Spoorwegoverzicht: Siemens’ nieuwe fabriek in het VK, Rail Baltica’s grote aanbesteding, Zwitserse tunnel ziet licht

rail work

Persbericht afgewend; het is uw dagelijkse rail roundup van RailTech! Alle ogen zijn gericht op Yorkshire in het noorden van het Verenigd Koninkrijk, waar Siemens zijn nieuwe fabriek voor rollend materieel in Goole officieel heeft geopend. Ondertussen heeft de ÖBB haar raad van toezicht flink opgeschud na de recente Oostenrijkse verkiezingen. En er wordt verwacht dat de diensten in een van de langste landtunnels ter wereld weer regelmatig gaan rijden. Lees meer over dit alles en meer – met een aantal stiekeme links naar onze recente analyses – in de grote spoorwegkoppen van vandaag.

Siemens Mobility opent nieuwe fabriek voor rollend materieel in het VK

Een van de grootste spoorwegverhalen deze week was de opening door Siemens Mobility van zijn nieuwe 238 miljoen euro kostende fabriek voor rollend materieel in het Verenigd Koninkrijk. De treinproductiefaciliteit is het eerste deel van het Goole Rail Village, waar Siemens binnenkort zijn Britse activiteiten zal gaan centreren. De eerste opdracht voor de nieuwe fabriek is de assemblage van rollend materieel voor de Piccadilly-lijn van de Londense metro. De burgemeester van de hoofdstad, Sadiq Khan, zei dat de nieuwe faciliteit tot 900 directe banen zal creëren en nog eens 1.700 banen in de toeleveringsketen zal ondersteunen. Minstens 80 procent van de nieuwe treinen van London Underground zullen op de noordelijke locatie worden geassembleerd. Siemens heeft ook een extra 48 miljoen euro toegezegd voor een assemblage- en servicecentrum voor draaistellen. Lees hier het volledige verhaal van RailTechover de nieuwe fabriek door onze Britse spoorexpert Simon Walton.

Rail Baltic Estland lanceert grootschalige aanbesteding voor Rail Baltica hoofdlijn

Rail Baltic Estland heeft een enorme aanbesteding uitgeschreven voor de aanleg van de hoofdlijn Rail Baltica, ter waarde van 932 miljoen euro. De aanbesteding, die deel uitmaakt van het grootschalige project om de Baltische staten verder te integreren in het spoorwegnet van de EU, zal resulteren in twee contracten voor de aanleg van de spoorlijn tussen Ülemiste en Pärnu, en tussen Pärnu en de Letse grens. Het eerste contract wordt geschat op 394 miljoen euro en omvat werkzaamheden aan de onderbouw voor het Estse gedeelte Tootsi-Pärnu. Het tweede contract, ter waarde van ongeveer 332 miljoen euro, omvat het ontwerp en de bouw van het gedeelte Pärnu-Ikla, waarmee de hoofdlijn wordt voltooid. De bouw zal starten van 2026 tot eind 2030. Waarom is Estland nu zo’n hotspot voor het spoor? Lees hier meer over dit onderwerp (en waarom je in november naar onze conferentie in Tallinn moet komen).

nvar Salomets, CEO of Rail Baltic Estonia, Vladimir Svet, Minister of Infrastructure, and Janar Tükk, Delivery Manager at Rail Baltic Estonia
Anvar Salomets, CEO van Rail Baltic Estonia, Vladimir Svet, Minister van Infrastructuur, en Janar Tükk, Delivery Manager bij Rail Baltic Estonia verzamelen zich voor de grote aankondiging van de aanbesteding. Rail Baltica.
.

Grote verschuiving in de raad van toezicht van de Oostenrijkse ÖBB

De Oostenrijkse ÖBB is zijn management aan het opschudden. Brigitte Ederer trad gisteren aan als voorzitter van de Raad van Toezicht van ÖBB Holding nadat haar voorganger Andrea Reithmayer in het weekend ontslag nam. Verwacht werd dat ze haar functie tot medio volgend jaar zou blijven uitoefenen, maar ze zal nu een functie in het middenkader van ÖBB-infrastructuur gaan bekleden. Ederer, die dezelfde functie tien jaar geleden vier jaar lang bekleedde en ook CEO was bij Siemens AG Oostenrijk en verschillende prominente politieke functies bekleedde, zit nu weer aan het roer. Ondertussen heeft het Oostenrijkse ministerie van Klimaat, Energie en Mobiliteit Cornelia Breuß benoemd als nieuw lid van de Raad van Toezicht. Zij was verantwoordelijk voor de introductie van het jaarlijkse “KlimaTicket” in Oostenrijk. Dit alles gebeurt slechts een paar dagen nadat de extreemrechtse Oostenrijkse Vrijheidspartij een ongekende verkiezingsoverwinning vierde.

