Portugal gunt 1,95 miljard euro contract voor hogesnelheidslijn Porto

“Er is leven buiten de begroting.” Dat is wat premier António Costa verklaarde toen Portugal een belangrijke mijlpaal in zijn hogesnelheidsambities markeerde door de concessie voor een nieuw spoortraject tussen Porto en Oiã te gunnen aan het LusoLav consortium. Als onderdeel van een hogesnelheidsproject om Porto en Lissabon met elkaar te verbinden, was de aanbesteding voor het eerste deel vastgesteld op een enorme 1,95 miljard euro. In wezen staat de Portugese spooruitbreiding op het punt om de achterstand op de buurlanden in te lopen.

De Portugese regering kondigde donderdag aan dat ze de overeenkomst voor de aanleg van het eerste deel van de hogesnelheidslijn Lissabon-Porto, over het 70 kilometer lange traject tussen Porto (Campanhã) en Oiã, rond had. De concessie is gegund aan het LusoLav Consortium, dat bestaat uit zes Portugese ingenieurs- en bouwbedrijven.

Het besluit om de aanbesteding, ter waarde van 1,95 miljard euro, toe te wijzen volgt op de officiële bekendmaking van de Portugese staatsbegroting voor 2024 en de presentatie daarvan aan het parlement gisteren. Tijdens de ceremonie voor de gunning van de concessie zei Miguel Pinto Luz, de Portugese minister van Infrastructuur, dat de bedrijven, als een volledig Portugees consortium, “het met de Portugese staat gedeelde risico op zich zouden nemen”.

“Een structurele mijlpaal” voor Portugal

Het contract, dat volgens de regering “een structurele mijlpaal” is, markeert een kritieke stap in de hogesnelheidslijn Porto-Lissabon, die deel uitmaakt van Portugals bredere plan voor de ontwikkeling van infrastructuur dat is uiteengezet in het Nationale Investeringsplan 2030 (PNI 2030). Het project is ontworpen om te voldoen aan de doelstellingen van de Europese Commissie, waaronder een verdubbeling van het passagiersvervoer per spoor in 2030.

]

De ontwikkeling van het Portugese spoorwegnet in termen van volwassenheid en concurrentievermogen ligt, zelfs volgens Lissabon, “iets onder het EU-gemiddelde” op de 16e plaats. “Daarom is het essentieel om de noord-zuidas in het nationale spoorwegnet te herstructureren om de toegang per spoor tot de internationale corridors en de toekomstige luchthaven van Lissabon te verbeteren.”

Luz zei dat Portugal met de concessie zijn verplichtingen op het gebied van spoorwegen en duurzaamheid nakomt en voegde eraan toe dat “investeren in spoorwegdiensten investeren is in het milieu, de planeet en de toekomst. Infrastructuur is het vasculaire netwerk in onze economie.”

Studies voor derde spoorwegovergang Taag

In deze geest heeft de regering ook haar transportinfrastructuurbedrijf Infraestruturas de Portugal opdracht gegeven essentiële studies uit te voeren voor de start van de derde oversteek van de rivier de Taag, de sleutel tot de nieuwe luchthaven van Lissabon en de hogesnelheidsverbinding Lissabon-Madrid, en te beginnen met de uitvoering van de hogesnelheidslijn die Lissabon en Porto zal verbinden met Vigo in Spanje.

Minister-president António Costa benadrukte dat de regering “in hoog tempo” aan deze projecten werkt, maar benadrukte dat ze weliswaar snel, maar ook zorgvuldig worden uitgevoerd. Dit is een regering “die snel wil zijn, die deze snelheid waarmaakt, maar niet overhaast is,” zei hij.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle