NMBS dient teruggeschroefd treinplan opnieuw in ondanks bezwaren

SNCB train times

De NMBS heeft een afgezwakte versie van haar treinenaanbod voor 2025 opnieuw ingediend, ondanks het feit dat de uittredende Belgische minister van Mobiliteit vorige maand een gelijkaardig plan verwierp. Georges Gilkinet zei in een reactie dat hij het “betreurde dat er geen stevigere toezeggingen voor de toekomst zijn gedaan”. Welnu, veel van de beloofde nachttreindiensten zullen moeten wachten, maar er zijn andere grote veranderingen in de passagiersdiensten voor het nieuwe jaar.

De raad van bestuur van de NMBS kondigde afgelopen vrijdag aan dat ze door zou gaan met haar beslissing van vorige maand om aspecten van haar geplande treinaanbod voor dit jaar, dat ze ooit België’s “meest ambitieuze vervoersplan ooit” noemde, aanzienlijk in te perken. In 2023 had het bedrijf aangekondigd het aantal treinkilometers in België met 7,4 procent te willen verhogen over een periode van drie jaar door middel van een snel uitbreidingsplan. Door een personeelstekort zei het begin september echter dat het die doelstellingen zou moeten terugbrengen tot 5 procent.

De onderneming voegde eraan toe dat ze de meeste van haar geplande projecten voor volgend jaar, de tweede fase van haar bredere spoorwegplan, met minstens zes maanden zou moeten uitstellen. Het gaat onder meer om de uitbreiding van late nachttreinen op vrijdag en plannen om 16 treinen op het Brusselse stadsnet en negen in Antwerpen te laten rijden. De NMBS voegde eraan toe dat nog eens 15 zaterdagavondtreinen in Brussel ook zouden worden uitgesteld.

NMBS impasse: “Scheid u!

Er ontstond al snel een publieke impasse tussen minister van Mobiliteit en vicepremier Georges Gilkinet van de Ecolo-partij en de Belgische spooroperator. Vorige maand wees hij het aanbod van de NMBS af en zei dat ze het moesten heroverwegen. Ondertussen liet hij de Brussels Times weten dat de spoorwegmaatschappij “nog nooit” zoveel “middelen en duidelijke vooruitzichten” had gekregen van de regering en dat het nu tijd was voor de NMBS om “haar deel te doen”.

“Als ze dat niet doen, bestaat het risico dat onze ambities worden teruggeschroefd en dat de contracten die we hebben ondertekend in vraag worden gesteld door de toekomstige regering, wiens plannen om de spoorwegen te ontmantelen al duidelijk zijn”, zei hij tegen de krant.

Gilkinet’s partij verloor bij de algemene verkiezingen in België in juni, maar zal zijn positie behouden in het langdurige proces van de vorming van een nieuwe Belgische coalitieregering. Wat betreft de meest recente beslissing van de NMBS om door te gaan met hun afgeslankte plannen, bevestigde Gilkinet zijn teleurstelling. Hij zei dat hij het “betreurde dat er geen stevigere verbintenissen voor de toekomst werden aangegaan, aangezien de toename van het aanbod van treinen de kern vormt van het openbaredienstcontract”.

Bredere opschudding

De plannen die voor wrijving hebben gezorgd tussen de demissionaire regering en de NMBS maken deel uit van een bredere herstructurering van de treindiensten in het land. Tegen 2032 wil de NMBS 30% meer passagiers aantrekken, wat betekent dat er meer diensten moeten worden aangeboden, vooral in het weekend en ’s avonds laat. Het opvoeren van deze diensten was gepland voor december 2024, maar de NMBS heeft opnieuw gezegd dat dit zal moeten worden uitgesteld en Gilkinet opgeroepen om het herziene aanbod van december “zo snel mogelijk” voor te leggen aan de Ministerraad.

Als de NMBS deze keer het groene licht krijgt van de regering, zal de nieuwe spoorverbinding in werking treden op 15 december. Als onderdeel van het Vervoersplan 2023-2026 zal het aantal treinkilometers met 2% toenemen, bovenop de uitbreiding van 1 km die al in 2024 werd geïmplementeerd. Dit zal ook worden aangevuld met de terugkeer in de dienst van 220 treinen die sinds 2022 tijdelijk uit de dienst waren genomen door een groot personeelstekort als gevolg van de COVID-19-crisis.

