Spanje: Adif investeert 24 miljard euro in 4 jaar en krijgt een gloednieuwe baas

Adif

Het Spaanse Adif en zijn hogesnelheidsdochter Adif AV hebben aangekondigd dat ze 24,1 miljard euro investeren in de periode 2022-2026. Dat is bijna drie keer zoveel als het hele BBP van Monaco. Meer dan de helft van dit bedrag gaat naar het conventionele netwerk, forensentreinen en goederenvervoer, terwijl de andere vijftig procent al zal zijn uitgevoerd aan het einde van 2024. En nu is er een nieuwe bedrijfsleider die toezicht houdt op de toewijzingen.

De staatsbedrijven zullen de rest van het geld in de komende twee jaar uitbetalen en gebruiken voor honderden lopende en geplande projecten om het Spaanse spoornetwerk en de stations te vernieuwen. Dit omvat het upgraden naar de nieuwste technologie, het vergroten van de capaciteit en het voltooien van de ontwikkeling van het grootste hogesnelheidsnetwerk in Europa.

De investeringen zijn grotendeels in lijn met het activiteitenprogramma 2022-2026 van Adif en Adif AV, dat in 2024 werd geactualiseerd. Het document ondersteunt de Spaanse Indicatieve Strategie, het langetermijnspoorplan van het land, en is ondertekend door de minister van Transport. Het document beschrijft het investeringsprogramma om het Spaanse spoor in het hart van het transportnetwerk te plaatsen.

Adif geeft prioriteit aan conventioneel spoor?

Adif benadrukte dat meer dan de helft van de investeringen is toegewezen aan het conventionele Spaanse netwerk voor forensen- en goederentreinen. Dat is meer dan er is uitgegeven aan hogesnelheidstreinen. Het moderniseren van de verschillende conventionele spoorwegcorridors en het vernieuwen van de sein-, elektrificatie- en communicatiesystemen van het netwerk is een prioriteit.

Naast de investeringen in de verschillende forensen treinknooppunten wordt het geld gebruikt om het vrachtvervoer een impuls te geven. Dit omvat het aanpassen van lijnen voor snelwegtreinen, het renoveren en digitaliseren van logistieke knooppunten zoals Vicálvaro, Valladolid en Can Tunis, en het verbinden van het spoor met de havens, zoals die in Sagunt, Castellón en A Coruña.

Investering in hogesnelheidstreinen

Op het gebied van hogesnelheidstreinen zal Adif AV tussen 2022 en 2026 nog eens 12 miljard euro investeren om het hogesnelheidsnetwerk verder uit te breiden en het huidige netwerk, dat met 4.000 km het grootste in Europa is, te versterken. Van de 12 miljard euro zal naar verwachting ongeveer 7 miljard euro zijn uitgegeven voor het einde van 2024. Een groot deel van het geld zal gaan naar de hogesnelheidscorridors die in ontwikkeling zijn, waaronder de lijnen naar Cantabrië, Baskenland, Navarra, Extremadura en Almería.

Het zal ook worden gebruikt om de connectiviteit van het netwerk dat in gebruik is te verbeteren, waaronder transversale verbindingen zoals de rondweg van Olmedo en de verbinding met de luchthaven van Madrid-Barajas. Daarnaast is er ook de renovatie van de hogesnelheidslijn Madrid-Sevilla.

Waar gaat het geld naartoe en waar komt het vandaan?

Bijna alle investeringen zijn gericht op de twee Europese transportcorridors, de Atlantische corridor en de Mediterrane corridor, belangrijke onderdelen van het trans-Europese transportnetwerk (TEN-T). De investeringen die deel uitmaken van de Atlantische corridor bedragen meer dan 4,8 miljard euro in de periode van vijf jaar; die van de mediterrane corridor meer dan 5,5 miljard, en die van de gedeelde delen van beide meer dan 2 miljard.

Terwijl de Spaanse staat voor een groot deel van de financiering heeft gezorgd, wordt verwacht dat de EU meer dan 1,3 miljard euro van de investeringen voor haar rekening zal nemen. Het herstel- en veerkrachtmechanisme van de EU financiert nog eens 4 miljard euro. Als onderdeel van een poging om meer EU-financiering aan te trekken, die gekoppeld is aan toezeggingen voor liberalisering van het spoor, zijn Adif en Adif AV ook van plan om het huidige tariefniveau tot 2026 te handhaven.

Grote investeringen, grote revisie

Het Spaanse spoornetwerk, het grootste hogesnelheidsspoorwegsysteem in Europa en het op één na grootste in de wereld na China, heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke revisie ondergaan, zowel wat betreft de richting als het politieke leiderschap.

Ten eerste is de populariteit van het reizen per trein de afgelopen vijf jaar enorm toegenomen. Sommigen schrijven dit toe aan de recente liberalisering van het netwerk. De Spaanse spoorwegen werden in 2020 voor het eerst opengesteld voor concurrentie, waarbij het staatsbedrijf Renfe het nu moet opnemen tegen low-budget nieuwkomers als Iryo en het Franse Ouigo. Deze verandering vond plaats tegen de achtergrond van een groot politiek schandaal, een dip in het vertrouwen van het publiek in de belangrijkste transportorganen van het land en een toenemend aantal spoorwegstoringen.

Weg met het oude, in met het nieuwe

De Spaanse minister van Transport heeft de afgelopen maanden vier hoge transportfunctionarissen moeten ontslaan, waaronder de voorzitter van Adif, vanwege hun banden met de zogenaamde ‘Koldo’-zaak. Het schandaal heeft betrekking op Koldo García, een voormalig ministerieel adviseur die naar verluidt COVID-19 maskercontracten heeft bemachtigd in ruil voor illegale commissies.

De regering zei dat het ontslag van de Adif-chef meer te maken had met een reeks spoorwegstoringen deze zomer, waaronder ontsporingen, spoorbreuken en vertragingen, die allemaal bijzonder ernstig waren in drukbezochte gebieden zoals Barcelona en Madrid. Nu, met de nieuwe Adif baas, Luis Pedro Marco de la Peña, aan het roer, hoopt het bedrijf waarschijnlijk een hoofdstuk om te slaan in wat een zwaar geïnvesteerd maar wankel jaar voor de Spaanse spoorwegen is geweest.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com