Greater Manchester stemt in met grote investering in spoorweginfrastructuur

Greater Manchester heeft besloten miljoenen euro’s te investeren om zijn transportverbindingen te verbeteren, met name zijn voorstellen voor hogesnelheidstreinen en het Northern Powerhouse. De investering, die wordt gedaan door de Bee Network Committee en afkomstig is uit de £1,07 miljard pond City Region Sustainable Transport Settlement, omvat financiering voor High Speed/Northern Powerhouse Rail voor een bedrag van £1,31 miljoen. De nadruk zal liggen op het updaten van verbindingen vanuit Manchester Piccadilly, Manchester Airport en Wigan. Het zal ook de Liverpool Manchester Railway Board ondersteunen bij het opstellen van een business case voor de nieuwe spoorcorridor. Er gaat ook 4,4 miljoen pond naar het Salford Central Enhancements scheme, dat de verbetering van het station van Salford omvat. Voor meer nieuws over de Britse spoorwegen – en schandalenklik hier.

Na zes jaar renovatie van belangrijke Zwitserse spoortunnel (bijna) voltooid

Het werk aan de Lötschbergtunnel, een belangrijk onderdeel van het Zwitserse spoornetwerk en een van de langste landtunnels ter wereld, is eindelijk klaar. Nou ja, bijna dan. De afgelopen zes jaar heeft de BLS de oude grindlijn vervangen door een moderne betonnen lijn, een project dat 180 miljoen frank heeft gekost. Maar aan het eind van de week zullen de beperkingen op het treinverkeer verdwijnen. Vanaf 5 oktober wordt het vervoer hervat met tussenpozen van een half uur, waarbij tot zes pendeltreinen per uur gebruik kunnen maken van de lijn bij grote drukte. Alhoewel, een deel van het nieuwe beton begint al te scheuren. Kunnen we nog meer renovaties verwachten?

Plasser & Theurer spoormachines: nieuwe leveringen voor spoormodernisering

Voor wie het vorige week heeft gemist: DB InfraGO heeft zijn machinepark voor onderhoud versterkt door op InnoTrans ’24 aan te kondigen dat het 15 hybride aangedreven onderhoudsvoertuigen gaat huren en vervolgens kopen die ontworpen zijn voor werkzaamheden aan bovenleidingen. De spoormachines zullen helpen bij de aanleg en het onderhoud van de bovenleidingsystemen van het Duitse netwerk, een belangrijke factor voor het verhogen van de efficiëntie, en zullen in 2029 in gebruik worden genomen. Het voertuig, de CatenaryCrafter 15.4 E3, past ook in de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf, omdat het elektrisch wordt aangedreven. Deutsche Bahn is wanhopig op zoek naar betere rails omdat de verouderde infrastructuur herhaaldelijk de schuld heeft gekregen van het vertragen van de diensten en een grote terugval in de financiën. Maar het bedrijf heeft nu meer geld om te verbranden. Lees onze analyse hier.

Lohr
De nieuwe Draisy is klaar voor het Franse spoor. Lohr.

KeolisAmey behoudt DLR-contract met TfL tot 2033

De joint venture KeolisAmey blijft de exploitant van de Londense DLR en heeft een nieuw achtjarig contract getekend met Transport for London. KeolisAmey beheert het netwerk sinds 2015 en zal de exploitatie en het onderhoud van het lichte metrosysteem voortzetten tot 2033. In het nieuwe contract zijn echter belangrijke verbeteringen opgenomen: frequentere diensten en capaciteitsverbeteringen, werkzaamheden om de uitstoot te verminderen en de introductie van 54 nieuwe treinen ter vervanging van 33 oudere treinen en een grotere vloot. Tariefontduiking en “het beschermen van de inkomsten van TfL” zullen ook centraal staan nu de overheid minder geld beschikbaar stelt. Voor meer over de recente problemen van de DLR met snelheidsbeperkingen, zie hier.

SNCF onthult nieuw ontwerp voor Draisy lichtgewicht batterijtreinstel

Nog een herinnering van InnoTrans. De Franse staatsspoorwegmaatschappij SNCF en fabrikant Lohr onthulden onlangs een nieuw ontwerp voor de Draisy lichtgewicht batterijtreinen voor de kleinere regionale lijnen van het land. De Draisy is gemaakt in samenwerking met GCK Battery, Stations-e en het Franse onderzoeksinstituut voor spoorwegtechnologie Railenium en heeft een maximumsnelheid van 100 km/u en een actieradius van 100 km. Dit laatste kan worden uitgebreid door snellaadfaciliteiten te installeren op perrons van stations. De tests met het nieuwe treinstel beginnen begin 2027 op de lijn Sarralbe – Kalhausen in de Franse Grand Est-regio. Daarna komt de Draisy waarschijnlijk in 2028 op de markt.

[Benieuwd naar de nieuwste technologie in de spoorwegsector? Kom dan naar RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn. De conferentie vindt plaats van 12 tot 13 november in Estland – een van de oprichters van Rail Baltica – en wordt bijgewoond door een groot aantal experts uit de sector die bespreken hoe geavanceerde technologie zinvol kan worden ingezet langs het Europese spoor.

Van de echte toepassing van AI tot de wendingen van het meest ambitieuze infrastructuurproject van het continent, kom en help ons de toekomst van de spoorwegsector vorm te geven. Lees hier meer over het boeiende programma[/highlight].

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com