Grand Union stapt uit project Stirling-Londen

Grand Union Trains, de zogenaamde open access operator met plannen voor rechtstreekse diensten tussen Stirling, Lanarkshire en Londen, heeft het loodje gelegd zonder ooit een trein te hebben laten rijden. Het bedrijf heeft aangekondigd zich uit de markt terug te trekken. Het project kan echter nog steeds nieuw leven worden ingeblazen en de dienst kan nog steeds rijden, zij het op een niet nader genoemde datum en onder een niet nader genoemde naam.

Een verklaring van dichtbij van het bedrijf, Grand Union Trains Limited, heeft de wijdverspreide speculatie bevestigd dat het bedrijf zijn interesse in het runnen van een open toegangsdienst tussen Stirling en Londen heeft beëindigd. In een brief, gezien door RailTech.com, wordt beweerd dat Grand Union Trains (GUT) nog steeds bestaat en zijn andere belang nastreeft, namelijk een project om een andere open toegangsdienst te exploiteren tussen Zuid-Wales en Londen.

Veranderingen in de directiekamer

“Het is onder onze aandacht gekomen dat verschillende fora allemaal over het feit dat de Grand Union naam is verwijderd uit de Stirling dienst,” zei Chris Boyce in correspondentie gezien door RailTech.com. De heer Boyce is directeur van SmoothtraxGroup, een bedrijf dat machinisten werft, en wordt in verband gebracht met de voorgestelde exploitant. “Grand Union heet nu First Rail Stirling Limited”, aldus de heer Boyce. Deze verklaring is bevestigd door het officiële Britse register, Companies House, waarin de nieuwe onderneming staat vermeld als zijnde overgenomen op 20 augustus.

Stirling heeft de afgelopen jaren directe diensten naar Londen zien verdampen. De tegenslag voor een alternatief met open toegang laat de Schotse stad in de kou staan en vooruitzichten voor rechtstreekse treinen vanuit een reeks Centraal-Schotse gemeenschappen zijn nog steeds slechts een vage mogelijkheid.

Op 9 augustus namen alle vier beursgenoteerde directeuren van Grand Union Trains ontslag, elf dagen voordat het bedrijf veranderde in First Rail Stirling Limited. Het bestuur werd vervangen door de managing director van First Rail, Stephen Montgomery, en Stuart Jones, die de Commercial and Revenue Director is bij First Rail. Al deze bedrijven maken deel uit van FirstGroup, de in Aberdeen geregistreerde multinationale transportgroep.

Ambities Wales en Londen nog steeds levend

“Als gevolg van verschillende kwesties rond treinaankopen, is besloten, zoals vermeld in sommige forums, dat [het] gunstiger zou zijn voor de dienst zelf om gerund te worden door een groep die geleid wordt door First Group,” schreef Chris Boyce. “Het kan zijn dat FirstGroup van plan is om de Stirling dienst te exploiteren als een Open Access Operator, ongeveer zoals Lumo dat momenteel doet.” Lumo is een ander open toegang bedrijf van FirstGroup en rijdt populaire treinen op de East Coast Main Line tussen Londen, Newcastle en Edinburgh. Dit bedrijf heeft ambities om zijn dienst uit te breiden over Centraal-Schotland naar Glasgow. Afhankelijk van de route is het mogelijk dat de diensten aansluiten op de Stirling-Londen dienst.

Grand Union Trains bestaat nog steeds als bedrijf. De website die details gaf over de andere voorgestelde dienst, tussen Zuid-Wales en Londen, is momenteel echter verwijderd. “GUT [bestaat] nog steeds als een zelfstandige Open Access Operator,” aldus Chris Boyce. “Als zodanig wordt de dienst van Carmarthen naar Londen niet beïnvloed door de veranderingen. De aanschaf van treinen is op korte termijn nog steeds een probleem, maar er wordt nog steeds gezocht naar geschikte tractie.”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com