Storm Boris verstoort nog steeds Poolse spoorwegen, maar sommige treinen worden hervat

Poland Central Europe Floods

Polen’s spoorwegnetwerk was nog steeds in wanorde op dinsdagochtend toen zware overstromingen schade bleven aanrichten aan de infrastructuur van het land tijdens de storm Boris. Met het lokale dodental oplopend tot vier en Donald Tusk’s regering die een staat van natuurramp aankondigde, lees je hier welke spoorlijnen in Polen heropend zijn en welke opgeschort blijven.

Duizenden mensen zijn geëvacueerd in Polen, en het treinverkeer is nog steeds opgeschort in grote delen van het land. Het waterpeil begint nu echter te dalen in sommige regio’s, volgens lokale ambtenaren, met de burgemeester van de stad Klodzko, Michal Piszko, die Poolse media vertelde dat het water zich had teruggetrokken en dat het ergste nu voorbij was. Echter, vanaf dinsdagochtend, blijft het treinverkeer geschorst op 12 trajecten van Polen’s lokale lijnen.

De meeste van de getroffen routes zijn geconcentreerd in de zuidelijke en westelijke delen van Polen, in de regio’s Neder-Silezië en Opole, die aan de Tsjechische grens liggen. Grensovergangen met Tsjechië, waaronder Chałupki – Bohumin, Zebrzydowice – Petrowice en Cieszyn, zijn nog steeds gesloten.

In Opole zijn de grensroutes van Prudnik – Nowy Świętów, Otmuchów – Paczków, Paczków – Kamieniec Ząbkowicki (dat gedeeltelijk in Neder-Silezië ligt) en Głogówek – Racławice Śląskie getroffen. Het grensstation van Głuchołazy, een belangrijk knooppunt voor zowel passagiers- als vrachtvervoer naar Tsjechië, is nog steeds gesloten nadat de dijken van de plaatselijke rivier doorbraken, waarbij het water een tijdelijke brug wegspoelde en een andere, die in aanbouw was, vernielde.

Duizenden geëvacueerd

Ondertussen heeft de burgemeester van het nabijgelegen Nysa zo’n 44.000 inwoners opgeroepen om te evacueren. Hij zei dat mensen naar hoger gelegen gebieden moesten gaan, omdat het risico bestaat dat een dijk doorbreekt en een waterval vanuit een nabijgelegen meer de stad in stroomt. “De golf kan enkele meters hoog zijn. Dit betekent dat de hele stad onder water komt te staan,” schreef de burgemeester van Nysa, Kolbiarz. Het zal niemand verbazen dat bijna alle treinen van en naar het station in Nysa gestremd zijn.

In Neder-Silezië rijden nog steeds treinen tussen Szklarska Poręba – Piechowice, Jelenia Góra West – Jelenia Góra Sobieszów, Kobierzyce – Sobótka, Ludwikowice Kłodzko – Gluszyca, Dzierżoniów Śląski – Mościsko Dzierżoniowskie en Paczków – Kamieniec Ząbkowicki. Deze laatste is een belangrijke verbinding tussen Neder-Silezië en de regio Opole in het oosten. Diensten vanuit Kłodzko Main, een van de belangrijkste spoorwegknooppunten in Neder-Silezië en een belangrijke regionale verbinding naar grotere Poolse steden zoals Wrocław, zijn nog steeds uitgevallen.

Wat rijdt er weer?

Polen’s spoorwegbeheerder, PKP PLK, zei op dinsdagochtend dat het verkeer geleidelijk zou worden hersteld op de spoorlijnen en door de stations. “Nadat het water zich heeft teruggetrokken en de sporen zijn blootgelegd, zullen inspecties worden uitgevoerd, die zullen leiden tot verdere beslissingen over reparatie of hervatting van het verkeer met snelheidsbeperkingen.”

Tot nu toe is het treinverkeer op 14 baanvakken hersteld. In Neder-Silezië zijn dat de trajecten Jelenia Góra – Rybnica, Marciszów – Janowice Wielkie, Kamienna Góra – Sędzisław, Ścinawa – Chełmek Wołowski, Świdnica Kraszowice – Jedlina-Zdrój, Rebiszów Station en Łambinowice – Nysa, waarvan de laatste door Opole loopt.

In Silezië, twee regio’s naar het oosten, is de lijn Rybnik Niewiadom – Rydułtowy weer in gebruik genomen, samen met Goleszów – Cieszyn, Cottages – Racibórz, Cottages – Wodzisław Śląski, en Mizerów – Gierałtowice. Verder naar het oosten is de lijn Kelder – Wierchomla weer in gebruik.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com