Volgens de NMBS is deze toename van het aanbod in 2025 “een stap in de richting van de doelstelling om het spooraanbod tegen 2032 met 10% te laten groeien”. Maar zoals gezegd zijn belangrijke uitbreidingen, zoals late-nachttreinen in Brussel en Antwerpen en veel verhoogde weekendfrequenties, naar achteren geschoven. Zo ziet het nieuwste vervoersplan voor december 2024 eruit. Let vooral op de data waarop de nieuwe diensten worden ingevoerd.

Uitbreiding van de S

Rond Antwerpen zal de voorstedelijke S-trein tussen Puurs, Antwerpen en Essen voor het eerst op zaterdag twee keer per uur rijden. Sinds begin september rijdt deze trein weer twee keer per uur op weekdagen tussen Antwerpen en Essen. Vervolgens zal vanaf juni 2025 de S81 tussen Schaarbeek, Brussel-Schuman, Ottignies en Louvain-la-Neuve op weekdagen de hele dag rijden en niet langer alleen tijdens de spitsuren. Er komt een derde S-trein per uur tussen Ottignies en Brussel. Deze zal ook stoppen in de Europese wijk.

De “Dampoortexpress

Ondertussen zal vanaf december ook de rechtstreekse trein die tijdens de week tijdens de spits rijdt tussen Sint-Niklaas, Lokeren, Gent-Dampoort en Brussel, ook gekend als de “Dampoortexpress”, terugkeren naar zijn oorspronkelijke dienstregeling en aankomen in Brussel-Zuid om 8u30.

Wijziging van de IC Brussel-Antwerpen

Tussen Antwerpen en Brussel zullen er vanaf december vier IC-treinen per uur rijden in plaats van vijf – naast de twee voorstedelijke S-treinen, waarvan er één Brussels Airport zal bedienen. De NMBS zei dat het verlies van de verbinding te wijten was aan het feit dat Eurostar het slot innam te midden van capaciteitsbeperkingen op het netwerk en de hogere vergoedingen voor het gebruik van de infrastructuur voor de treinen.

Voltooiing Sint-Jobbrug

In juni 2025 zullen de werken van Infrabel aan de Carsoel-brug in Sint-Joost klaar zijn. Dan zijn er opnieuw twee sporen beschikbaar op de spoorlijn tussen Brussel-Luxemburg en het station Saint-Job in Ukkel. Hierdoor zullen er weer meer S-treinen kunnen rijden tussen Brussel-Luxemburg en Nijvel enerzijds en tussen Brussel-Luxemburg, Halle en Enghien anderzijds. In totaal gaat het volgens de NMBS om 33 treinen per dag.

Wijzigingen in bestaand aanbod door infrastructuur

De nationale en internationale treindiensten zullen ook worden aangepast om meer ruimte te maken voor goederenvervoer. Eén van de gevolgen is dat de IC-treinen tussen Luik-Guillemins, Ans, Waremme en Brussel een andere route zullen volgen en ook zullen stoppen op Brussels Airport. Deze stations zullen dus een rechtstreekse treinverbinding hebben met de luchthaven van Zaventem, maar de reistijd tussen Waremme en Brussel zal met 13 minuten toenemen.

Ondertussen zal één ochtend P-trein tussen Kortrijk en Gent niet kunnen rijden door de verzadiging van de infrastructuurcapaciteit in de Gentse regio: deze trein zal echter voorafgegaan en gevolgd worden door IC-treinen met voldoende restcapaciteit.

Treinen (her)in dienst gesteld

Wat betreft de herintroductie van 220 treinen per week, voornamelijk bedoeld om het voorstadsaanbod te versterken, komt er een tweede S-trein per uur tijdens de spitsuren tussen Antwerpen en Herentals, en meerdere P-treinen rond Gent, Grammont en Kortrijk.

Sneller traject tussen Brussel en Amsterdam

In samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen (NS) zal de NMBS vanaf december 2024 een nieuwe internationale hogesnelheidslijn uitrollen tussen de stations Brussel-Zuid en Amsterdam-Zuid, met 16 retourritten per dag. De verbinding wordt in gebruik genomen met nieuwe ICNG-treinen van NS.

De nieuwe verbinding wordt toegevoegd aan de klassieke IC-treinen (ook 16 retourritten per dag) die de stations Brussel-Zuid en Rotterdam-Centraal via Brussels Airport met elkaar verbinden, met haltes in Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussels Airport, Mechelen, Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal, Noorderkempen, Breda en Rotterdam. Hierdoor zal het aantal treinen van en naar Nederland verdubbelen. Vanaf december 2024 komt er ook een nieuwe spoorverbinding tussen Brussel en Parijs, die via Bergen rijdt.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com