest, maar ze zijn wel complex. De respectievelijke hoofdkantoren van ScotRail en Network Rail, gescheiden door een korte wandeling door het stadscentrum van Glasgow, zitten vanaf vandaag een beetje dichter op elkaar. De verdeling van de verantwoordelijkheden is een update van de overeenkomst die Abellio ScotRail en Network Rail in 2015 ondertekenden. Abelio was de laatste gefranchisede beheerder van het Schotse passagiersnetwerk. De regering in Edinburgh ontsloeg hen in 2022 en bracht de spoorwegen terug onder openbaar bestuur.

A Colas Rail UK class 70 heavy diesel hauls a train of tanks round a tight curve outside Perth in Scotland
De spoorwegen van Schotland verwerken bijna overal gemengd verkeer, ook in de Highlands, waar deze Colas Rail UK-trein met tanks buiten Perth in een krappe bocht ombuigt

“De Schotse regering stelt de investeringsprioriteiten voor Network Rail Scotland vast,” zegt een gezamenlijke verklaring, die de relatie verder verduidelijkt – min of meer. ” Er lopen een aantal projecten waarbij het infrastructuurbedrijf en de treinoperator nauwer moeten samenwerken om resultaten te boeken voor passagiers en goederen. Er wordt ook gewerkt aan het identificeren van specifieke gebieden waar meer integratie zal leiden tot een betere dienstverlening voor passagiers en klanten in het goederenvervoer, in de wetenschap dat beide bedrijven gescheiden zullen blijven. Het resultaat van deze werkzaamheden zal eind maart 2025 worden gerapporteerd aan de Alliance Executive – het gezamenlijke Executive Committee van ScotRail en Network Rail Scotland. Toezicht zal worden uitgeoefend door de Alliance Board, die wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van ScotRail, Network Rail, Scottish Rail Holdings en Transport Scotland.” Zo, eenvoudig. Nog vragen?

Veilig, betrouwbaar en groen spoor

Er is al integratie en nauwe samenwerking op verschillende gebieden. Schotland heeft bijvoorbeeld een geĆÆntegreerd controlecentrum, een gezamenlijk klimaatactieplan en er wordt gewerkt aan de vervanging van de passagiersvloot van ScotRail. De Schotse regering heeft de ambitie om tegen 2035 alle conventionele dieseltractie op het passagiersspoor uit te bannen.

“De beste manier om een veilige, betrouwbare en groene spoorweg in Schotland te leveren is dat ScotRail en Network Rail zoveel mogelijk samenwerken, terwijl we erkennen dat we twee aparte bedrijven blijven”, zegt Joanne Maguire, algemeen directeur van ScotRail. “De ondertekening van een versterkte alliantieovereenkomst is een geweldige kans om nog nauwer samen te werken met Network Rail. We streven naar meer integratie om de best mogelijke service voor onze passagiers en vrachtklanten te garanderen.”

Gevarieerd netwerk, gevarieerde prioriteiten

Network Rail, ogenschijnlijk een agentschap van de Britse regering in Londen, werkt als aannemer voor de Schotse regering. Die verstrengelde relatie wordt verder gecompliceerd door de waarschijnlijkheid dat Network Rail zal worden vervangen door Great British Railways, een lopende hervorming die wordt behandeld door de Britse regering in Londen. “De Schotse spoorwegen bieden elke dag een vitale transportverbinding voor duizenden mensen in het hele land”, zegt een opmerkelijk nuchtere Liam Sumpter, directeur van Network Rail Scotland.

Verblindende lichten. De verlichting van de Forth-brug is niet alleen voor de Weeknd, het is een veiligheidsinitiatief voor zowel machinisten als technici, en een voorbeeld van samenwerking op de Schotse spoorwegen .
.

Het Schotse spoorwegnet strekt zich uit van het uiterste noorden van het land en brengt passagiers en vracht van Wick, Thurso en Georgemas Junction via de sterk verstedelijkte Central Belt naar grensoverschrijdende verbindingen met Engeland op de West Coast en East Coast Main Lines. “Door meer kansen te grijpen om samen te werken en samen te werken, kunnen we een veiligere en betrouwbaardere spoorweg blijven ontwikkelen,” zei Sumpter. “Dit zal de Schotse economie, ons milieu en onze passagiers, klanten en collega’s tot ver in de toekomst ten goede komen.”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com