Spoorlijn Roemenië voor onbepaalde tijd gesloten na overstromingsschade

Galati floods

Een cruciale spoorlijn in het oosten van Roemenië zal voorlopig worden opgeschort nadat zware overstromingen door de storm Boris ernstige vernielingen hebben aangericht op meer dan 100 kilometer spoor tussen Bârlad en Galați. Sommige delen van het spoor bleven in de lucht “hangen” omdat de grond eronder was ingestort en de reparatiekosten worden geschat op enkele miljoenen euro.

De exploitatie van de lijn, die wordt beheerd door het Roemeense privébedrijf Transferoviar Călători (TFC), ligt sinds 14 september stil nadat overstromingen grote schade hadden aangericht, waaronder de vernieling van taluds in Târgu Bujor, Berești en de Tălăsmani-tunnel. Vertegenwoordigers van Transferoviar Infrastructură vertelden lokale media dat er grote reparaties nodig zijn voordat de dienstverlening kan worden hervat, maar het blijft onduidelijk waar de financiering voor de noodzakelijke werkzaamheden vandaan zal komen en wanneer ze zullen plaatsvinden.

]

“Theoretisch zou de infrastructuurbeheerder de kosten moeten dragen voor het herstel van de spoorweg nadat het water uit het getroffen gebied is verdwenen,” vertelde een woordvoerder van de Roemeense staatsspoorwegbeheerder CFR aan G4Media.
In het geval van aanzienlijke schade aan de infrastructuur door natuurrampen, zoals overstromingen, kan de Roemeense overheid echter bijspringen. Er zou ook hulp van de EU kunnen komen.

Op zoek naar fondsen

De Poolse premier Donald Tusk heeft al toegezegd EU-hulpfondsen te zullen aanvragen voor zijn land, maar Boekarest heeft een dergelijke aanvraag nog niet aangekondigd. De Roemeense tegenhanger van Tusk, Marcel Ciolacu, zei gisteren echter dat de prioriteit ligt bij “de dringende uitvoering van herstelwerkzaamheden, zowel aan verwoeste huizen en bijgebouwen, als aan wegen, bruggen en andere lokale infrastructuurdoelen.” Hij zei dat dit de reden was waarom hij probeerde een staat van alarm in te stellen in de twee districten Galati en Vaslui, zodat ze in aanmerking zouden komen voor noodfondsen.

De overstromingen in Galați alleen al hebben ten minste zes levens geëist, terwijl het ernaar uitziet dat de lokale economie en het bredere infrastructuurbudget van Roemenië in de nabije toekomst verder te lijden zullen hebben onder de extreme weersomstandigheden. Galați, een belangrijk industrieel centrum met de grootste staalfabriek van Roemenië en de grootste binnenhaven aan de Donau, is afhankelijk van het spoor voor het vervoer van goederen en grondstoffen, terwijl Bârlad dient als belangrijk spoorwegknooppunt voor kleinere steden. De spoorlijn ondersteunt de grensoverschrijdende handel met Moldavië en Oekraïne en is van vitaal belang voor het dagelijkse forensenverkeer.

Een decennium van verbeteringen ongedaan gemaakt

Vóór de overstroming reden er dagelijks negen treinen in elke richting tussen Galați en Bârlad via Târgu Bujor. De reis duurde meestal 2 uur en 40 minuten en de treinen stopten onderweg op 20 stations. TFC heeft de infrastructuur aanzienlijk verbeterd sinds de overname in 2010, door de maximumsnelheid te verhogen van 50 km/u naar 70 km/u. Het is echter nog maar de vraag of zij de rekening moeten betalen voor de heraanleg van de route.

“Namens iedereen verzeker ik de bewoners die getroffen zijn door de overstromingen dat we niet zullen stoppen totdat we de wegen en bruggen in het gebied hersteld hebben, totdat we alle verwoeste huizen hersteld hebben zodat hun leven weer zo normaal mogelijk wordt,” zei de premier in zijn toespraak. Hij concludeerde echter dat hij zou vertrouwen op “de solidariteit van de Roemeense particuliere sector met de Roemenen in de door de overstromingen getroffen gebieden.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com