Waarom dreigt Eurostar Nederland te verlaten?

Eurostar at Amsterdam CS

Eurostar dreigt alle treindiensten vanuit Nederland volgend jaar te schrappen. De CEO van het bedrijf zei in een artikel dat ze overweegt de diensten te schrappen vanwege “toenemende betrouwbaarheidsproblemen, capaciteitsbeperkingen en frustrerende vertragingen voor passagiers”. Het zal niemand verbazen dat dit de Nederlandse regering in een stroomversnelling heeft gebracht. Maar zou Eurostar kunnen hengelen naar andere concessies?

Gwendoline Cazenave, de CEO van Eurostar, maakte de opmerkingen in een opiniestuk in het Financieele Dagblad eerder deze week. Ze zei dat de nieuwe snelheidslimieten op de hogesnelheidslijn in Nederland en onzekerheden rond de upgrade van Amsterdam Centraal Station bijdragende factoren waren.

Het mogelijke vertrek van Eurostar zou niet het gevolg zijn van een beslissing van haar bedrijf, schreef ze, maar van “een gebrek aan interesse en zorg” voor internationale reizigers. “Het is niet Eurostar die Nederland verlaat, maar Eurostar die gedwongen wordt Nederland te verlaten.”

In juli voerde de Nederlandse spoorbeheerder ProRail nog strengere snelheidsbeperkingen in op het noordelijke deel van de HSL-Zuid, de hogesnelheidslijn die Amsterdam met de Belgische grens verbindt. Dat is nadat er twee jaar geleden scheuren werden ontdekt op het traject. Treinen moeten nu maximaal 80 km/u rijden, in plaats van 120 km/u, op vijf van de tien viaducten waar schade is.

Eurostar boos over upgrade Amsterdam

In haar brief noemde Cazenave ook de aan de gang zijnde uitgebreide renovaties in Amsterdam als een groot struikelblok voor het bedrijf. De werken daar zijn bedoeld om een verwachte toename van het aantal passagiers op te vangen en zullen naar verwachting duren tot 2030. Om een idee te geven van de impact: in juni van dit jaar moest het station een dag lang volledig worden gesloten, wat de eerste keer was in de geschiedenis van het station.

Verschillende sporen werden ook gesloten tijdens de zomer, waardoor internationale treinen op een aangepaste dienstregeling moesten rijden. Als gevolg daarvan moest Eurostar de route Amsterdam-Londen tijdelijk sluiten, waardoor passagiers in Brussel moesten overstappen. De CEO zei nog niet te weten wanneer de verbinding wordt hervat.

“Eurostar heeft alles in gereedheid gebracht om begin 2025 weer van Amsterdam naar de Britse hoofdstad te rijden, zoals gepland. We maken ons echter zorgen over het gebrek aan garanties en bindende afspraken over de gereedheid van essentiĆ«le onderdelen van de benodigde infrastructuur voor het opnieuw opstarten van de verbinding,” schreef ze.

Geef ons een groter platform!

Ze voegde eraan toe dat Eurostar deze zomer te horen kreeg dat renovatiewerkzaamheden de beschikbaarheid van perrons zouden beperken vanaf de lente van 2025, met slechts 200 meter perron beschikbaar voor Eurostar-treinen in 2025. Dat is een probleem aangezien Eurostar-treinen 400 meter lang zijn. “Tot nu toe is er geen duidelijke indicatie over hoe lang deze capaciteitsbeperkingen van kracht zullen blijven,” zei ze.

“De opeenstapeling van beperkingen duwt Eurostar van de kaart in Nederland,” schreef Cazenave. “Zonder duidelijkheid over het Nederlandse spoornetwerk en gegarandeerde toegang tot de benodigde infrastructuur is Eurostar genoodzaakt om in 2025 de diensten van Amsterdam en Rotterdam naar Londen en Parijs op te schorten.”

Inmiddels is er door de grootschalige renovatie geen plek meer voor paspoortcontrole voor reizigers naar Londen. Op dit moment wordt er echter een tijdelijke terminal gebouwd op het station voor internationale treinen naar Londen, waar wel ruimte zal zijn voor paspoortcontrole.

NL van de Eurostar-kaart halen

Cazenave benadrukte dat Eurostar Nederland beschouwt als het land met het grootste groeipotentieel voor haar netwerk. Ze zei echter dat het alleen mogelijk is om treinen te laten rijden als er een harde toezegging is dat de terminal in Amsterdam op tijd klaar zal zijn. “Ik vertrouw erop dat alle betrokken partijen willen voorkomen dat Nederland op deze manier van de Europese spoorwegkaart verdwijnt,” voegde Cazenave eraan toe.

De Nederlandse staatssecretaris Chris Jansen vertelde het treinblad Treinreiziger dat hij in gesprek was met Eurostar en dat “alles in het werk wordt gesteld” om de terminal op Amsterdam Centraal in 2025 klaar te hebben. “Alle partijen hebben vorig jaar bevestigd dat de renovatie van Amsterdam Centraal noodzakelijk is, en tegelijkertijd vinden we de treinverbinding van en naar Londen ook heel waardevol. We zijn in gesprek met Eurostar over de ontwikkelingen en hebben er vertrouwen in dat er vanaf januari 2025 weer rechtstreekse treinen naar Londen kunnen rijden,” zei hij.

Volgens Jansen is er door de verbouwing van het station waarschijnlijk meer ruimte nodig en zijn NS en ProRail nog in gesprek over de perronverdeling. “Of dit gevolgen heeft voor de dienstregeling van Eurostar is nog niet bekend. Door de grootschalige renovatie op Amsterdam Centraal was het altijd al duidelijk dat er minder ruimte zou zijn voor treinen en reizigers”, zegt hij.

Waarom zo dramatisch?

De dreiging om Nederland uit het netwerk van Eurostar te halen is, zoals Cazenave zelf schreef, een “dramatische uitkomst,” gezien het feit dat het een van Eurostar’s meest winstgevende routes is. In 2023 kende de route Londen – Amsterdam de sterkste jaar-op-jaar groei van het bedrijf, met een enorme stijging van 38 procent. Hoewel de klachten van de CEO gegrond zijn en NS en ProRail nog veel werk moeten verzetten om de dienstverlening van de operator te verbeteren, kan er meer achter de eisen van Eurostar zitten.

In het verleden hebben spoorwegmaatschappijen in vergelijkbare situaties dergelijke dreigementen gebruikt om aan te dringen op betere infrastructuurplanning, betere coƶrdinatie met lokale operatoren en financiĆ«le compensatie voor verliezen door vertragingen. Het is ook goed om in gedachten te houden dat Eurostar de dreigementen uit in een poging om een concurrent op de Kanaaltunnel te krijgen. Wat de reden voor zo’n publieke aanval ook is, Nederland luistert zeker.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com