2 miljard euro winst, maar hoe? Het herstructureringsplan van DB in detail

DB

In de afgelopen maanden heeft Deutsche Bahn (DB) miljardenverliezen, 30.000 ontslagen en de verkoop van zijn meest winstgevende divisie aangekondigd. En alsof dat nog niet genoeg opschudding was, heeft DB nu ook formeel zijn herstructureringsprogramma tot 2027 gelanceerd. Het plan omvat het drastisch terugdringen van vertragingen op de lange afstand en de infrastructuur en het behalen van een winstmarge van 2 miljard euro binnen drie jaar. Het is een ambitieus plan om de noodlijdende Duitse luchtvaartmaatschappij weer tot leven te brengen. Maar wat zijn de details?

Amper een week nadat DB Schenker, zijn logistieke divisie, verkocht werd voor 14 miljard euro, presenteerden de directieleden van DB gisteren aan de Raad van Commissarissen van het bedrijf hun verreikende herstructureringsprogramma voor de komende drie jaar. Het doel is om “de efficiëntie van de spoorwegen te herstellen tegen 2027” in een poging om de financiële duurzaamheid van DB veilig te stellen. Daarmee bedoelt DB een winstmarge van 2 miljard euro, aanzienlijk hoger dan het verlies van 2,4 miljard euro voor 2023.

Het S3-programma lekte eerder deze maand uit, zoals gemeld door RailTech.com, maar het lijkt erop dat het plan nu in steen is gebeiteld. Afgezien van de optimistische winstdoelstellingen, moet volgens het programma het aantal infrastructuurgerelateerde vertragingen in 2027 met 20 procent zijn afgenomen. Ondertussen wil het bedrijf dat de punctualiteit van het langeafstandsvervoer over drie jaar weer tussen de 75 en 80 procent ligt.

DB zet North Star weer op koers

DB’s baas, Richard Lutz, zei dat de doelstellingen keurig pasten binnen DB’s langetermijnstrategie Strong Rail om het Duitse spoornetwerk aanzienlijk te verbeteren tegen 2030. Er zouden echter duidelijke uitdagingen zijn gezien de toestand van het bedrijf, dat vóór de verkoop van Schenker 34 miljard euro schuld had en regelmatig recordverliezen leed.

“De Strong Rail Strategy is onze Poolster sinds 2019 en heeft ons een leidraad gegeven tijdens de vele crises van de afgelopen vijf jaar,” zei Lutz. “Maar het is ook waar dat de infrastructuur nu in een aanzienlijk slechtere staat verkeert en veel vatbaarder is voor verstoringen dan we in 2019 voorspelden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de kwaliteit en stabiliteit van de spoorwegexploitatie, maar ook voor onze winstgevendheid.”

Hij voegde eraan toe dat dergelijke crises hebben geleid tot enorme kostenstijgingen voor het bedrijf. “Met het herstructureringsprogramma ‘S3’ richten we ons de komende drie jaar op het stabiliseren van het systeem en het aanzienlijk verbeteren van de klantervaring. Tegelijkertijd gaan we door met de structurele reorganisatie van de infrastructuur, de spoorwegactiviteiten en de winstgevendheid. Op die manier creëren we een stabiele basis voor het verdere groeipad van Strong Rail en onze bijdrage aan de transport- en klimaatdoelstellingen van de federale regering.”

Dezelfde excuses, nieuwe doelen

Ondanks de recordinvesteringen van de Duitse regering in DB, zei het bedrijf dat “de slechte operationele kwaliteit en de moeilijke economische situatie” de groeidoelstellingen van de groep in gevaar brachten. Als redenen hiervoor werden verouderde en overbezette infrastructuur genoemd, evenals externe schokken door de Covid-19 pandemie, de oorlog in Oekraïne, de Europese inflatiecrisis en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Het S3-vernieuwingsprogramma, aldus DB, zou dit bestrijden met als doel de vervoersprestaties in het passagiersvervoer per spoor te verdubbelen, het aandeel van het spoor in het goederenvervoer te verhogen tot 25 procent en de Deutschlandtakt, een initiatief gericht op het herzien en synchroniseren van de Duitse spoordienstregelingen, geleidelijk in te voeren.

Wat betekent dit voor de infrastructuur van DB?

Op het gebied van infrastructuur ligt de focus de komende drie jaar op de snelle renovatie. Dat omvat de vernieuwing van in totaal 1.500 kilometer spoor, waarmee al is begonnen langs de Riedbahn tussen Frankfurt en Mannheim. DB zal ook storingsgevoelige systemen vervangen in een poging om het aantal langzame trajecten aanzienlijk te verminderen. De zogenaamde verloren eenheden, die optreden wanneer een trein meer dan 90 seconden vertraging heeft, moeten met 20 procent worden teruggebracht. DB zei dat de snelle capaciteitsverhoging door kleine en middelgrote maatregelen “een merkbaar effect” zou hebben.

Ondertussen verdubbelde het bedrijf zijn plannen om 100 stations per jaar te moderniseren en voegde eraan toe dat het ook prioriteit zou geven aan DB’s digitaliseringsprojecten. Ze zei dat het stabiliseren van het tijdschema voor de modernisering van de infrastructuur een topprioriteit zou zijn. Hiertoe wordt het hele bouw- en onderhoudssysteem overgezet op een gesynchroniseerd systeem. Het doel is om de dienstregeling te volgen over vooraf gedefinieerde tijdvensters, in plaats van andersom zoals nu het geval is. DB zei dat dergelijke maatregelen het aantal treinen dat hinder ondervindt van bouwwerkzaamheden “aanzienlijk zouden verminderen”.

Een ander aandachtspunt is de “selectieve ontlasting” van de vijf belangrijkste hubs van het land: Berlijn, Hamburg, Keulen, Frankfurt en München. Dat betekent een verandering in de routering van passagiers, de vereenvoudiging van te complexe operationele concepten, met name in het lokaal vervoer, en een ander capaciteitsbenuttingsconcept om gelijke tred te houden met de toenemende vraag.

Langeafstandstrein op de schop

DB voegde eraan toe dat het, om een punctualiteit van 75 tot 80 procent voor langeafstandsdiensten te bereiken, zich zou richten op het verbeteren van de beschikbaarheid en kwaliteit van het rollend materieel. Het voegde eraan toe dat dit zou worden ondersteund door het upgraden van de digitale software voor voertuigen, dienstregelingen en operaties om real-time conditiebewaking mogelijk te maken, waardoor vlootbeheer en onderhoud zouden worden verbeterd.

Andere belangrijke onderdelen van het programma zijn het stimuleren van internationale langeafstandsverbindingen, prioriteit geven aan de meest winstgevende routes van het land en het verminderen van de investeringen in de divisie voor langeafstandsreizigersvervoer per spoor, DB Fernverkehr. Ze willen dit bereiken door digitalisering, automatisering en door meer en nieuwere voertuigen op het spoor te zetten. Ondertussen zei DB Regio de economische levensvatbaarheid van het bedrijf te zullen verbeteren door meer personeel en robuustere voertuigen in te zetten.

Wat de herstructurering van de winstgevendheid betreft, zal DB naast zijn doelstelling van 2 miljard euro ook de zogenaamde aflossingsdekking, een maatstaf voor hoe goed een bedrijf de kosten van het aflossen van zijn uitstaande schuld kan dekken, verhogen tot 12 procent in drie jaar. DB wil ook de personeelskosten verlagen van 52 procent naar 50 procent. Dat betekent banen schrappen in administratie, verkoop en indirecte operationele functies.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com