Overstromingen in Centraal-Europa: hoe erg is het voor de spoorwegnetten?

Slovakia floods

Minstens tien mensen kwamen dit weekend om het leven door overstromingen in Midden-Europa, nadat dagenlange hevige regenval steden onder water zette en nationale spoornetwerken volledig in de war stuurde. Nu er meer regen wordt verwacht, lees je hier hoe het extreme weer het spoor van Polen tot Roemenië beïnvloedt.

Eerst een samenvatting van de algemene situatie: toen meer rivieren in Europa’s centrale regio maandag buiten hun oevers traden, riep de Poolse regering de staat van nationale ramp uit. Onderminister van Binnenlandse Zaken Czesław Mroczek vertelde de lokale radio maandag dat duizenden brandweerlieden, politieagenten en soldaten de overstromingen bestrijden terwijl de regering probeert de omvang van de schade vast te stellen.

Ondertussen begonnen vanochtend enkele rivieren in het Tsjechisch-Poolse grensgebied zich te herstellen, maar de overstromingen breidden zich uit naar andere delen van het land. Ongeveer 70 procent van de Tsjechische stad Litovel, waar meer dan 10.000 mensen wonen, staat nog steeds onder water. Ondertussen bereidden zowel de Slowaakse hoofdstad Bratislava als de Hongaarse hoofdstad Boedapest zich voor op een stijging van de Donau, terwijl in Oostenrijk het niveau van rivieren en reservoirs ’s nachts daalde door de afnemende regen. Ambtenaren zeiden echter dat ze zich ook voorbereidden op een tweede overstromingsronde omdat er de komende uren zwaardere regen werd verwacht.

Tragisch genoeg hebben de overstromingen dit weekend alleen al in Roemenië aan zes mensen het leven gekost. Oostenrijk en Polen kondigden ook een dode aan in elk land op zondag. De Poolse regering zei dat ze informatie had over een tweede, terwijl de Tsjechische televisie maandag het eerste bevestigde slachtoffer in Tsjechië meldde. “Innige solidariteit met iedereen die getroffen is door de verwoestende overstromingen in Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije,” schreef EU-verantwoordelijke Ursula von der Leyen op X. “Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families.”

Overstromingen leggen spoor in Centraal-Europa plat

Van het noorden tot het zuiden van Centraal-Europa waren de spoorwegnetwerken maandagochtend nog steeds in de war.

Oostenrijk kondigde zondagavond aan dat een dringende reiswaarschuwing zou worden verlengd tot donderdagavond, met ongeveer 40 routes die onderbroken werden in de oostelijke regio’s. Daaronder waren verschillende lijnen vanuit Wenen. Hiertoe behoren verschillende lijnen die vanuit het centraal station van Wenen naar het westen van het land lopen, waaronder de westelijke lijn naar de stad St. Valentin, de zuidelijke lijn naar Mürzzuschlag en de oostelijke lijn naar de Hongaarse grensstad Hegyeshalom. De Praag-Graz Railjets rijden momenteel alleen tussen Praag en Wenen en alle Nightjet slaapverbindingen zijn ook geannuleerd.

ÖBB zei dat het werkte aan een noodvervoerprogramma met bussen voor de westelijke en zuidelijke lijnen. Terwijl de Poolse regering formeel een staat van nationale ramp afkondigde, zei minister van Infrastructuur Dariusz Klimczak dat er momenteel een verkeersonderbreking was op in totaal 18 secties van het spoorwegnetwerk van het land. Hij voegde eraan toe dat 82 passagierstreinen volledig waren geannuleerd, terwijl 79 andere op specifieke delen van het traject waren geschrapt.

