Ex-deals van Britse minister voor spoorwegen ‘ernstig’ nadelig voor toeleveringsketen
Vorige maand interviewde RailTech een spoorwegingenieur die ontslagen werd nadat de nieuwe Britse spoorwegminister zijn ontslag eiste omdat hij veiligheidsproblemen aankaartte op het Euston Station in Londen. Peter Hendy, toenmalig hoofd van Network Rail, dreigde de werkgever van de ingenieur ook met het verlies van overheidscontracten als er geen actie werd ondernomen. Vier weken later is de Britse spoorwegindustrie nog steeds aan het bekomen van het incident en wat het betekent voor toekomstige contracten, zoals de ingenieur in kwestie Gareth Dennis uitlegt.
De klachten over het Britse spoorwegenecosysteem zijn niet gestopt sinds dit verhaal over Dennis en Hendy in augustus voor het eerst uitkwam (je kunt onze versies hier en hier lezen). Deze week vertelden negen mensen met persoonlijke ervaring met Network Rail of haar leveranciers, als ingenieurs of gezondheids- en veiligheidsexperts, aan The New Statesman dat de veiligheidscultuur steeds meer gericht was op kosten en politieke overwegingen. Een van hen zei dat ze op het nippertje door het bedrijf waren ontslagen nadat ze bij managers een incident hadden gemeld waarbij de veiligheidsprotocollen niet werden gevolgd. Anderen hadden soortgelijke verhalen.
Politico, het Britse online nieuwsportaal dat als eerste het ontslag van Dennis meldde, heeft zich ook verder in het verhaal verdiept. Afgelopen vrijdag meldde het dat de Britse Railway Industry Association (RIA) haar 360 leden onlangs heeft verteld dat het zich afvraagt of het “aanbestedingsproces van Network Rail robuust, transparant en legaal” is. De RIA “erkent dat sommige leden zich zorgen maken over de acties van Hendy” en in een andere correspondentie die door het tijdschrift is ingezien, waarschuwt een leverancier voor “ernstige gevolgen voor de relaties in de toeleveringsketen” vanwege de dreigementen van de minister.
Een belangenconflict?
Albert Sanchez-Graells, hoogleraar economisch recht aan de Universiteit van Bristol en inkoopspecialist, vertelde de krant dat Hendy’s interventie hem mogelijk “in een belangenconflictpositie plaatst”. Hij voegde eraan toe dat de regering hem mogelijk buiten aanbestedingsprocessen houdt om mogelijke juridische problemen in de toekomst te voorkomen. Hij is echter nog steeds in dienst, tot grote verbazing van Gareth Dennis.
“Ik ben niet verbaasd op dit punt,” vertelde Dennis aan RailTech. “De regering zal hopen dat dit overwaait. Maar naarmate de situatie bij Euston gevaarlijker wordt, zal Hendy’s naam blijven opduiken. Elke keer als dat gebeurt, zullen mensen zien wat hij heeft gedaan om de problemen op het station te verdoezelen in plaats van zich bezig te houden met de problemen van de passagiers.”
“En zijn persoonlijke prioriteit van reputatie boven veiligheid, ten koste van mij persoonlijk,” voegde hij eraan toe. Dennis is al even sceptisch over de ogenschijnlijke reactie van RIA, hoewel hij het eens is met het sentiment in hun brief. “RIA heeft heel weinig over de zaak gezegd, en nog minder in het openbaar. Dit geldt ook voor de professionele instellingen, en de Institution of Civil Engineers in het bijzonder.” Hij beschrijft het effect op de veiligheidscultuur in de techniek als “verkillend”.
Vertrouwen in toeleveringsketen barst
“Of je nu anoniem rapporteert of niet, het is duidelijk dat je in je bestaan bedreigd kunt worden als je je uitspreekt over veiligheid. Ondertussen is het effect op het vertrouwen in de toeleveringsketen ook ernstig geweest,” voegt hij eraan toe. Terwijl Hendy aanblijft als minister van Spoorwegen in het Verenigd Koninkrijk, zei Dennis dat het “extreem moeilijk” zou zijn voor het ministerie van Transport en haar dochterondernemingen zoals Network Rail om contracten te gunnen “zonder dat ze juridisch kunnen worden aangevochten door de verliezende bieders”.
Hij zegt dat dit komt doordat de nu zeer openbare brief die Hendy naar zijn voormalige werkgever, SYSTRA UK, stuurde om Dennis’ straf te eisen, samen met ander bewijs van zijn macht over beslissingen aan de top van het Britse spoornetwerk “suggereert dat hij bereid is om buiten zijn wettelijke bevoegdheid te treden en de gunning van contracten onrechtmatig kan beïnvloeden”.
De laatste keer dat RailTech het Department for Transport vroeg naar het incident en de implicaties voor Hendy, zei het dat deze beweringen “betrekking hadden op de tijd dat Lord Hendy voorzitter was van Network Rail – niet in zijn huidige hoedanigheid als minister van Spoorwegen”, eraan toevoegend dat SYSTRA’s werknemerscontracten “een zaak voor hen zijn”.
Lees meer:
- Network Rail hack: insider gearresteerd
- Openbare wifi van Network Rail gehackt
- Grand Union stapt uit project Stirling-Londen
- HS2 betaalt 300 miljoen aan andere exploitanten