Italië in Frankrijk: Trenitalia lanceert route Parijs-Marseille

Trenitalia Frecciarossa 1000

De Franse spoorwegen worden volgend jaar opengesteld voor nog meer concurrentie, nu de Italiaanse staatsspoorwegmaatschappij Trenitalia aan RailTech bevestigt dat het zich voorbereidt op de lancering van een nieuwe dienst tussen Parijs en Marseille vanaf 2025. Het nieuws van steeds meer liberalisering op het Franse spoor komt op het moment dat het overkoepelende bedrijf van de Italiaanse operator zijn nieuwste aanbod voor Trenitalia onthulde op InnoTrans 2024, de verbeterde Frecciarossa 1000. Deze zou binnenkort ook op het Franse spoor kunnen rijden. Verwacht dus binnenkort meer rode treinen ten westen van de Italiaanse grens.

De Italiaanse tegenhanger van de SNCF, Trenitalia, is al sinds december 2021 aanwezig tussen Parijs en Lyon en bereidt zich nu voor om vanaf volgend jaar te gaan rijden op het traject Parijs-Marseille. De maatschappij vertelde RailTech dat het project nog steeds “in beraad” is in afwachting van de definitieve toestemming om de lijn te lanceren en dat er nog meer details onthuld moeten worden.

Volgens Le Parisien zullen de “Frecciarossa” of “rode pijl” treinen twee retourritten per dag maken. Net als bij de route Parijs-Lyon krijgt Trenitalia korting op de tolkosten van SNCF Réseau, die ongeveer 40% van de ticketprijs uitmaken. Het is nog onduidelijk wanneer de lijn van start gaat, maar Trenitalia vertelde RailTech dat “de nieuwe route volgend jaar van start zou moeten gaan”, maar het bleef onduidelijk of dat in de eerste of tweede helft van 2025 zou zijn.

Wanneer gaat de lijn precies van start?

Ondertussen heeft de recente aardverschuiving in het grensgebied van de Maurienne-vallei in Frankrijk, die in 2023 een van de belangrijkste spoorwegverbindingen tussen Frankrijk en Italië blokkeerde, nog steeds gevolgen voor de route Milaan-Lyon. Een bron vertelde Le Parisien dat het bedrijf nog steeds overweegt om de nieuwe lijn wel of niet te lanceren voordat de herstelwerkzaamheden zijn voltooid. SNCF Réseau, dat de site opruimt, zei dat het verwacht dat de reguliere operaties begin volgend jaar van start zullen gaan.

Het Italiaanse bedrijf verloor vorig jaar bijna 30 miljoen euro op de lijn Parijs-Lyon-Milaan, blijkbaar grotendeels te wijten aan de aardverschuiving in Maurienne. En de lancering van nieuwe lijnen betekent meestal dat bedrijven de eerste paar jaar geen geld hebben als de diensten zich stabiliseren.

Maar dit heeft de Italiaanse luchtvaartmaatschappij er niet van weerhouden om naar andere mogelijke routes in Frankrijk te kijken. Trenitalia zei dat het niet precies kon zeggen waar ze naar op zoek waren, “het is te vroeg om dat te zeggen”. Maar volgens Le Parisien is Parijs-Straatsburg een optie, evenals internationale lijnen tussen de Franse hoofdstad en Brussel, Londen en Amsterdam. Tegelijkertijd bereidt SNCF Voyageurs zich naar verluidt voor om in 2026 de Italiaanse rails op te gaan. Maar de nieuwe lijn roept vragen op over wat de twee door de staat gesteunde bedrijven doen om diensten buiten hun eigen land te exploiteren. Voor RailTech’s duik in de door de EU gesteunde liberalisering van het Europese spoor, klik hier en hier.

FS Italiane's new Frecciarossa 1000.
De nieuwe Frecciarossa 1000 van FS Italiane wordt gelanceerd op InnoTrans ’24. FS Italiane.

Trenitalia Frecciarossa 1000 wordt tentoongesteld

Het nieuws over de nieuwe lijn komt net op het moment dat FS Italiane, de nationale spoorwegmaatschappij van Italië, een voorproefje gaf van haar nieuwe Frecciarossa 1000 op InnoTrans 2024 in Berlijn. De inhuldiging van het slanke nieuwe model werd bijgewoond door enkele hooggeplaatste gasten, waaronder de Italiaanse onderminister van Infrastructuur en Transport, de Italiaanse ambassadeur in Duitsland, de CEO van Trenitalia en het hoofd van Hitachi Rail.

Volgens de onderminister van Transport, Edoardo Rixi, zal de 1000, die een maximumsnelheid van 400 km/u kan bereiken, “de meest krachtige trein op het continent” zijn en “zal hij bijdragen aan de opbouw van het kader voor hogesnelheidstreinen in Europa”. De trein is voorzien van verschillende innovaties, waaronder meer recycleerbare opties. Ongeveer 97,1 procent van het voertuig zal herbruikbaar zijn, 2,7 procent meer dan de vorige vloot. Het zou ook betrouwbaarder zijn dankzij de verbeterde efficiëntie van het tractiesysteem en de verbeterde energie-efficiëntie.

De nieuwe Frecciarossa maakt deel uit van een order die Trenitalia bij Hitachi heeft geplaatst voor de levering van 36 ETR1000 treinen, die mogelijk kan worden uitgebreid met nog eens 10 eenheden, waarmee het totaal komt op 46 treinen en een totale waarde van meer dan 1,3 miljard euro. De eerste leveringen beginnen volgend jaar en gaan door tot 2028, met een gemiddelde van ongeveer acht treinen per jaar. Trenitalia zei dat het nu onmogelijk was om te bevestigen of de treinen in Frankrijk zouden rijden, maar het is gebouwd om op het Franse spoornetwerk en andere Europese lijnen te kunnen rijden. Nogmaals, verwacht meer rood te zien op de Franse rails.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com