Nieuwe meldingen van incidenten in Polen vannacht troffen vooral de zuidelijke en zuidwestelijke regio’s van het land. Ze omvatten een aardverschuiving op de L281 lijn tussen Milicz en Zduny, spoorstops op de L288 van Nysa naar Brzeg als gevolg van overstromingen, en zware regenval die het verkeer langs de L137 van Dzierżoniów Śląski naar Mościsko Dzierżoniowskie tot stilstand bracht. De L93 route tussen Brzeszcze Jawiszowice – Czechowice-Dziedzic is momenteel ook afgesloten.

Volharding en professionaliteit

Ambtenaren zeiden dat er vannacht patrouilles werden uitgevoerd op 1.600 km spoor, waarbij regionale crisismanagementteams actief waren rond de belangrijke steden Wrocław, Sosnowiec, Kraków en Poznań. “We zitten midden in acties om de bevolking en eigendommen te beschermen,” zei Klimczak. “Soldaten, brandweerlieden, spoorwegarbeiders en vele andere diensten zijn aan het werk en ik wil hen hartelijk bedanken voor hun doorzettingsvermogen en professionaliteit. Want dat is wat de mensen nodig hadden en ze wisten dat ze op hen konden rekenen.”

Ondertussen zei de Slowaaksespoorwegmaatschappij ZSSK op maandag dat treinen in het grootste deel van het land zonder noemenswaardige beperkingen reden, maar dat er grote vertragingen waren. De ergste incidenten deden zich voor in gebieden in de buurt van de Tsjechische grens, waar treinen die normaal gesproken via het grensstation Čadca richting Praag reden, alleen doorreden naar de noordwestelijke Slowaakse stad Žilina. Passagiers die een verbinding naar Tsjechië zoeken, wordt aangeraden om via Púchov te reizen. Ondertussen werden treinen die via het grensstation Vrbovce reden ook tot nader order gesloten. Ondertussen zijn ook de diensten van ÖBB tussen Bratislava en Wenen tot nader order opgeschort.

Tsjechische lijnen naar Polen en Slowakije opgeschort

De overstroming leidde tot aanzienlijke verstoringen in het langeafstandsspoor in Tsjechië, met name op de verbindingen in het oosten van het land tussen Hranice na Moravě, Ostrava-Svinov, Bohumín en Dětmarovice. De treindiensten richting Polen en Slowakije, waaronder belangrijke lijnen zoals EX1 (Praag – Olomouc – Ostrava – Polen/Žilina), werden zondagnacht opgeschort. Er waren alternatieve routes voor reizigers naar Slowakije, maar veel treinen, waaronder SC-, EC- en IC-diensten, rijden niet tussen Olomouc, Ostrava, Bohumín en bestemmingen in Polen of Slowakije.

De EX4-lijn, die Oostenrijk met Polen verbindt via Bohumín, werd ook zwaar getroffen. Treinen op deze route rijden niet in de getroffen gebieden en er rijden weer pendelbussen tussen Hranice na Moravě en Ostrava. Nachttreinen vanuit Tsjechië naar grote steden als München, Wenen en Warschau zijn geannuleerd en verschillende EC-treinen, waaronder EC 100, 108 en 106, rijden op delen van het traject niet.

In Roemenië werden enkele van de ergste overstromingen van het land veroorzaakt in de regio Galați in het zuidoosten van het land, waar zich belangrijke spoorwegroutes bevinden die Moldavië en andere delen van het land met elkaar verbinden. Een dijk tussen Brești – Târgu Bujor – Galați overstroomde, waardoor het treinverkeer werd stilgelegd. Door de sluiting van de ÖBB-lijn Wenen – Hegyeshalom konden internationale treinen, waaronder de Dacia IR 347 en IR 346 Wenen, Roemenië niet binnenrijden. De IR 686 / IR 1842 en IR 687 / IR 1841 treinen, die normaal gesproken naar het noordwesten van het land rijden, zijn ook opgeschort. Maar wat het langetermijneffect van de ergste overstromingen in decennia op de spoorweginfrastructuur van het land zal zijn, valt nog te bezien. Voorlopig wordt er meer regen en meer treinstoringen verwacht.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com