nieuwe leiding

Hyperloops, pan-Europese tickets: Wat de EU wil van haar nieuwe transportchef

Apostolos Tzitzikostas, Sustainable Transport & Tourism Commissioner-designate. Image: Shutterstock. © Alexandros Michailidis.

De Europese transportsector heeft een nieuw politiek leiderschap. Apostolos Tzitzikostas is door het hoofd van de Commissie, Ursula von der Leyen, benoemd tot commissaris voor duurzaam transport en toerisme. De Griek, lid van de EVP, neemt de functie over van Adina Valean en heeft al een duidelijke reeks doelstellingen voor zijn ambtstermijn.

De spoorwegsector heeft de pas benoemde commissaris van harte verwelkomd en zijn tevredenheid geuit over de taken die Tzitzikostas zal moeten uitvoeren. Zowel UIRR als CER merkten op dat de taken die Von der Leyen aan Tzitzikostas heeft toevertrouwd grotendeels overeenkomen met de behoeften van de spoorwegsector in deze eerste fase.

Belangrijkste doelstellingen voor vervoer

Het is een EU-traditie dat elke kandidaat-commissaris een opdrachtbrief ontvangt van de voorzitter van de Commissie, in dit geval Von der Leyen, waarin wordt uiteengezet wat er van hem of haar wordt verwacht tijdens zijn of haar ambtstermijn. In die zin heeft Tzitzikostas bijzondere voorwaarden voor zijn ambtstermijn om te bepalen of hij een succesvol commissaris zal zijn. De verzoeken van Von der Leyen zijn expliciet en weerspiegelen op verschillende punten de agenda van de spoorwegsector.

Zo vroeg de voorzitter de kandidaat-commissaris om het Europese vervoer “concurrerender, duurzamer en beter bestand tegen toekomstige schokken te maken om ervoor te zorgen dat vervoer veilig, toegankelijk en betaalbaar is voor alle EU-burgers”. Dit houdt onder meer in dat de ontbrekende delen van de TEN-T corridor tegen 2030 moeten zijn aangelegd en dat er een plan moet komen voor een Europees hogesnelheidsnetwerk om de hoofdsteden van de EU met elkaar te verbinden, onder meer met nachttreinen.

Pan-Europese tickets

Tzitzikostas heeft ook de opdracht gekregen om een voorstel voor te bereiden voor één digitale boekings- en ticketverordening om ervoor te zorgen dat Europeanen “één enkel ticket kunnen kopen op één enkel platform en kunnen genieten van passagiersrechtenbescherming voor hun hele reis”. Von der Leyen beloofde zo’n ticket in haar herverkiezingspraatje voor het Europees Parlement, maar een soortgelijk initiatief in haar vorige termijn van vijf jaar kwam er nooit.

Ze zei hem ook een strategie voor te stellen voor geavanceerde digitale technologieën, waaronder een investeringsplan voor een hyperloop, en ervoor te zorgen dat digitalisering het Europese netwerk blijft helpen moderniseren. Dit omvat de invoering van intelligente vervoerssystemen, slimme mobiliteitsoplossingen en het Europese verkeersleidingsysteem voor de spoorwegen. De EU-chef riep verder op om te werken aan een investeringsplan voor duurzaam vervoer dat een strategische aanpak schetst voor het opschalen en prioriteren van investeringen in oplossingen om het vervoer koolstofarmer te maken.

Tot slot is een andere cruciale taak voor Tzitzikostas het versterken van de transportveiligheid op het gebied van cyberveiligheid en kritieke transportinfrastructuur om een soepele militaire mobiliteit op het hele continent te garanderen.

Nieuwe termijn – nieuw tijdperk

Tzitzikostas neemt ongetwijfeld een van de meest kritische en veeleisende functies binnen de EU-Commissie over met grote doelstellingen in het verschiet, die niet alleen van cruciaal belang zijn voor de transportsector, maar ook voor de maatschappij. Het duurzame vervoer van passagiers staat in de voorhoede van de decarbonisatiepogingen om een groenere toekomst op deze planeet te garanderen.

Tegelijkertijd is de markt behoorlijk complex, met verschillende beleidsmaatregelen die op implementatie wachten en bedrijven die een overgangsperiode doormaken die ook hun activiteiten en structuur beïnvloedt. In die zin zal Tzitikostas moeten omgaan met meerdere open fronten en een delicaat evenwicht moeten vinden tussen het bedrijfsleven en het beleid op weg naar 2030.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Nikos Papatolios

Bron: RailTech.com