‘Voldoen aan de vraag’: Top reisboekingsplatforms bieden voor het eerst treinopties aan

Booking platforms are expanding to rail.

Het spoor groeit in de wereld van online boeken. Emerging Travel Group (ETG), een in de VAE gevestigd online reisbedrijf dat verschillende topmerken voor het boeken van reizen exploiteert, heeft een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Europese treinreserveringsbedrijf Rail Europe. Voor het eerst bieden de boekingsplatforms van ETG treinopties aan, wat een teken is van de komst van de trein als betrouwbaar alternatief voor vliegreizen en als groeiende markt om van te profiteren in het kader van de duurzaamheidspogingen van de EU. Een van de topvertegenwoordigers van ETG legt de stap uit aan RailTech.

ETG, dat platforms beheert voor soloreizigers, B2B reisprofessionals en zakelijke klanten, integreert de diensten van Rail Europe in twee van zijn leidende merken: RateHawk, een online boekingsplatform voor reisbureaus wereldwijd, en Roundtrip, een boekingsplatform voor zakelijke reizigers. Het is de eerste keer dat de platformen treinopties aanbieden.

Rail Europe dekt 13 landen – waaronder het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland – en zegt dat het partnerschap toegang biedt tot een “ongeëvenaard aanbod van treindiensten” in Europa, van hogesnelheids- en intercityverbindingen tot schilderachtige regionale routes en treinpassen.

“Dit partnerschap brengt ons dichter bij onze visie om Europees reizen per trein zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk te maken,” zegt Björn Bender, CEO van Rail Europe. “Door ons netwerk te integreren met de platformen van RateHawk en Roundtrip via RailAPI, openen we nieuwe manieren voor reizigers om Europa te ervaren – efficiënt en duurzaam. Met name voor zakelijke reizigers betekent dit een meer flexibele en winstgevende manier om hun zakenreizen te beheren, terwijl ze een onvergetelijke ervaring beleven met als bijkomend voordeel dat ze hun ecologische voetafdruk verkleinen.”

Reizen boeken: een belangrijke verschuiving naar het spoor

Hoewel de aankondiging enigszins pufferig is, betekent de deal een belangrijke verschuiving in de Europese reismarkt. ETG heeft zich altijd gericht op het boeken van hotels, vliegtickets, huurauto’s en andere reisgerelateerde diensten. Maar het zwaar gefinancierde streven van de EU om het spoor concurrerender te maken ten opzichte van het vliegtuig betekent dat boekingsbedrijven zoals ETG nu echt aandacht beginnen te besteden aan het uitbreiden naar treindiensten.

Een van de redenen, vertelt Fredrik Bonnalt, hoofd van ETG’s niet-accommodatiediensten aan RailTech, is de verwachte komst van verdere beperkingen op korteafstandsvluchten binnen de EU en de leegte die daardoor ontstaat. “Deze lancering sluit aan bij de toenemende focus van Europa op groenere reisopties, waarbij het spoor erkend wordt als een van de meest milieuvriendelijke alternatieven,” legt Bonnalt uit. “Verschillende Europese landen hebben al een verbod op korteafstandsvluchten ingevoerd of overwegen dit, waardoor de vraag naar treinreizen waarschijnlijk verder zal toenemen.”

Frankrijk en Oostenrijk hebben beide een verbod op binnenlandse korteafstandsvluchten ingevoerd als er alternatieve treinreizen van minder dan drie uur beschikbaar zijn. Spanje, Duitsland en Nederland kijken ook naar wettelijke manieren om dergelijke vluchten aanzienlijk te verminderen. Dit betekent dat treinopties steeds belangrijker worden voor boekingsplatforms. “We erkennen dat veel van onze partners treintickets moeten boeken voor hun klanten – of het nu gaat om vakantiegangers of zakelijke reizigers – en we hebben naar deze lancering toegewerkt om aan die vraag te voldoen,” zegt Bonnalt.

Een stijgende vraag

En of het nu gaat om zakelijke klanten die prioriteit geven aan initiatieven op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) of gewoon de trend in de sector naar groenere reisopties, de beweging naar duurzaam vervoer valt samen met een algemene stijging in de vraag naar zakelijke reisboekingen, met name van Travel Management Companies, zegt Bonnalt. Volgens gegevens van dit jaar, verzameld door Phocuswright, zijn de bruto boekingen per spoor jaar na jaar gestaag gegroeid tot $112 miljoen in 2022, $147 miljoen in 2023 en naar verwachting $165 miljoen in 2024.

Het wereldwijde onderzoeksbureau wijst ook op een toename van 18 procent in online treinpenetratie tussen 2019 en 2023, gedreven door technologische vooruitgang en de milieuvoordelen van het spoor. Volgens een recente studie zijn multimodale reizen nu goed voor bijna een derde van de zakenreizen in Europa. “Nu veel bedrijven prioriteit geven aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk, is RateHawk goed gepositioneerd om haar partners te ondersteunen bij het voldoen aan deze behoeften,” aldus Bonnalt.

Europa gaat all-in-one

Op technisch gebied wordt de samenwerking mogelijk gemaakt door RailAPI, Rail Europe’s Application Programming Interface (API) oplossing, die het spoornetwerk integreert in de platformen van RateHawk en Roundtrip. Het bedrijf zegt dat de API een schaalbare oplossing is die het mogelijk maakt om direct via de websites van RateHawk en Roundtrip realtime te boeken en eenvoudig after-sales diensten te beheren, zoals ruilingen en terugbetalingen.

Het biedt ook een gestroomlijnde boekingservaring voor multi-carrier reizen, waardoor routes in verschillende landen gecombineerd kunnen worden. Zoals Bonnalt zegt, is het doel van RateHawk “om een uitgebreid platform voor reisservices te bieden waarmee agenten alle segmenten van een reis op één plaats kunnen boeken”. Hoewel het niet helemaal Ursula von der Leyen’s droom is van één pan-Europees treinkaartje, lijkt de drang om grensoverschrijdend reizen te stroomlijnen met één boekingsoptie een groot deel te zijn van de toekomst van de Europese reisindustrie.

Vorige maand ondertekenden Eurostar en de wereldwijde luchtvaartalliantie SkyTeam bijvoorbeeld een overeenkomst die voor miljoenen de weg zal vrijmaken voor geïntegreerde intermodale reizen via lucht en spoor. Eurostar is de eerste niet-luchtvaartpartner van SkyTeam, en de deal betekent dat hun klanten in staat zullen zijn om één enkele reservering te gebruiken om zowel met een vliegtuig als met een aansluitende trein te reizen in enkele van Europa’s grootste vervoersknooppunten. Dat is eigenlijk overal waar Eurostar diensten aanbiedt, inclusief Frankrijk, Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het komt erop neer dat commerciële multimodale treinopties opbloeien in Europa en dat all-in-one in aantocht is voor het spoor.

[Benieuwd naar de uitbreiding van het spoor en de toekomst van de markt? Kom dan naar RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn. De conferentie vindt plaats van 12 tot 13 november in Estland – een van de oprichters van Rail Baltica – en wordt bijgewoond door een groot aantal experts uit de sector die bespreken hoe geavanceerde technologie zinvol kan worden ingezet langs het Europese spoor.

Van de echte toepassing van AI tot de wendingen van het meest ambitieuze infrastructuurproject van het continent, kom en help ons de toekomst van de spoorwegsector vorm te geven. Lees hier meer over het boeiende programma[/highlight].

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com